dve vrsta biohemicara

Started by biochem, 02-02-2009, 21:54:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

biochem


Morbid_Angel

Ne zabavlja me vi¹e da budem podla. Tema je odlièna. Nadam se da æe biti nekih konstruktivnih predloga i ideja kako da oni, kojima smetaju zakoni ovakvi kakvi su, preduzmu ne¹to da se situacija popravi. Poku¹avam da ka¾em da veæ imam u vidu i mesto u kojem æu verovatno da radim i ne smeta mi ¹to nigde vi¹e u svetu ne mogu to ¹to mogu ovde. Tako je kod mene, kome to nije sluèaj - neka se trudi kako mo¾e ako ima volje pa makar i ne bio u prvoj mladosti.Ili neka urla i vredja ako mu je tako lak¹e. "Nekom ¾ivot majka, nekom maæeha." Meni konaèno prestaje da bude maæeha. :streber:

leila_bgd


Sve vreme potenciras kako je tovja diploma priznata u svetu, sa blagim prizvukom kako je zbog toga tvoj fakultet bolji....

Ispravi me ako gresim, ali ni ti preko ne mozes da se bavis klinickom biohemijom, vec samo naucno-istrazivackim radom, a isto vazi i iza nas...samo nam treba nostrifikacija da bi mogli da pridjemo pacijentima... (koliko god strasno da zvuci)...

Enea

#18
tooooo long didn't read it.. osim prvog posta koji je bio u kanti neki dan..
procitati hocu..

ono sto znam jeste da je drugarica sa pmfa cekala na posao dve godine,
nakon toga otishla je na specijalizaciju..
ono sto je razlika u osnovi je prosto: smer mbh na nasem fakultetu uci ono sto i na pmfu, i mnogo toga sa drugog smera.. da li ce i kada im ta stecena znanja trebati, ne znam.. kapiram da zato imaju 'prioritet'..

s druge strane, poznajem ne tako malo onih koji su na pmfu mogli biti redovni, a ipak placaju skolarinu na farmaceutskom.. dakle, za to se zna dugi niz godina da je tako..

nisu za to krivi ni ti za koje postoji live stream every day sa sve markiranim shaniranim odelima.. krivi smo mi. svaki pojedanac.. zaboga stvari su onakve kakvim ih ti vidish!

biochem

Leila, ocito ti je tumacenje pravnih regulativa slabija strana. Vidis da u SLO i hemicari mogu da se bave lab medicinom. Savetujem ti da malo prucis zakone u EU i da vidis ko moze biti sef u njihovim biohemijskim laboratorijama. Inace i sam sam proveo gotovo godinu dana u kl laboratoriji i uopste mi to radno mesto nije privlacno. Meni smetaju drugi aspekti monopolistickih zakona, koji meni ne dozvoljavaju da apliciram druge aspekte biohemije u praksi, pa i taj spominjani naucno-istrazivacki rad izmedju ostalog barem u onom aspektu koji ja preferiram. Na kraju krajeva zasto ja ne mogu svoje znaje iskoristiti u svojoj zemlji nego to moram u tudjoj. Ako drzava skoluje moj smer, a to kosta cemu onda zabranjuje zakonskim aktima njegovu utilizaciju na trzistu rada. Inace lepo je znati jos na fakultetu gde ces raditi u buducnosti. To je jedan veliki poticaj i vetar u ledja.
Nazalost osim vas to niko u ovoj zemlji nema, jer niko nema zakone koji daju nekome takva ekskluzivna prava. Kada bi ste vi bili bolji od svih drugih zanimanja u ovoj zemlji, meni to ne bi smetalo.
A vi niste izgleda u stanju da u potpunosti sagledate u potpunosi sta sam vam ja rekao o N.M-S -nim zakonima jer ih je ta osoba izlobirala. Znaci nije tu teziste na rad u kl lab recimo na primarnom nivou.
Oni brane drugim zanimanjima (nama, hemicarima, molekularnim biolozima i slicmo) praktikovanje bilo kojeg aspekta biohemije, pa cak i hemije recimo proizvodnju imunoeseja, nebitno bilo kojeg reagensa  koji se koristi u biohemijskim laboratorijama gurajuci ih u grupu tzv. medicinskih sredstava(zakon o lekovima i medicinskim sredstvima)Oni brane nama da se recimo bavimo bezazlenim lekovitim biljem, prakticno medicinskom kozmetikom( dok recimo medicinski tehnicari sa sss to mogu). Oni brane hemicaru da vrse kontrolu kvaliteta(analizu) vode.
Drago mi je da je moj post prilicno uspesan i sto dobijam predominantno zdrave komentare.

