Desetka preko bubice, kamere ili interneta

Started by Bred, 01-01-2009, 14:47:48

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: V. Dragiæ | Blic

Morala sam da polo¾im ispit. Kad je nekom frka, nekako se proèuje po faksu. Poèeli su da mi nude bubice, ali nisam smela. A onda sam èula za tu olovku… I evo me na èetvrtoj godini! Nisam sve prepisala. Desetka privlaèi pa¾nju. Profa mo¾e da proveri, a to je onda kraj.

Ovako obja¹njava svoj upis u zavr¹nu godinu studija studentkinja Fakulteta politièkih nauka u Beogradu. Ona je, na¾alost, samo jedna od mnogih koji poku¹avaju na lak¹i naèin da zavr¹e fakultet. Sada, uoèi januarskog ispitnog roka dok jedni uveliko greju stolicu, promuæurni buduæi akademci se spremaju za prepisivaèku akciju. Pu¹kice su davno zaboravljena sredstva, be¾iène bubice vi¹e nisu, kako ka¾u studenti, neka sigurica, a trenutno su najpopularniji „setovi za prepisivanje” koji navodno ne mogu da se ometaju i detektuju. Set najèe¹æe èini mobilni telefon, mikrofon, nevidljiva bubica i olovka sa kamerom. Ove stvarèice nekada su bile dostupne samo obave¹tajnim slu¾bama, a danas se, na¾alost, mogu naæi gotovo na svakom koraku iako su zabranjene u slobodnoj prodaji.

- Nedavno sam saznao za tu olovku. Student na polaganju pi¹e njome, signal hvata mobilni na kome se pokazuje slika. Sauèesnik u drugoj prostoriji vidi pitanje na slici, èita odgovor iz knjige u mikrofon koji je nekako povezan sa bubicom u uhu onog koji pola¾e. Eto, tako sam imao u jednom danu 120 desetki! Ponovio sam testove i mnogi su pali ili dobili ¹estice. Do ponoæi sam ostao na fakultetu, ali rekao sam im u ¹ali da moram da proverim tu genijalnost, jer je uspeh fantastièan, i da, ako je istinit, moramo svi brzo da napustimo fakultet, jer beton ne mo¾e da izdr¾i te¾inu 120 genijalnih mozgova - obja¹njava profesorsku muku Èedomir Èupiæ, profesor FPN.
Po nekoliko hiljada evra godi¹nje zaraðuju oni koji prodaju ili iznajmljuju sredstva za prepisivanje, i to samo na jednom fakultetu. Ova oprema prodaje se po oglasima, a najèe¹æe na internetu. Cena zavisi od velièine bubica i kreæe se od 80 do 300 evra. Set se prodaje za 500. Najam velikih bubica je 25 evra, a malih 40. One su toliko neprimetne da se pincetom postavljaju u u¹nu ¹koljku. Iako je mala, bubica mora da se isproba, ka¾u studenti, jer zuji u u¹ima i treba se naviæi na te zvuke.
Studenti Fakulteta dramskih umetnosti ka¾u da ima onih koji sa interneta prepisuju seminarske i diplomske radove i da je to postalo uobièajeno na svim fakultetima.
- Na internetu ima agencija za profesionalnu izradu seminarskih, diplomskih, magistarskih i master radova. Ne znam koliko to ko¹ta, ali kako sam shvatio, sve se obavlja preko interneta. Student ka¾e temu, predlo¾i metodologiju, plati i mejlom dobije rad - ka¾e student ovog fakulteta, revoltiran zbog onih koji tako lak¹e diplomiraju. Meðutim, profesorka FDU Dana Vuksanoviæ ka¾e da se na odbrani rada odmah vidi da li je student sam spremao rad.

Kazne za prepisivaèe
Profesori i dekani dovijaju se na razne naèine da dolijaju prevarantima. Tako neki fakulteti imaju ne samo aparate koji ometaju rad mobilnih telefona, veæ i one koji detektuju bubicu. Ima i ureðaja koji ometaju telefone, a tada u vodu pada i olovka. Aparati upozoravaju profesore da je bubica ukljuèena. Skoro svi fakulteti, gde je dominantan test umesto usmenog polaganja, ka¾u da imaju te ureðaje. Profesori koji uhvate varalice na ispitu najèe¹æe tim studentima izrièu zabranu polaganja ispita ¹est meseci.

bozana

mala je kazna od 6 mjeseci,ja bih dala dozivtnu.

Bred

Rentiranje studentske “bubice”
| Izvor: B92
Beograd, Novi Sad -- Sa razvojem tehnologije, rastu i moguænosti za prepisivanje na ispitima; u poslednje vreme meðu studentima su popularne kamere u dugmetu, takozvane “bubice”.

"Kamera u dugmetu", "Bubica koju ni¹ta ne ometa", "Vi¹e od 700 zadovoljnih studenata sa prosekom preko devet" - samo su neki od oglasa koji privlaèe studente da ne uèe, a polo¾e sve ispite u predstojeæem ispitnom roku. Iako na fakultetima postoje detektori za otkrivanje “pomagala”, oni se retko oglase zbog sve naprednije tehnologije za prepisivanje.

Nemaju svi fakulteti adekvatne detektore, pa se tako pred januarski ispitni rok retko mo¾e naæi slobodna bubica za iznajmljivanje, navode studenti za B92.

Ipak, ima i onih koji smatraju da nije u redu to ¹to njihove kolege olako zavr¹avaju fakultete, i to za male pare jer, prema njihovim reèima, svako mo¾e da iznajmi bubicu po proseènoj ceni od oko 20 evra.

Jedan od studenata je objasnio da je gradivo èesto neprilagoðeno, preobimno, pa da se njegove kolege snalaze na razlièite naèine kako bi polo¾ili takve ispite.

Iako ¹estica, pa èak i devetka i desetka mogu da se, kako ka¾e, kupe kod pojedinih profesora za vi¹e od 200 evra, on je, ipak, odluèio da proðe jeftinije i iznajmi bubicu.

Meðutim, profesor Fakulteta politièkih nauka u Beogradu Èedomir Èupiæ navodi da postoje razlièiti naèini kako bi se stalo na put prepisivanju. Po njegovim reèima, od profesora, odnosno od toga da li uop¹e slu¹a studenta dok odgovara, zavisi da li æe student uspeti da polo¾i koristeæi bubicu.

Ipak, najveæi problem predstavlja pismeno polaganje ispita. Iako najveæi broj fakulteta ima ometaèe za ureðaje poput bubica, savremenoj tehnologiji te¹ko se mo¾e stati na put, navodi Milo¹ Slankamenac, asistent na Fakultetu tahnièkih nauka u Novom Sadu.

Meðutim, on i njegovi saradnici uspeli su da naprave detektor koji ometa i najsavremnije ureðaje za prepisivanje, ali smatra da je neophodna veæa podr¹ka najpre Ministarstva prosvete.

Prema njegovim reèima, najveæi problem je kori¹æenje bubica prilikom polaganja prijemnog ispita za upis u srednje ¹kole.

Prodavnice za ¹pijune, takozvani Spaj ¹opovi, nude razlièite tipove bubica dostupne apsolutno svakome, navodi Slankamenac. On ka¾e da ga ne bi èudilo ni da na takvim mestima èak i buduæi lekari pronalaze recept za polaganje ispita, s obzirom na to, koliko je ovakav naèin sticanja diplome u Srbiji postao popularan.