Najveæi broj ovogodi¹njih vrsta virusa gripa otporan na lekove

Started by Bred, 08-02-2009, 18:59:37

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 Leta Hong Finèer
Va¹ington, SAD
28/01/2009   

Amerièki zdravstveni struènjaci saop¹tili su da je ove godine najèe¹æa vrsta virusa gripa otporna na veæinu najvi¹e kori¹æenih antiviralnih lekova. Lekari izra¾avaju zabrinutost da taj virus, otporan na lekove, mo¾e da izazove du¾a bolnièka leèenja i veæi broj smrtnih sluèajeva nego ¹to je uobièajeno.


Pacijenti, oboleli od kijavice, najèe¹æe su bili tretirani Tamifluom, vodeæim lekom protiv gripa. Meðutim Centri za kontrolu bolesti upozoravaju da taj lek nije efikasan u veæini sluèajeva gripa ove sezone. Dr Vilijam ©efner sa Vanderbilt univerziteta u Tenesiju ka¾e:

„To je uznemirujuæe. Nije kao ¹to se mislilo da smo previ¹e koristili Tamiflu. Do¹lo je do mutacije i odjednom je taj virus postao preovladjujuæi virus ¹irom zemlje“.

Centri za kontrolu bolesti saop¹tili su da je broj sluèajeva gripa u Sjedinjenim Dr¾avama ove zime za sada umeren, ali lekari upozoravaju da bi to moglo da se promeni i da oni neæe imati delotvoran naèin za tretiranje pacijenata. Dr Greg Poland sa Mejo klinike u Minesoti obja¹njava:

„Pacijenti æe ostajati u bolnici du¾e a moglo bi da bude i vi¹e smrtnih sluèajeva“.

Dr Poland ka¾e da je jedini dobro testiran alternativni lek Relenca. Meðutim, taj inhalator nije lako koristiti i nije preporuèljiv za neke pacijente.

„Taj lek nije za ljude sa respiratornim problemima kao ¹to je astma, zatim za trudnice i nije za decu mladju od sedam godina“, istièe dr Poland.

Uz neefikasan tretman protiv gripa, zdravstveni struènjaci ipak preporuèuju ljudima da se vakcini¹u protiv te bolesti i da redovno peru ruke kako bi se za¹titili od infekcije.

voanews.com