Enea

aj polako..
niti je vama, niti nama gore.
isto nam je.
sta podrazumeva kozmetika? a sta je medicinska kozmetika?
koje su to nauke, koliko ih je u jednom takvom imenu "kozmetika" obuhvaceno?
lekovito bilje bezazlelno? ffs mozda vama ako je takvim plasirano.
i gde biste vi svrstali im. assays? sta je drugo reagens nego medicinsko sredstvo? da ne biste prontozil (azo boju) kategorisali kao lek jer se iz njega dobijaju oni jos od praistorije nekorisceni sulfon amidi? babe i zabe.

tehnicare koje navodite da se tim ispitivanjima, formulacijama ili cime god bave placaju mnogo manje nego nekoga ko je za to specijalizovan. nas posao sada nije da izigravamo inspektore..

smer df se u necemu razlikuje od mb.. mi ucimo deo njihovog i oni deo naseg.. da  bi dosli do toga da razumemo predavanja iz oblasti kozmetologije, preshli smo ne jedan, nego najmanje pet ralichitih stepenika. da biste pricali o lekovitom bilju, morate preci preko pedest i pet stepenika.. sta ostaje? polozen ispit i specijalizacija kao nuzna! dakle diplomom osnovnih studija, ne dobijamo ono o cemu sanjamo i sto nam je receno da ce biti jedan od trideset puteva koji mozemo da izaberemo. kao ni vi.

i ponavljam, krivci nisu oni u odelcima.
krivi smo sami.
zasto bi lejla ikada citala zakon eu?
chemu?
jel ovde sad fora da treba istaci uskladjivanje sa zakonima eu?
za koga su oni dobri? jeste standardizacija neophodna.
a sta mi time dobijamo? koju supstancu manje ili vise prisutnu u farbi za kosu.. super jescemo britanski cips sa 3'ribonukleotidom kao pojacivacem arome.. i cao torlak, a vi ste na njemu mogli praviti vakcine...

biochem

Evo cenjeni i postovani farmaceuti, vreme je da se pozdravim sa vama jer vise nemam nameru da postavljam nove postove.
Zasto sam uopste postavljao i prvi, pravo da vam kazem ne znam. Rezultati ovog mog malog eksperimenta :plez tacno su onakvi kakve sam predvidjao. Veliki broj vas uopste ne zna za ovaj problem :~, drugi znaju  ali ih jednostavno nije briga :gnjec:, treci donekle mare :a, dok cetvrta tzv. minorna ali i najglasnija manjina u svemu ovome i uziva :djavo.
Ono sto je moja krajnja porukica jeste sledece:
Niko od vas studenata tome svemu nije kriv, vecina vas nisu losi ljudi, ali ti neljudi koji su doveli do ovakve situacije(medju njima i neki od vasih profesora) koji su skrojili(prepisali najvecim delom, a resavskom skolom i politickom podobnoscu su i dosli do svojih pozicija) monopolisticke i mafijaske zakone koji postoje smo na ovim malim i bogom zaboravljenim prostorima koji su poput fasistickih zakona koji su propagirali etnicko ciscenje, napravili strukovno ciscenje u zdravstvu, gazeci i bacajuci u blato temeljna ljudska prava i slobode. Da oni su napravili strukovni, moralni i eticki genocid koji ce istorija da pamti, i koji ce kad tad naici na osudu i u nasem drustvu, bacajuci  ljagu i na vas kao njihove naslednike.

Cena svega ovoga vec je pocela da se placa. Pacijenti je placaju najskuplje jer imaju ogroman parazitski zdravstveni sistem od 100000 ljudi( na 7 miliona stanovnika) koji nije ni priblizno edukovan i delotvoran koliko bi trebao biti, koji se ponasa kao da nije tu zbog njihove zdravstvene zastite, nego da su oni nuzno zlo u ostvarivanu beneficija i privilegija zdravstvenih radnika.

