Miroslav Lajèak odlazi iz BiH

Started by Bred, 23-01-2009, 22:00:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Izvor: Beta, Tanjug
Sarajevo, Beograd, Brisel -- Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajèak napu¹ta tu du¾nosti kako bi na mestu ¹efa slovaèke diplomatije nasledio Jana Kubi¹a, saop¹tila je Vlada Slovaèke.

Lajèak je potvrdio je veèeras da odlazi sa du¾nosti u BiH zbog preuzimanja du¾nosti ministra spoljnih poslova Slovaèke. On je novinarima u Sarajevu rekao da æe kontinuitet rada OHR-a biti obezbeðen, da "ne ostavlja BiH na cedilu" i da æe i dalje "ostati jako privr¾en BiH".

On æe u ponedeljak otputovati u Slovaèku gde æe biti imenovan za ministra spoljnih poslova te dr¾ave, a odmah u utorak se vraæa u Sarajevo.

Lajèak æe sa èlanovima Saveta za sprovoðenje mira razmotriti re¹enje koje æe osigurati neometani nastavak rada OHR-a.


nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=23&nav_category=167&nav_id=340832

frckica-j

Umjesto jednog, dva visoka predstavnika?
Izvor: www.bllive.com

Savjet za implementaciju mira u BiH mogao bi razdvojiti funkcije visokog predstavnika meðunarodne zajednice za BiH i specijalnog predstavnika EU, potvrðeno je iz vi¹e izvora meðunarodne zajednice u BiH.

Sagovornik banjaluèkih "Nezavisnih nezavisnih novina" blizak meðunarodnoj zajednici navodi da se model po kojem jedna osoba ima dvojaku ulogu pokazao vrlo neefikasnim i da mandati Kristijana ©vrac-©ilinga i Miroslava Lajèaka u dvojnoj ulozi nisu donijeli oèekivani rezultat zbog èega bi Savjet za implementaciju mogao donijeti odluku o imenovanju visokog predstavnika meðunarodne zajednice, dok bi EU imenovala svog specijalnog predstavnika u BiH.

Isti izvor navodi da je moguæe da predstavnik EU vodi i Delegaciju Evropske komisije u BiH i obavlja pripreme da Kancelarija specijalnog predstavnika EU preuzme dio nadle¾nosti od OHR-a.

"Novi visoki predstavnik bi u tom sluèaju posao potpunog provoðenja Dejtonskog mirovnog sporazuma priveo kraju nakon èega bi njegova kancelarija bila uga¹ena", objasnio je izvor.

Ideja o razdvajanju funkcija visokog predstavnika meðunarodne zajednice i specijalnog predstavnika EU prvi put æe biti formalizovana u utorak, 27. januara na sjednici ambasadora Savjeta za implementaciju mira u BiH, nakon èega æe uslijediti njihove konsultacije sa vladama zemalja èlanica Savjeta, rekao je sagovornik "Nezavisnih novina".

"Tek kada bude usagla¹en model, poèeæe ozbiljne konsultacije o imenima buduæih zvaniènika meðunarodne zajednice u BiH", navodi sagovornik.

Ukoliko bude prihvaæen novi model, moguæe je da SAD, koje su najveæi donator OHR-a, dobiju funkciju visokog predstavnika meðunarodne zajednice za BiH, dok bi EU imenovala svog specijalnog predstavnika.

Rafi Gregorijan, prvi zamjenik visokog predstavnika meðunarodne zajednice za BiH, u subotu je u Tuzli izjavio kako ne postoji pravna prepreka da njegova vlada predlo¾i visokog predstavnika niti da sam preuzme ovu funkciju.

"OHR priprema pravnu analizu moguæih rje¹enja za imenovanje nasljednika aktuelnog visokog predstavnika Miroslava Lajèaka, koja æe ambasadorima PIC-a biti predstavljena u utorak. On æe u ponedjeljak biti u Bratislavi, ali se odmah po preuzimanju du¾nosti vraæa u Sarajevo, gdje æe uèestvovati na sastanku PIC-a", rekao je portparol OHR-a Eldar Suba¹iæ.

Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik smatra da je prijevremeni odlazak Miroslava Lajèaka sa funkcije visokog predstavnika dobra prilika da meðunarodna zajednica zavr¹i svoju misiju u BiH i da se razmotri odluka tranformacije OHR u kancelariju specijalnog evropskog predstavnika u BiH.

"Ovo je sjajna prilika da je meðunarodna zajednica iskoristi i zavr¹i svoju misiju koliko-toliko uspje¹no. Uukoliko nastavi sa daljim `mrcvarenjem` na planu OHR, mislim da æe se u buduænosti vidjeti da je to kompletan debakl", rekao je Dodik u nedjelju novinarima u Banjaluci.

Premijer RS je rekao da bez obzira u kojem obliku meðunarodna zajednica bude prisutna u BiH, ona treba da ima partnerski odnos sa domaæim vlastima uz njihovu saglasnost za takav aran¾man.

Dodik je ponovio da se protivi bilo kojim mjerama koje bi podrazumijevale nametnuta rje¹enja u BiH, jer to, kako je naglasio, nije vi¹e moguæe, niti æe se tolerisati, bez obzira ¹to neki u BiH nastoje da do toga doðe.

(BLLIVE)