dve vrsta biohemicara

Started by biochem, 02-02-2009, 21:54:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Gocca

Ako je vecina vasih kolega kao vas dvojica - daleko bila svaka "saradnja" sa vama.

Adonis_Vernalis

Mislim da znam gde se krije zec. U sumi.

Salu na stranu, pretpostavljam da se problem nalazi u onoj podeli na "zdravstveno" i "ostalo". Po prirodi stvari, farmaceuti su zdravstveni radnici, ali hemicari nisu. Kada je osnovan biohemijski smer na Farmaceutskom fakultetu, profilu diplomiranog farmaceuta (DF) pridruzen je i profil medicinskog biohemicara (MB), tako da su nase kolege sa MB smera, zavrsivsi studije na Farmaceutskom fakultetu, stekli diplome ovoga fakulteta i time sva prava i obaveze koje im sleduju kao zdravstvenim radnicima. Studije hemicara, pa i biohemicara su drugacije, a i znanja koja sticu hemicari su drugacija. Moze biti da su vase studije i sire i obimnije nego na nasem MB smeru, ali ne verujem da je njihovo teziste iskljucivo na medicinskoj biohemiji. Samim tim, a i cinjenicom da imate diplomu Hemijskog fakulteta, ne pripadate bratstvu zdravstvenih radnika i tu se malo sta moze promeniti.

Ono na sta se moze uticati, to su preovladjujuci stavovi u okviru zdravstvene struke. Oni se ne sticu preko noci, ali ih sticu ljudi, pa se mogu vremenom i izmeniti. Vec sama cinjenica da je u odredjenom broju zemalja EU prisutna ravnopravnost ne samo dve, vec sve tri vrste biohemicara (biohemijom se bave, jelda, i lekari?) bice dovoljan podstrek izmeni ukorenjenih shvatanja da u zdravstvu posao mogu da nadju samo zdravstveni radnici - kada za to bude doslo vreme, a doci ce.

Nema razloga za neumerenu salivaciju po glavama onih drugih. Sve te glave nesto sadrze - nekakve mozgove, a u njima, moze biti, i nekakvo znanje. Jorgan-planina zdravstvene struke dovoljno je prostrana da pokrije sve te glave, jer joj sva ta znanja trebaju. Medjutim, pazimo da se salivacijom ne upljujemo previse, jer ce nam, i tako prostrana, zdravstvena struka postati tesna. U timskom radu, koji na ovim prostorima tek pocinje da se primenjuje, ima mesta za strucnjake razlicitih profila. Razliciti pogledi su dobri za tim, a pazljivim rukovodjenjem se mogu ostvariti zavidni rezultati.

Ako mogu da delim savete, a ja cu vam besplatno dati jedan: svoje zahteve i potrebe najpre artikulisite, jer neartikulisani zahtevi zvuce kao obicna galama. Kada ih artikulisete, onda ih formulisite, jer svi smo elementarno pismeni, pa umemo da citamo. Buduci tako, dobro formulisan zahtev ima snagu argumenta. E, onda, sa tim argumentom krenite okolo u afirmativnu kampanju. Kad kazem "afirmativna", onda mislim da treba afirmativno govoriti o sopstvenim vrednostima, a ne pezorativno o sposobnostima i znanjima onih drugih. Salivu pri kampanji koristite samo da biste njome natapali zalogaje. U medjuvremenu, druzite se malo medjusobno, osluskujte jedni druge i budite dobronamerni jedni prema drugima. Onda nista sto se u buducnosti bude desilo nece imati dramatiku kvantnog skoka, vec pitominu prirodnog prelaza.

Enea

Quote from: Adonis_Vernalis on 16-02-2009, 19:05:37
U medjuvremenu, druzite se malo medjusobno, osluskujte jedni druge i budite dobronamerni jedni prema drugima. Onda nista sto se u buducnosti bude desilo nece imati dramatiku kvantnog skoka, vec pitominu prirodnog prelaza.


[off]gooood one! thumbz up![/off]

Ankh

#33
Quote from: Adonis_Vernalis on 16-02-2009, 19:05:37
Nema razloga za neumerenu salivaciju po glavama onih drugih.....

Oèito da ima :).
Dobar dan vam ¾elim, kao i sagovornicima :).

