Milutinoviæ slobodan, ostali krivi

Started by Bred, 26-02-2009, 19:15:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Hag -- Milan Milutinoviæ osloboðen, a Nikola ©ainoviæ, Neboj¹a Pavkoviæ, Dragoljub Ojdaniæ, Vladimir Lazareviæ i Sreten Lukiæ osuðeni su u Hagu za zloèine na Kosovu.

©ainoviæ, Pavkoviæ i Lukiæ su progla¹eni krivima za planiranje zloèina nad Alabncima na Kosovu i osuðeni su na 22 godine zatvora. Ojdaniæ i Lazareviæ krivi su za dve taèke optu¾nice, nisu krivi za ostale tri taèke i osuðeni su kao pomagaèi na po 15 godina zatvora. Biv¹i predsednik Srbije Milan Milutinoviæ osloboðen je optu¾bi i biæe pu¹ten na slobodu.

Sudije su ustanovile da su ©ainoviæ, Pavkoviæ i Lukiæ, zajedno sa Slobodanom Milo¹eviæem, bili uèesnici "zajednièkog zloèinaèkog poduhvata", èiji je cilj bio proterivanje Albanaca sa Kosova.

Sudsko veæe nije na¹lo nijedan dokaz da je Milutinoviæ, iako predsednik Srbije, imao kontrolu nad vojskom ili policijom. Milutinoviæ nije bio ni meðu kljuènim ljudima Socijalistièke partije Srbije, rekao je sudija Ijan Bonomi.

Sudije su ocenile da ni generali Ojdaniæ i Lazareviæ nisu delili nameru ostalih optu¾enih da se Albanci trajno proteraju sa Kosova. Meðutim, obojica su komandovala vojskom, bili su upoznati sa dogaðajima i, kako su sudije ustanovile, nisu uèinili ni¹ta da spreèe zloèine za koje su znali.

U sluèaju ©ainoviæa, Pavkoviæa i Lukiæa, sud je prihvatio tezu tu¾ila¹tva o zajednièkom zloèinaèkom poduhvatu i presudio da su trojica delila i nameru i uèestvovala u kreiranju plana da se proteraju kosovski Albanci.


nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=26&nav_category=64&nav_id=347053


dirigent

Sramno razrezivanje kazni. Presuda i nije toliko sporna jel ovi mor da su bili upoznati sa svim, ali da se ovi drakonski kazne , a Milutinovic oslobodi odgovornosti u potpunosti mi deljue ko neka pijacna pogodba da vuci budu siti i ovce na broju ko god to bio

Bred

Mond: Istorijska presuda
| Izvor: Beta
Pariz -- Francuski list "Mond" ocenjuje da su presude Ha¹kog suda èelnicima re¾ima Slobodana Milo¹eviæa "dale legitimitet NATO-bombardovanju 1999."

Pod naslovom "Za istoriju", list ocenjuje da presuda legitimizuje bombardovanje, "iako je ta intervencija bila nezakonita sa stanovi¹ta meðunarodnog prava, jer je sprovedena izvan okvira UN". "Mond" dodaje da je NATO bombardovanje Srbije "ipak bilo opravdano jer je omoguæilo da se zaustave zloèini".

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=27&nav_category=206&nav_id=347388