Placaju je srodne struke  poput moje koje su obespravljene, omalovazene. Osudjene na nezaposlenost, bezperspektivnost, socijalnu nesigurnost, egzodus i golgotu. Mi ne mozemo imati sifre na trzistu rada, mi ne mozemo niti volontirati i odraditi pripravnicki staz u zdravstvu i farmaceutskom sektoru, mi smo obelezeni kao nepozeljni u svojoj zemlji.

Ne bojte se placate je i vi. Sta vi mislite da neko ko je skovao ovakve zakone ima zelju da zastiti interese vase struke. Ne oni prave licne tvrdjave, kojima stite svoje interese. Posto su podigli utvrde oko citavog zdravstvenog sektora sprecivsi druge profesije da participiraju eliminisuci najvece potencijalne protivnike i mogucnost bilo kakve spoljne kontrole, oni su doneli i veci broj clanova unutar sporne legislative koje vama kao mladim strucnjacima onemogucavaju dalje usavrsavanje, specijalizacije i slicno. Oni su ti koji su sebi doneli velika ovlastenja u pogledu predloga i izbora buducih specijalizanata. Na posletku vi ste im poslednja konkurencija.
Nece oni u penzije, taman su sebi obezbedili privilegije i moc koju su dugo zeleli. Tog opijata nece se lako odreci.
Seticete se vi ovoga kd budete ubili mladost u lose opremljenim laboratorijama koje primaju sve veci broj pacijenata daleko premasujuci njihove kapacitete u logistici i ljudstvu, sa lose edukovanim nizim osobljem koje nije najveca pomoc. Onda ce te gledati njihovu decu na slikama sa raznih kongresa, direktorskih pozicija i sa desetinama laboratorija u vlasnistvu u kojima ce te vi raditi kao robovi. Diplome koje su oni stekli besplatno iako su sisli sa raznih cuka, a vama ih skupo naplacuju bice toliko devalvirane da necete moci nigde da pobegnete od svega. Mozda ce te onda skinuti skramu sa ociju kad vi ne budete mogli dalje napredovati. Mozda ce te vi tada citati zakone i gledati kako je to trebalo biti, gde su zakinuta vasa prava. Nije lose poznavati zakone, ako nista drugo bar ti nece losiji od tebe mazati oci.
Uzivajte i dalje u spokojnom neznanju i pogledajte malo te slike sa raznih kongresa, videcete da se tu naziru neke nove dinastije. Da li su oni stvarno bolji od vas?!
Srdacan Pozdrav!

KaBoom

Eto, i to smo re¹ili! :)

©ta da ti/vam ka¾em biochem? Napravite bolji zakon. Budite bolji od farmaceuta ili od onih u vladi ili parlamentu. Spustite farmaciju, zdravstvo ili ¹ta veæ, na ¾eljeni nivo. Niko vam ne brani. U èemu je problem? Niste zadovoljni? Borite se... Ni ovo nije palo s neba. Neko se za to izborio. Mo¾da iz liène ili ne znam ni ja kakve koristi, ali neko je ne¹to uradio. Pa molim lepo, izvolite. Za sada, nama je ok... Mo¾da æe se to i ubrzo promeniti na na¹u ¹tetu, ali tako to valjda ide... Èas si gore, èas dole, toèak se okreæe. Dok ga ne okrenete, biæe vam - kako vam je...

Enea

ja i dalje ne mislim da treba odraditi prepisku zakona eu..

Adonis_Vernalis

Quote from: biochem on 09-02-2009, 13:21:03
Evo cenjeni i postovani farmaceuti, vreme je da se pozdravim sa vama jer vise nemam nameru da postavljam nove postove.
Zasto sam uopste postavljao i prvi, pravo da vam kazem ne znam.

Stvarno. Eksperiment je uspeo, tema preminula. Laka joj zemlja.  :abso:

Kako bi bilo zakljucati je i premestiti u cyber limbo recycle bin-a?