Vidite i sami da ovde uop¹te nije reè o biohemiji, hemiji, medicini, stomatologiji, veterini, ili neèemu treæem - ovde je, prosto i jasno, reè o èoveku koji je negde od 1988. do danas vol¹ebno uspeo da shvati da:
1. nije (po definiciji) u medicinskoj struci,
2. da nema posla, da nije cenjen (i plaæen) onoliko koliko misli da vredi, ili bi voleo/¾eleo,
3. ergo ipso facto, da su svi medicinski radnici ma kog profila odgovorni za njegovo (du¹evno) stanje, te da ih treba "napu¹iti" i - ako je moguæe - maksimalno omalova¾iti one koji su "najkrivlji", ako je moguæe na njihovom sopstvenom forumu, svakako - ukazujuæi im na svaki naèin na njihovu sopstvenu glupost, beznaèajnost, generalno - minornost u odnosu na jednu Hemiju, tj. Biohemiju.

Dragi Biochem,
znate kako ka¾u ljudi: ako jako patite, menjajte. Ako je patnja BA© velika, onda ste u ozbiljnom sukobu sa realno¹æu :).
Kako neko ovde pametno reèe - malko se promisli PRE upisivanja na fakultet, mada nije nikad kasno da se zavr¹i neki drugi, evo - ¹ta fali da upi¹ete farmaciju sada?
Drugim reèima, GET REAL.
Sve stvari u ¾ivotu su jako jednostavne, da parafraziram: ako èovek ¾eli da oslabi, ne treba da jede. Ako ¾eli da naðe zaposlenje i bude cenjen - mo¾e da zavr¹i jo¹ ne¹to, mo¾e da ode u inostranstvo, mo¾e ovo, mo¾e ono... Ali svoju liènu bedu æe uvek da nosi sa sobom, i nikakvo naknadno zavr¹avanje farmacije mu NEÆE izleèiti komplekse.

Drugim reèima, ne znam da li ste primetili: ovde vam se svi obraæaju vrlo korektno, uprkos va¹em poku¹aju "spinovanja" - da li vama, kad èitate "tuðim" oèima - deluje da oni (mi) imamo kompleks velièine, ili da vi imate komplekse manje vrednosti?  :K2:

Da vam dam savet: wake up. Welcome to reality. ©to se pre prenete, lak¹e æe vam biti....
I mnogo sreæe pri buðenju, 'oæe da boli poprilièno, a i nije lako sebi reæi ono ¹to svom selfu treba ponekad da se ka¾e...

Srdaèan pozdrav :).

---
Quote from: Adonis_Vernalis on 16-02-2009, 19:05:37
Ako mogu da delim savete, a ja cu vam besplatno dati jedan: svoje zahteve i potrebe najpre artikulisite, jer neartikulisani zahtevi zvuce kao obicna galama. Kada ih artikulisete, onda ih formulisite, jer svi smo elementarno pismeni, pa umemo da citamo. Buduci tako, dobro formulisan zahtev ima snagu argumenta. E, onda, sa tim argumentom krenite okolo u afirmativnu kampanju....

Apsulutno.
Lobiranje je profesija, ima svoja pravila, ba¹ takva kakva ste napisali. Na ovu temu bi se dalo jo¹, ali ima toga i na kursevima i na seminarima i predavanjima, pa Biochem mo¾e da nauèi ne¹to i sam, a ne da mu ja preprièavam kako-se-to-radi.

--
Quote from: Gocca on 16-02-2009, 16:20:44
Ako je vecina vasih kolega kao vas dvojica - daleko bila svaka "saradnja" sa vama.


Za¹to, ¹ta fali :).
Ova tema je ama ba¹ toliko suvisla koliko i da ja, da sam recimo diplomirani fizièar, postavim temu na forumu graðevinskih in¾enjera u istom smislu: kako je to isto, kako smo kolege, za¹to oni lak¹e naðu posao i cenjeniji su, za¹to se uop¹te ZOVU in¾enjeri, a ionako je njihov fakultet dobrim delom sama fizika i matematika, mo'¹ misliti, a jo¹ dr¾e nos visoko, i bla-bla.... kako èovek to ozbiljno da shvati?  :K2:

Adonis_Vernalis

Moje kolege, fizièari, odavno me ubeðuju da se ja, u stvari, ne bavim hemijom, veæ fizikom, jer hemiju smatraju èistom, klasiènom fizikom. Hemija prirodnih proizvoda je, po njima, fizika prirodnih proizvoda. Sledstveno tome, biohemija je - biofizika?

