Rije¹ili imovinu,Brèko i popis

Started by frckica-j, 26-01-2009, 19:38:44

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Rije¹ili imovinu, Brèko i popis
Datum: 26.01.2009 18:58
Izvor:Nezavisne novine

BANJALUKA - Lideri SNSD-a, SDA i HDZ-a Milorad Dodik, Sulejman Tihiæ i Dragan Èoviæ, juèe su u Banjaluci definitivno rije¹ili pitanje dr¾avne imovine, Brèko distrikta i popisa stanovni¹tva.

Ovaj dogovor u Banjaluci je, kako je rekao Dodik, "pravljenje inventure" ranije postignutog dogovora lidera u Prudu.

Predsjednici SNSD-a, SDA i HDZ-a juèe su stavili taèku na pitanje Brèkog, imovine i popisa, a potpisivanjem zajednièke izjave o Ustavu BiH otvorili pitanja ustavnih promjena.

Lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH postigli su dogovor i o amandmanu na Ustav BiH za rje¹enje pravnog statusa Brèko distrikta.

Prema ovom amandmanu, Brèko distrikt postoji pod suverenitetom BiH u oblastima koje spadaju pod nadle¾nost institucija BiH. Njegova teritorija je u zajednièkoj svojini entiteta. To je jedinica lokalne samouprave s vlastitim institucijama i propisima, sa ovla¹tenjima i statusom iz Konaène odluke Arbitra¾nog tribunala za spor oko meðuentitetske linije razgranièenja u oblasti Brèkog.

U amandmanu se navodi da je Ustavni sud BiH nadle¾an da odluèuje o bilo kom sporu u vezi sa za¹titom utvrðenog statusa i ovla¹tenja distrikta koji se mo¾e javiti izmeðu jednog ili svih entiteta i Brèko distrikta.

Trojica lidera dogovorila su da imovina, koja je predmet zakona o dr¾avnoj imovini BiH, jeste imovina BiH koja æe se podijeliti izmeðu institucija BiH, entiteta, kantona, Brèko distrikta i op¹tina.

Dodik, Èoviæ i Tihiæ oèekuju i od ostalih predstavnika stranaka da podr¾e dogovorena rje¹enja i da se ¹to prije akti naðu u parlamentu BiH kako bi se deblokirala pitanja vezana za evropske integracije.

Dodik je istakao da su pitanje Brèko distrikta, dr¾avne imovine, popisa stanovni¹tva definitivno operativno rije¹ili i stavili taèku na razgovore.

''Ovo je nastavak razgovora iz Pruda i ima za cilj dalju racionalizaciju stavova da ih konaèno operalizujemo i uputimo parlamentu da bi se do¹lo do usvajanja zakona'', ka¾e Dodik.

Prema zajednièkoj izjavi o Ustavu, BiH je decentralizovana dr¾ava organizovana na tri nivoa vlasti.

Srednji nivo vlasti sastavljen je od èetiri teritorijalne jedinice, gdje je svaka teritorijalna jedinica zasnovana na diobi vlasti na zakonodavnu, izvr¹nu i sudsku.

U zajednièkoj izjavi stoji da je BiH suverena dr¾ava u meðunarodno priznatim granicama.

''BiH je demokratska, socijalna i sekularna dr¾ava utemeljena na vladavini prava i naèelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvr¹nu i sudsku'', stoji u zajednièkoj izjavi.

Tri lidera su dogovorila da æe konkretne prijedloge ustavnih rje¹enja stranke, prema zajednièkoj izjavi, meðusobno razmijeniti do narednog sastanka koji æe se odr¾ati u Mostaru 23. februara èiji je domaæin Dragan Èoviæ. Tada æe se razmotriti i pitanje dvojnog dr¾avljanstva za sve graðane BiH.

Tihiæ smatra da je izjava trojice stranaèkih lidera u BiH hrabar potez u smislu preuzimanja odgovornosti za va¾na pitanja u BiH.

"Smatram da smo postigli jo¹ jedan napredak u pravcu daljih poja¹njenja dogovora iz Pruda i definisanja nekih odgovora na neka pitanja koja su bila sporna", rekao je Tihiæ.

Tihiæ je rekao da nadle¾ne institucije u BiH treba da zavr¹e tehnièki dio posla u vezi sa usagla¹enim pitanjima i pozvao i ostale stranke i nezavisne poslanike u BiH da podr¾e izjavu trojice stranaèkih lidera, i da u okviru zadatih rje¹enja tra¾e najbolje dogovore i konsenzus o svim pitanjima.

"Mislim da smo napravili principijelan dogovor i kompromis, zbog èega je veoma va¾no da ovaj dogovor ¹to prije proðe kroz parlamentarnu proceduru", zakljuèio je Tihiæ.

Èoviæ je rekao da izjava i dogovori nemaju alternativu, te uputio poziv ostalim politièkim partijama da je podr¾e.

"Mislim da bi svi trebalo da budu ohrabreni ovim dogovorom, jer je to dokaz da domaæi politièari mogu postiæi kompromis o va¾nim pitanjima u BiH", istakao je Èoviæ, dodav¹i da su zajednièkom izjavom zavr¹eni svi elementi prudskog dogovora.