Bambili

I ja se sla¾em Adonis.
Tresla se gora,rodio se mis...
Covek do¹ao,video,nista nije uradio i sad se jos pravi zadovoljan...
Bolje bi bilo da je energiju usmeravao na resavanje svojih problema,nego sto je ovde isterivao stvari na èistac :peace:

vlbasic


NEKA IH JE SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Clin Chem Lab Med 2002; 40(2):196–204 © 2002 by Walter de Gruyter · Berlin · New York
The Practice of Clinical Chemistry in the European Union
Gerard T. Sanders1*, Graham H. Beastall2, Klaus P.
Kohse3, Simone Zérah4, Rob Jansen5, Ursula Köller6,
Vic Blaton7, Erik Lund8, Markku Parviainen9, Jo
Charret10, Eberhard Gurr11, Hara Nicholou12, Desmond
Kenny13, Mario Pazzagli14, Matthias Opp15, Hans
Willems16, Maria do Carmo Martins17, José M.
Queraltó18, Britta Landin19, Anna Yu20 and Janet
McMurray21
European Communities Confederation of Clinical Chemistry
(EC4), EC4 Register Commission
1 Department of Clinical Chemistry, Academic Medical Center
(AMC), Amsterdam, The Netherlands
2 Department of Clinical Biochemistry, Royal Infirmary,
Glasgow, United Kingdom
3 Institut für Laboratoriumsdiagnose und Mikrobiologie,
Klinikum Oldenburg, Oldenburg, Germany
4 Laboratoire d’analyses de biologie médicale, Bagnolet,
Paris, France
5 Department of Clinical Chemistry, St Anna Hospital,
Geldrop, the Netherlands
6 Institute for Medical and Chemical Laboratory Diagnostics,
Hospital Lainz, Vienna, Austria
7 Department of Clinical Chemistry, AZ Sint Jan Hospitaal,
Brugge, Belgium
8 Department of Clinical Chemistry, Vejle County Hospital,
Vejle, Denmark
9 Kuopio Technology, Centre Teknia Ltd., Kuopio, Finland
10 SFBC et Ordre National des Pharmaciens Biologistes, Lyon,
France
11 Zentrallaboratorium, Zentralkrankenhaus Links der Weser,
Bremen, Germany
12 Hormone Laboratory, Department of Endocrinology,
Evangelismos Hospital, Athens, Greece
13 Department of Clinical Biochemistry, Our Lady’s Hospital
for Sick Children, Crumlin, Dublin, Ireland
14 Clinical Biochemistry Unit, Department of Clinical
Pathophysiology, Florence, Italy
15 Laboratoire National, Luxembourg, Luxembourg
16 CKCL, Academisch Ziekenhuis Sint Radboud, Nijmegen,
The Netherlands
17 Instituto Nacional de Saúde Dr. Ricardo Jorge, Lisbon,
Portugal
18 Servei de Bioquímica, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau,
Barcelona, Spain
19 Department of Clinical Chemistry, Huddinge University
Hospital, Huddinge, Sweden
20 Department of Clinical Chemistry, Danderyd Hospital,
Stockholm, Sweden
21 Clinical Biochemistry Department, Hope Hospital, Salford,
United Kingdom
The European Communities Confederation of Clinical
Chemistry has been actively engaged in raising the
level of clinical chemistry in the European Union.
Closer contacts between the national societies for clinical
chemistry have resulted in more comparable programs
for postgraduate training of clinical chemists,
closer similarity of contents and practice of the profession
in the different countries, and the official registration
of professionals. This article reviews some of the
characteristics of professional organisation, practice,
and regulation in the fifteen European Union countries.
Many similarities appear. In half of the countries
microbiology, blood-banking and transfusion medicine
fall within the domain of clinical chemistry. The
minimum number of years for training (university and
postgraduate) is eight, but in practice this will extend
to 10 or more years. Official regulation of the profession
by law exists in a minority of countries. Continuing
education and re-registration have not been officially
instituted yet in any country, but these issues
will be the next steps forward. In those countries that
prepare themselves for entering the European Union,
training and practice of clinical chemistry are moving
towards the common standards of the European Communities
Confederation of Clinical Chemistry. Clin
Chem Lab Med 2002; 40(2):196–204
Key words: Postgraduate training; European Register;
Education; Registration.
Abbreviations: EC4, European Communities Confederation
of Clinical Chemistry; EU, European Union;
FESCC, Forum of the European Societies of Clinical
Chemistry; IFCC, International Federation of Clinical
Chemistry and Laboratory Medicine; NCCRC, National
Clinical Chemistry Registration Committee.
1. Country: Austria
Clinical chemistry is practised by MDs, chemists, biologists,
and pharmacists.
2. Country: Belgium
Clinical Chemistry is practised by MDs, pharmacists,
and (bio)chemists.
3. Country: Denmark
Clinical chemistry is practised by MDs, (bio)chemists.
There is an Official Register for MDs (chemistry + analytical
haematology), kept by the Danish Health Council
4. Country: Finland
Clinical chemistry is practised by MDs (25%) and clinical
scientists (75%)
Registers: Central Medical Board registers clinical
chemists (MDs) as medical professionals with a legal
status; science-based clinical chemists (hospital
chemists) are registered by the National Board of
Medicolegal Affairs as professionals with a protected
title (this equals a legal status)......
13. Country: Spain
Clinical chemistry is practised by graduates in medicine,
pharmacy, biological sciences (biologists) and
chemists (as core clinical biochemistry specialists or
general laboratory specialists, “analistas clínicos”).