Imaju argumente, pa su me skoro ubedili: sve se zakuvalo negde na nivou orbitala... Glavu mi iznad vode dr¾i jedino saznanje da sam, obrni-okreni, zdravstveni radnik. Svi ostali mogu da budu fizièari, psihièari, sta god im drago...

Inaèe, dragi vlbasic, zaista je jako lepo biti Profesorom Farmakognozije...

Enea

[off]da nije fizike, ne bi bilo ni hemije..[/off]

Adonis_Vernalis

Da nije fizike, mo¾da bi jo¹ uvek bilo alhemije. Meni i ona sasvim odgovara.

Enea

[off]da je alhemije deca bi se radjala od shecera i sna.. :P[/off]

Adonis_Vernalis

Hajde da vi¹e ne off-topièimo...

Èak je i Paracelzus znao da je za pravljenje dece potrebno zavrnuti rukave... ili zavrnuti gaæe, nadole. Nije, jadnièak, èitao Koeljove romane, pa nije znao za preèicu, nego je morao da odradi svaki komad prièe. Psihofizièki.

No, prièa o alhemiji me je podsetila da je pre dve-tri godine na ovom forumu postojala prièa o, upravo, alhemiji. Deder da je pronaðem, pa vaskrsnem...

Bambili

Adonis,bravo na tako inteligentnim i preciznim odgovorima...
Meni je licno jako zao ljudi ako ne mogu da se zaposle i ako im struka nije dovoljno priznata,ali sto bi rekli mnogi nasi farmaceuti na ovom forumu,nek se usavrsavaju kad to vec tako mora...

vlbasic

Pa ja se vec usavrsavam i hocu jos, ali u Srbiji ne moze. Niti jedan vid specijalizacija, a mislim i postdiplomskih na va[im fakultetima nije moguc!?

Ankh

Quote from: vlbasic on 17-02-2009, 23:47:55
Pa ja se vec usavrsavam i hocu jos, ali u Srbiji ne moze. Niti jedan vid specijalizacija, a mislim i postdiplomskih na va[im fakultetima nije moguc!?


Ja se izvinjavam, ali ne¹to zaista ne mogu da shvatim: ¹ta vas spreèava da (naknadno) upi¹ete farmaciju i dalje idete njenim specijalnostima, ako je veæ situacija takva kako ka¾ete?
Mislim, ako je veæ to oblast gde sebe vidite....

vlbasic

Pa da ne moram toliko platiti, ma to bi nekako jos i proslo, zapravo da me ne teraju da ponovo polazem prijemni mozda bih nekad i dosao. Ali posto taj zahtev za mene izgleda pomalo kao zelja da se dodatno ponizim i provokacije jer sa jedne strane vicu nema za tebe mesta tvoja biohemija je hemija ili sta ti imas da trazis u zdravstvu ti si zavrsio prirodno-matematicki fakultet, a sa druge strane mi ne daju ya pravo da ynam dovoljno hemiju i matematiku da bih mogao studirati vas fakultet. Mislim nisu mi to trazili ni na daleko prestiznijim univerzitatima nago sto su nasi.

Bambili

Pa posto vec znas matematiku i hemiju,bar ne moras da spremas prijemni.Mozda to jeste malo ponizavajuce da ti sa jedne strane traze ispunjenje osnovnih znanja,a sa druge da imas fakultetsku diplomu iz toga,ali sta da radis,ako vec ne mozes da se zaposlis...
Ako udjes u klub studenata farmacije,svakako ce ti priznati veliki broj ispita i tacno je da ces verovatno morati da ucis milion novih i mozda bespotrebnih stvari za posao za kojim ces se baviti,ali od melanholije i stalne price o tome sta bi bilo,kad bi bilo bar trenutno nemas nista...

Adonis_Vernalis

©to se tièe specijalistièkih akademskih studija, detalji o njima nalaze se ovde:

http://pharmacy.bg.ac.rs/upis/specijalisticke-akademske-studije/

Vi¹e detalja o specijalistièkim zdravstvenim studijama, mo¾ete naæi ovde:

http://pharmacy.bg.ac.rs/upis/specijalisticke-zdravstvene-studije/

Sve ¹to treba da znate o doktorskim studijama, mo¾ete saznati na sledeæem linku:

http://pharmacy.bg.ac.rs/upis/doktorske-akademske-studije/

Za sada, toliko. Pozdrav!