®ivot na Zemlji polako nestaje?

Started by Bred, 26-02-2009, 20:28:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: Beta
London -- Klimatske promene æe uni¹titi veæinu ¾ivota na Zemlji do kraja ovog veka, smatra vodeæi britanski nauènik za klimu D¾ejms Lavlok.

Lavlok (89), koji je poznat po svojoj Gaja teoriji prema kojoj je Zemlja vrsta ¾ivog organizma, rekao je da æe zbog visokih temperatura neki delovi sveta da se pretvore u pustinje i da æe se podiæi nivo mora i poplaviti druge delove.

"Tlo æe postepeno da se pretvori u ¹ipra¾je i pustinju. To æe biti kao kad bi se Sahara postepeno kretala ka Evropi. Ali ne radi se samo o Evropi, ceo svet æe se menjati u tom smislu", rekao je.

On je dodao da su verovatno osuðeni na propast proku¹aji da se smanji emisija gasova koji zagrejavaju planetu, kao ¹to je ugljen-dioksid (CO2). Èak i kad bi svet na¹ao naèin da svede emisiju tih gasova na nulu, sada je prekasno da se ohladi Zemlja, smatra on.

"To je malo kao supertanker, ne mo¾ete da ga zaustavite samo iskljuèivanjem motora. Ako bi nekim èudom oðednom mogli da smanjite CO2, Zemlja se ne bi oðednom ohladila", rekao je on.

Lavlok, koji je govorio uoèi izdavanja nove knjige o klimi, smatra da su kampanje za pomociju recikliranje ðubreta ili kori¹æenja obnovljive energije, kao ¹to je vetar i solarna energija, gubljenje vremena. On ka¾e ipak da æe nuklearna energija pomoæi da se zadovolje rastuæe potrebe za energijom.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=26&nav_category=78&nav_id=347047