zdraviji leti

Started by philoserbiana, 04-03-2009, 11:06:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

philoserbiana

Preuzeto sa neta :Nave¹æu neke savete koje sam izdvojila iz knjige  "Zdravije leti" od Georgija Nazarova:

Ne klima uredjaji nego promaja i otvorenai svi prozori non stop

Na suncu boraviti samo ujutru i predveèe 2 meseca pre leta i tokom celog leta:

Piti polenov prah 2 do 4 è.k. dnevno,

C vitamin 500mg 3 puta dnevno

Bolja elastiènost, spreèava isu¹ivanje i za¹titni faktor 2 (od sunca):

·                                50ml maslinovog ulja

·                                50ml vode

·                                1 è.k. morske soli-pome¹ati , promuækati pre upotrebe: Mazati 2 puta dnevno preko vla¾ne ko¾e

2l teènosti dnevno:2 do 3 èa¹e zelenog èaja (listiæi) ne ledenog, Kombuha, kvalitetne vode, cedjeni sok, biljni èaj.
Lubenice, pivski kvasac, alge, omega3 ,ulje od ribe (razlikovati od ulja iz riblje jetre) ili laneno ulje u tamnoj boèici hladno cedjeno i to 2 è.k. dnevno

Ukoliko se ko¾a lju¹ti od sunca ili je izgorela, mazati vi¹e puta dnevno sa razbla¾enim rastvorom mumia:½ tablete mumia1/5 èa¹e vode ili biljno mleko ili jogurt

Enea

joj philo..
3x500mg je 15oomg
ok moze on i do 3g osobama u bolnici
ali
posle svog stecenog znanja
stvarno mislim da vitC u kolichni vecoj od 60mg koliko je i RDA
ne moze da se resorbuje niti reapsorbuje.. tako da je po meni to chistavitaminomanija.  :ball2:

philoserbiana

da,da,ne slazem se sa upotrebom vit.C koju je on naveo...

Bred

Quote from: Enea on 04-03-2009, 14:33:29

stvarno mislim da vitC u kolichni vecoj od 60mg koliko je i RDA
ne moze da se resorbuje niti reapsorbuje.. tako da je po meni to chistavitaminomanija.  :ball2:

Odakle ti ovaj podatak?

Enea

philoserbiana

recept za pranje kose

umutiti 3 cela jaja sa pola kasike morske soli,ovu smesu utrljati u kosu blago masirajuci,posle isprati kosu toplom vodom.

umesto regeneratora koristiti rastvor kvalitetnog jabukovog sirceta,ali samo za krajeve kose... ;)

Enea

shta tu pere kosu?  :wacko:

frckica-j

I meni je zapala za oko ta preporuka oko vitamina C. Enea je navela da je RDA oko 60 mg i to je taèan podatak, pozivam se na brome, uz +20 i 40 mg u trudnoæi i laktaciji, respektivno. Znam da su nam prièali na predavanjima da je preporuka da se uzme 1 tableta vit. C od 500 mg ali samo u sluèaju gripa ili loma kostiju isl. ali ne na du¾e staze i ne vi¹e od toga. Kamenac u bubregu...

©to se tièe ovog maslinovog ulja, iz iskustva znam da ko¾a vi¹e gori kada se njime nama¾e kao i da je sklonija alergiji na sunce, naroèito ako je to onaj uljani ekstrakt koji sadr¾i kantarion, jer u njemu ima sastojaka osjetljivih na sunèevo svjetlo.

Philo, nemoj me pogre¹no shvatiti, ima toliko tih autora koji sva¹ta preporuèuju. Oprezno sa tim. Pro¹le godine sam imala seminarski iz broma. O majko mila, ¹ta sam sve mogla da proèitam na netu ili u knjigama...  :wall:

philoserbiana

zato je otvorena ova tema,pa vi budite svoji autori,ajde da pisemo i razmenjujemo utiske  :K2:

Bred

Evo sta u Farmakoterapijskom vodicu pise o vitaminu C

QuoteA11GA Askorbinska kiselina
(vitamin C),
monokomponentni
A11GA01 askorbinska kiselina
(Ascorbic acid)
DDD: O P 200 mg
FarKl: VITAMIN C
Opis: Askorbinska kiselina je hidrosolubilni vitamin, ciji deficit u organizmu coveka izaziva skorbut. U vecini evropskih zemalja, ova bolest vise ne postoji. Dnevne potrebe ljudi za vitaminom C su 60 mg, a za pusace 100mg. Ukupne rezerve vitamina za coveka iznose 1500 mg. Bubrezni prag za izlucivanje je 100 mg/dan.
Delovanje: Cak ni veoma velike doze vitamina C, ne ispoljavaju farmakoloSki efekat. Fizioloska funkcija vitamina C je u brojnim reakcijama hidroksilacije i amidacije kao kofaktor.
Indikacije: Skorbut, idiopatska methemoglobinemija,misljenja da vitamin C (mega doze)ima povoljan efekat na lecenja nekih karcinoma i kijavice nema potvrde u klinickim studijama.
Kontraindikacije: Nisu poznate.
Nezeljena dejstva: Posto se izlucuje iz organizma u obliku oksalata, kod osoba sklonih oksalatnim kamencima u bubrezima, dolazi do stvaranja kamenaca, posle primene velikih doza. Ukoliko se kod jedne osobe duze primenjuju velike doze, po prekidu takvog unosa, mogu se pojaviti simptomi skorbuta.
Interakcije: v. Poglavlje III.
Doziranje: Manifestni nedostatak vitamina C (skorbut) leci se oralnom ili parenteralnom primenom od 1000 mg/dan vitamina C. U stanjima sa povecanom potrebom za vitaminom C primenjuje se do 200 mg oralno.
Registrovani lekovi:
BIO - C 500 - Fidifarm, Hrvatska
PLIVIT C - Pliva Hrvatska D.o.o, Hrvatska
VITAMIN C - Fam Pharm, R. Srbija
VITAMIN C - Galenika A.D., R. Srbija
VITAMIN C - Hemofarm koncern “Zorka
Pharma a.d.”, R. Srbija
VITAMIN C - Replekfarm ad, Makedonija
VITAMIN C - Sigmapharm., R. Srbija

leluska

Enea

SUNCE

frckica-j

Uh, siræe na kosu umjesto regeneratora? Ionako mi je suva i kovrd¾ava kosa ne smijem ni da zamislim ¹ta bi onda bilo od nje...

philoserbiana

rastvor jabukovog sirceta,samo malo na krajeve  :>:
i onda nosis sesir posle toga kada ti izgori kosu :-)