Lekar trazio mito za operaciju karcinoma?!

Started by Bred, 09-01-2009, 21:00:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92, Beta
Beograd -- Ukoliko se utvrdi da je primao mito za operaciju deteta, lekar Instituta za neurohirirgiju Eugen Slavik, ostaæe i bez posla i bez dozvole za rad, saznaje B92.

U meðuvremenu, Slavik je suspendovan s posla i protiv njega æe biti pokrenut disciplinski postupak, a danas mu je odreðen i protvor. Eugen Slavik, koji je od juèe u pritvoru zbog toga ¹to je od oca desetogodi¹njeg deèaka uzeo novac za operaciju, suspendovan je po hitnom postupku.

“On je trenutno pod suspenzijom i pod suspenzijom æe biti dok god traje disciplinski postupak", kazao je Drago Jovanoviæ, portparol Urgentnog centra.



"Ukoliko dobijemo sve relevantne èinjenice od policije i tu¾ila¹tva, on æe snositi i najte¾u sankciju koja je za to predviðena, a to je, u ovom sluèaju, otkaz”, rekao je on.

Odreðen pritvor Slaviku

Lekaru Eugenu Slaviku, osumnjièenom da je primio mito, danas je odreðen jednomeseèni pritvor i protiv njega je pokrenuta istraga, reèeno je u Okru¾nom sudu.

Portparolka Okru¾nog suda u Beogradu Ivana Ramiæ rekla je da je re¹enje o odreðivanju pritvora i sprovoðenju istrage doneo istra¾ni sudija nakon saslu¹anja osumnjièenog.

Ona je objasnila da su razlozi za odreðivanje pritvora bojazan da bi osumnjièeni boravkom na slobodi mogao da utièe na svedoke.
Kako B92 saznaje, Eugen Slavik je pre samo nekoliko dana podneo zahtev za izdavanje licence za rad.

Meðutim, neæe moæi da je dobije, ukoliko iz MUP-a stigne odgovor da je odgovoran za neko od najte¾ih dela protiv zdravlja ljudi, nesavesno leèenje ili neko drugo delo koja lekara èini nedostojnim za obavljanje lekarske profesije, meðu kojima je i koprupcija.

“Licenca se mo¾e oduzeti privremeno, to mo¾e da bude kraæe, a mo¾e i do pet godina. Trajno oduzimanje licence predviðeno je za one sluèajeve u kojima je postupanje lekara direktno ugrozilo neèiji ¾ivot", rekao je ministar zdravlja Tomica Milosavljeviæ.

"Zato i jesu formirani sudovi èasti, da bismo mi, kao lekarska profesija, sami znali da precizno razdvojimo ¾ito od kukolja”, kazao je on.

Ukoliko ostane bez dozvole za rad, Eugen Slavik biæe prvi lekar kome je zabranjeno bavljenje medicinom zbog primanja mita.

b92

dirigent

#1
To treba nemilice , imam iskustva sa jednim hirurgom koji je pokusao da me uceni preko njegove medicinske sestre koja mi je prenela `sugestiju`. odgovorio sam joj da njen doktor moze dobiti 300 , ali bi ja radje dao 500 za nekog ko bi mu stanglom dao 300 po ledjima. Ona je nila zacudjena kako neko u lepom odelu sa naocarima i pristojnog izgleda moze tako da prica. Hehe, a ja da pojcam utisak sam je prijateljski potapsao po ramenu i blagonaklonim tonom rekao da se ne z... i da na pogresna vrata kuca.

        ...Uradio je dzabe...

frckica-j

Hm, ne znam kako je kod vas, ali kod nas za svaku operaciju, porod ili specijalistièki pregled u dr¾avnoj ustanovi treba da tutne¹ ljekaru neku finu milo¹ticu ili parice u lijevi gornji d¾ep na mantilu. ©to te¾a intervencija-to vi¹e para. Takoðe, da te sestra ne bi maltretirala, ne zaboravi koju deku kafe i bombonjeru. Ako ti se ¾ena porodi, èasti¹ cijeli odjel, ako dobije¹ sina onda je ta èast jo¹ bogatija. Znam jednog ljekara specijalistu koji je svake godine prodavao jednom kafed¾iji alkohol koji bi dobio u toku godine za milo¹tu. Sada to zbog poreza ne mo¾e tako. Ili recimo ovako, kad god smo i¹li nekome na slavu, alkohol je donosio lik èiji su oboje roditelja ljekari, a èesto bi se desilo da donese i koju bombonjeru... I jo¹ im ni to nije dovoljno, nego su imali i dvojnu praksu,na klinici do podne, od podne u svojoj specijalistièkoj ambulanti, pa rad na fakultetu, pa na privatnom fakultetu... I jo¹ su vjeèito kukali kako imaju malo para. Sad je valjda na snazi zakon koji zabranjuje dvojnu praksu. ®ivo me zanima koliko se po¹tuje...

