Poskupljuje kablovska televizija

Started by Bred, 07-02-2009, 23:04:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

| Izvor: Tanjug
Beograd -- Kablovski operateri "Srpske kablovske mre¾e" (SBB) i "Radijus vektor" poveæaæe cene meseène pretplate za kablovsku televiziju od 1. marta.

Kao razlog za poveæanje cena usluga te kompanije navode pad vrednosti dinara, ali i tro¹kove ulaganja u mre¾u. Predsednik upravnog odbora Republièke agencije za telekomunikacije (RATEL) Jovan Radunoviæ ka¾e da je poskupljenje opravdano i da je Upravni odbor te agencije doneo takvu odluku na osnovu Pravilnika o troskovnom modelu, kao i na osnovu dokumenata, koje je SBB dostavio.


NASTAVAK -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=07&nav_category=9&nav_id=343734



:news:
Cena kablovske ide gore u celoj Srbiji

Autor: Dragica Veljkoviæ |


Monopolista meðu srpskim kablovskim operatorima SBB nedavno je, uz odobrenje Upravnog odbora Republièke agencije za telekomunikacije, podigao cenu svojih usluga i do 33 odsto, èime je teret globalnog ekonomskog potresa prelio na d¾epove graðana. Potom su manji operatori, kao po dogovoru, podigli cene svojih usluga, tako da su graðani saterani u æo¹ak jer nemaju alternativne, jeftinije operatore da se preorijenti¹u na njih.

„Serbia Broadband - Srpske kablovske mre¾e“ (SBB) od 19. februara 2007. imaju status monopoliste zato ¹to, kako ka¾u za „Blic“ u RATEL, pokrivaju 55 odsto korisnika kablovske TV. Sa 12,1 odsto tr¾i¹ta na drugom mestu je PTT KDS, dok IKOM ima udeo od 7,5 procenata.
- Ovo je stanje u 2007. godini, jer za pro¹lu jo¹ nemamo kompletne podatke. Sada u Srbiji ima ukupno 79 distributera - ka¾e sagovornik „Blica“ iz RATEL.
SBB kao monopolista za svako poveæanje cene mora da tra¾i i dobije saglasnost Upravnog odbora RATEL, koji je najnovije poskupljenje odobrio 3. februara. Od tada, u Srbiji postoje dve cenovne zone. U jednoj su Novi Sad, Vrbas, Kula, Po¾arevac, Novi Pazar, Trstenik, Vrnjaèka Banja, Arilje, Ivanjica, Kragujevac i Beograd, gde je sada meseèna naknada 745 dinara. Nakon ovog poskupljenja, po 609 dinara meseèno æe izdvajati stanovnici ©apca, Sombora, U¾ica, Zrenjanina, Vr¹ca, Kru¹evca, Bora, Valjeva, Kikinde, Èaèka, Kraljeva, Ni¹a, Pirota i Leskovca. RATEL je, meðutim, SBB odobrio da od 1. novembra ove godine u tim gradovima digne cenu na 745 dinara, èime æe usluga ovog operatora imati jedinstvenu cenu na teritoriji cele Srbije.


nastavak -> http://www.blic.rs/ekonomija.php?id=80565