Adonis_Vernalis

#27
1. Mislim da bi se imena ljudi koji mogu da rese ovaj problem, ili bar da artikulisu javnu raspravu o njemu, nalaze ovde: http://pharmacy.bg.ac.rs/kontakt/imenik/ i ovde: http://www.chem.bg.ac.yu/biohemija/kadar.html, a ne ovde: http://www.farmaceuti.com/forum/, niti ovde: http://neon.chem.bg.ac.yu/forum/index.php

Ovo zbog toga sto studenti oba fakulteta mogu, eventualno, cak i pod uslovom da se tako dogovore sve studentske organizacije svih smerova, pa u akciji ucestvuju svi - od brucosa do apsolvenata, tek da blokiraju raskrsnicu Kneza Milosa i Nemanjine. Medjutim, tom akcijom ce sigurno izazvati gnev sugradjana (eventualno poneko dobiti batine), a nece izazvati promptni odgovor vlasti, koje nece sazvati ponocnu sednicu Skupstine, niti Vlade, niti ce se zapodenuti javna rasprava, koja nece doneti odgovarajuci set zakona i nece omoguciti da se zaposlite tamo gde EU kaze, a vama drago bude.

A ako se budete organizovali i artikulisali svoje zahteve, najbolje u okviru svojih strukovnih organizacija, pa ih formulisali i poslali nadleznim ministarstvima, univerzitetima u Srbiji, srodnim fakultetima i u Beogradu i u drugim gradovima, onda se jos i mozete nadati da ce se dve vrste biohemicara amalgamirati u jednu, te postati funkcionalnim sopstvom.

2. Interesantno je to sto je ova tema pokrenuta na forumu studenata Farmaceutskog fakulteta, a ne Hemijskog, cak ne ni paralelno (ili bar nisam primetio). Da li to mozda ocekujete da ce se sa Kumodraza spustiti brdjani i motkama amalgamirati dve vrste biohemicara u jednu?

3.
Quote from: vlbasic on 14-02-2009, 20:00:05
NEKA IH JE SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Koga treba da bude sramota? Potpisnike rada koji vlbasic citira, ili nekoga sa http://pharmacy.bg.ac.rs/kontakt/imenik/ i http://www.chem.bg.ac.yu/biohemija/kadar.html?

4. Zasto u listi zemalja u radu koji je citiran, nedostaju zemlje izmedju Finske i Spanije, a i posle Spanije?

vlbasic

Post je i ovako nepregledan. Ali pogledajte ostatak na www.ec-4.org. Pogledajte publikacije i trendove iz struke u evropi, kontinuirana edukacija i to.
Kako bih ja voleo da budem profesor lekovitog bilja(farmakognozije)!

vlbasic

E da a i tema je dosta interesantna. Jeste da se pljujemo, ali to par radimo civilizovano.
Mozda cemo sutra zajedno ucestvovati u donosenju nekih novih zakona, pa da krenemo na vreme da digestiramo materiju.