Bred

Osuðen doktor Eugen Slavik
| Izvor: Beta
Beograd -- Lekar Eugen Slavik osuðen je pred Okru¾nim sudom u Beogradu na tri godine i èetiri meseca zatvora zbog primanja mita za operaciju tumora devetogodi¹njem deèaku.

Slaviku (63) je sudija Aleksandar Tre¹njev izrekao i meru bezbednosti - zabranu obavljanja lekarskog poziva u trajanju od ¹est godina, od pravosna¾nosti presude, a po odslu¾enju zatvorske kazne.

dalje -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=04&dd=29&nav_category=16&nav_id=358014

Adonis_Vernalis

Super.

Sada ce dobar lekar 6 godina da bere maline (ako ga uopste prime da to radi), ili da odgusuje zagusenu kanalizaciju, samo se medicinom nece baviti. Verovatno, vise nikada.

U medjuvremenu, svasta ce mu se desavati po zatvorima. Ako i izadje citav, mogao bi da postane samo sumnjiva zvezda VB. Ili da gostuje kod Vanje Bulica u Crnim biserima, ako ta emisija jos uvek postoji.

O, da... njegov je to izbor bio. Posegao je za malo love koja mu ne pripada. Neka ga, neka strada kada se polakomio na 500 evra. Da je pozeleo 5 miliona, verovatno bi bio heroj, a ne kokosar.

U uslovima u kojima zivimo, koliko kosta nasa cast? Miran san, cista savest, ili to, kako god se to zvalo, neopipljivo, sto ne bismo dali nizasta na svetu, osim za 500-1000 evra?

Lopov je taj kog uhvate, a ne taj koji krade...

Bred

Lopov je svako ko uzme ono sto nije njegovo samo je pitanje koga ce da uhvate ...  :wink: :K2:

Ovim korumpiranim bi ruke sekao.

Pogotovo lekarima.

Nema veze koliko je on bio dobar lekar, nije jedini.

A ovo sto je uradio je dno dna!

On treba da leci!
Ako mu se to ne svidja, nek gaji svinje ....

Verujem da ce se sada svi korumpirani lekari DOBRO zapitati vredi li gubljenje licence?

:wink:

philoserbiana

sve one koji se bogate na prljav i necastan nacin,a nisu kaznjeni na ovom Zemaljskom sudu,ceka onaj drugi,pretezniji sud,Nebeski...

Adonis_Vernalis

Quote from: Bred on 30-04-2009, 17:55:40


Verujem da ce se sada svi korumpirani lekari DOBRO zapitati vredi li gubljenje licence?

:wink:

Nazalost, NECE!

Dokaz? Hiljadugodisnja pravosudna, policijska i zatvorska praksa, generalno, a ne samo u oblasti medicinskog kriminala i korupcije. I u doba Dusanovog zakonika, i pored strahovito represivnih kazni, bivalo je mnogih koji su posezali ne samo za tudjom imovinom, vec i za tudjim zivotima. Gubljenje licence ce uplasiti nekolicinu sa najtanjim nervima. Ostali ce se prekaliti, opstati i postati jos opasniji: nemojte zaboraviti, nisu daleko vremena kada su ovom zemljom vladali oni koji su u zatvorima prevodili dela Karla Marksa i time zavrsili najbolji, zatvorski univerzitet. Jos su blize vremena kada su ovom zemljom harali oni koji su zavrsili poslediplomske studije na elitnom univerzitetu ulice. Sada je vreme da se upisu postdoktorske studije...

Mozda bi bilo efekta kada bi se najzad napravila jedna velika i uspesna akcija, koja nije usmerena samo ka sticanju jeftinih poena u zutoj stampi. Ovako, obesice jednoga za primer, a svi ostali ce raditi kako su i radili.

Medijska magla i prasina. Na jednome ce se slomiti sva kola, glavonje ce se slikati za TV, a mi cemo opet, kada bude doslo vreme, glasati za njih i one njima nalik.

Bred

Da,u pravu ste.

Ali nek se bar ta nekolicina koja bi mozda uzela mito plasi 'apsa ...

:wink: