LA tajms: Veze Stani¹iæa i CIA

Started by Bred, 02-03-2009, 21:53:17

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Tanjug
Los Anðeles -- Agencija CIA pisala je Ha¹kom tribunalu da je Jovica Stani¹iæ bio pouzdan saradnik te agencije u Beogradu tokom osam godina, pi¹e "Los Anðeles tajms".

CIA je Ha¹kom tribunalu, gde se sudi biv¹em ¹efu Dr¾avne bezbednosti Srbije, dostavila poverljivi dokument sa dokazima o pomoæi koju im je pru¾io, objavio je LA tajms. Jedne noæi 1992. godine, u beogradskom Topèiderskom parku, Stani¹iæ se sastao sa oficirom CIA Vilijamom Lofgrenom i te noæi su "dva ¹pijuna sklopila tajno partnerstvo za koje niko nije saznao".

"Stani¹iæ je osam godina bio glavni èovek CIA u Beogradu", navedeno je u op¹irnom èlanku o delovanju Stani¹iæa tokom sukoba na prostoru biv¹e Jugoslavije.

Autor je naveo da je Stani¹iæ "imao hladan pogled i lo¹u reputaciju, jer je bio ¹ef obave¹tajne slu¾be srpskog predsednika Slobodana Milo¹eviæa" i mnogi su ga smatrali mozgom re¾ima "zahvaljujuæi kome je svet dobio zastra¹ujuæi novi termin 'etnièko èi¹æenje'".

Ali, oficiru CIA Vilijamu Lofgrenu bila je potrebna pomoæ, jer CIA, pi¹e list, nije znala ¹ta da radi kada je u Jugoslaviji izbio graðanski rat, i po izbijanju sukoba u Bosni i Hercegovini, CIA je oèajnièki ¾elela da doðe do obave¹tajnih podataka iznutra.

"Stani¹iæ i Lofgren su na tajnim sastancima po brodovima i bezbednim kuæama du¾ Save razmenjivali detalje o funkcionisanju Milo¹eviæevog re¾ima."

"On je obezbedio informacije o mestu na kome se nalaze taoci NATO-a, pomogao je operativcima CIA u tra¾enju grobnica i formiranju mre¾e tajnih baza u Bosni", naveo je list.

Stani¹iæ, kome se sudi u Hagu i koji bi mogao da bude osuðen na do¾ivotnu kaznu zatvora, pozvao se na svoje amerièke saveznike.

CIA je, ¹to je krajnje neoèekivano za nju, dostavila sudu poverljivi dokument u kome se navode Stani¹iæevi doprinosi i dokazi za pomoæ koju im je pru¾io, a dokument je i dalje zapeèaæen, pi¹e list.

Lofgren, koji je sada u penziji, kazao je da je CIA sastavila dokument da bi pokazala kako je "ovaj, navodno zli èovek, uèinio mnoge dobre stvari, ali ne porièe optu¾be protiv Stani¹iæa".

"Ali, ako ostavimo optu¾nicu po strani, ovaj èovek je uradio stvari koje su pomogle da se okonèaju sukobi i uspostavi mir u Bosni", ukazao je on.

CIA se na¹la u neobiènoj situaciji da slu¾i kao karakterni svedok za optu¾enog za ratne zloèine i nije htela da komentari¹e dokument. Hag æe razmatrati dokument na zatvorenom veæanju jer je sadr¾aj poverljiv, pi¹e "LA tajms".

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=03&dd=02&nav_category=11&nav_id=347675