3000litara dizela se izlilo u Savu

Started by frckica-j, 21-01-2009, 23:27:08

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Izlilo se 3.000 litara dizela
Datum: 21.01.2009 19:13
Izvor: Nezavisne novine

GA©NICA - Pedesetogodi¹nji Vehbija Ja¹areviæ iz Srebrenika, otac dvoje djece, poginuo je u utorak naveèe kod mjesta Ga¹nica, na pola puta izmeðu Kozarske Dubice i Gradi¹ke, kada je kamion cisterna, kojim je upravljao, sletio u rijeèno korito.

Tom prilikom se u rjeèicu Podgradsku, koja se uliva u Savu, iz jednog od ¹est tankova u kamionu firme "OS petrol" iz Srebrenika izlilo oko 3.000 litara dizel goriva D2.

Ja¹areviæ je sat vremena ranije sa 25.000 litara dizela krenuo iz Kostajnice u Srebrenik.

Prema rijeèima Jove ©inika, naèelnika Komunalne policije Gradi¹ka, struène ekipe su juèe ujutro uspjele istoèiti oko 20.000 litara goriva iz preostalih tankova koji nisu bili probijeni.

"Sreæa u nesreæi je da nizvodno nema veliki broj naseljenih mjesta. Ekipe prate tok naftne mrlje i preduzimaju radnje na saniranju posljedica", rekao je ©inik.

Brane Blagojeviæ, direktor Agencije za vode RS, ka¾e da ne prijeti veæa ekolo¹ka opasnost i da je dio od 3.000 litara upila zemlja.

"U komorama je bilo 5.000 litara, dio je ostao, a ne¹to malo je i isteklo u potok. U pitanju je vrlo mala kolièina i ne mo¾emo reæi da je incident velikih razmjera. Nisu ugro¾eni ni vodozahvati ni stanovni¹tvo", rekao je on i dodao da æe ekipe pratiti tok mrlje rijekom Savom.

Mje¹tanin Ga¹nice Mirko Babiæ se prvi zatekao na mjestu nesreæe. Èim je vidio ¹ta se desilo, oti¹ao je do najbli¾e kuæe da obavijesti policiju. Bo¹ko Fotiæ, mje¹tanin koji je u trenutku nesreæe u svojoj kuæi, stotinak metara dalje, slavio krsnu slavu Sveti Jovan, ka¾e da je èuo strahovit tupi udar.

"Istrèali smo iz kuæe i osjetili miris nafte. Isprva nismo ni¹ta vidjeli, jer je bio mrak. Si¹li smo do kamiona. Neko je donio svjetiljku. U kabini smo vidjeli tijelo napola u vodi. Ni¹ta nismo mogli uraditi da ga spasimo", isprièao je on.

Iako uzrok nesreæe jo¹ zvanièno nije utvrðen, najvjerovatnije je do¹lo do proklizavanja vozila nakon ¹to je kamion iza¹ao iz krivine ulijevo i nije stigao da se "popravi".

Kamion je kabinom sletio sa ceste u dva metra dubok kanal, a zatim se zadnji dio prikolice kamiona od siline udara izdigao iznad zemlje uzdu¾ svoje ose, polomio grane desetak metara iznad kolovoza, i pao na bok u korito suprotno od smjera kretanja.

Tom prilikom je probijen jedan od ¹est tankova.

Fotiæ ka¾e da se na ovom dijelu puta èesto de¹avaju nesreæe, i da je prije pet mjeseci iz vode izvukao poginulog vozaèa, te da je u zadnje dvije godine bilo pet nesreæa s ljudskim ¾rtvama.

"Navikao sam na ovakve slike. Kad god je udes, ja moram nekog vaditi iz rijeke. Velik je nagib ceste i ako u krivinu uðe¹ brzinom od 60 km/h, rizièno je da æe¹ uspjeti da izaðe¹ iz nje", ka¾e on.

Policajci koji su obavljali uviðaj isprièali su da su vatrogasci stigli ne¹to iza 22 èasa i da su prvo poku¹ali izvuæi tijelo, ali da nisu uspjeli, jer je kabina krovom le¾ala u vodi.

Kasnije, tokom noæi, stigla je dizalica koja je podigla kamion iz rijeke, a nakon toga su vatrogasci rasjekli prednji dio izvrnute kabine i izvukli tijelo iz kamiona.

Dizalica je juèe u prijepodnevnim èasovima izvukla 7,5 tona te¾ak kamion iz rijeke i odvezla ga na vje¹taèenje, dok je prikolica, koja ima 5,5 tona, izvuèena ne¹to kasnije.

Prema posljednjim informacijama, formirana je naftna mrlja ¹irine pet-¹est metara i kreæe se uz desnu obalu Save prema Brodu.