Laboratorija slavnih 2009

Started by britishcouncil, 08-03-2009, 10:36:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

britishcouncil

British Council i Radio-Televizija Srbije pozivaju sve zainteresovane da se, najkasnije do 12. marta, prijave za takmièenje „Laboratorija slavnih" (FameLab), treæe izdanje meðunarodnog takmièenja za izbor najboljeg mladog komunikatora nauke u Srbiji.

©TA JE „LABORATORIJA SLAVNIH"?

„Laboratorija slavnih" je takmièenje namenjeno mladima izmeðu 18 i 35 godina starosti, koji studiraju ili se bave prirodnim naukama i imaju ideju kako da u tri minuta objasne neki nauèni koncept. Ovim takmièenjenjem tra¾imo nova lica nauke koja æe pred televizijskom publikom predstaviti svoje ideje. „Laboratorija slavnih" je takmièenje slièno televizijskim programima kao ¹to su Pop Idol ili Mega Star - takmièar ima tri minuta da se doka¾e pred struènim ¾irijem, deset najboljih takmièara prolaze u finale, a predstavljanje nauèno ispravne teme treba da bude zabavno i originalno, ali i razumljivo za gledaoce koji se ne bave naukom.

„Laboratorija slavnih" se, pored Srbije, odr¾ava i u drugih osam zemalja Jugoistoène Evrope - Austriji, Azerbejd¾anu, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grèkoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj. Pobednik nacionalnog takmièenja u Srbiji æe uèestvaovati na Festivalu nauke u Èetlemu u Velikoj Britaniji, u junu 2009.

„Laboratorija slavnih" u Srbiji je deo regionalnog projekta Britanskog saveta „Ta divna nauka".

USLOVI KONKURSA

Uspe¹ni kandidat treba da ima izmeðu 18 i 35 godina, studira, radi ili se bavi prirodnim naukama, govori engleski jezik i naravno, da ima ideju kako da u samo 3 minuta objasni neki nauèni koncept.

KAKO SE PRIJAVITI?

Svi zainteresovani kandidati treba da po¹alju svoje prijave na [email protected] najkasnije do 12. marta 2009. u 14.00 èasova. Vi¹e informacija o uslovima konkursa, kao i formular za prijavljivanje nalaze se na www.britishcouncil.rs.

Adonis_Vernalis

Divno. Imate ukupno 72 sata da se pripremite za konkurs. A i sta ce vam vise? Smislite koncept koji cete za 3 minuta spakovati u 3 minuta, a onda malo provezbajte pred ogledalom, rucajte dva puta, spavajte dva puta i vidimo se na prezentaciji!?

@ Britishcouncil: prosle godine sam imao kandidata koji se na konkurs prijavio par meseci pre prezentacije, pa smo razradjivali koncept, vezbali i pripremali se. Nije otisao na prezentaciju, ali smo imali vremena da ozbiljno radimo. Zasto konkurs ove godine kasni?

britishcouncil

Po¹tovani Adonis_Vernalis,

Kampanja za Laboratoriju slavnih 2009. poèela je jo¹ na drugom Festivalu nauke, u decembru 2008. (Ejmsova kocka na Trgu Republike u Beogradu), kao i u samom muzeju "25. maj" i medijima. Pro¹le nedelje je samo zvanièno poèelo slanje prijava, ¹to je administrativni deo pripreme takmièara za FameLab. U ovom delu kampanje, na¹ cilj bio je samo da pozovemo potencijalne takmièare da po¹alju svoje prijave i upravo smo to ¾eleli da postignemo kroz post na ovom forumu.

Zaista nam je ¾ao ¹to niste bili informisani o konkursu ranije i nadamo se da æete i dalje pratiti na¹e aktivnosti iz oblasti nauke.

Adonis_Vernalis

Postovani Britishcouncil,

moram vas podsetiti da priprema potencijalnih kandidata za FameLab nije okosnica naucnog rada na mom fakultetu, ni mog, ni mojih kolega. Cak, nije ni u fokusu interesovanja studenata Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, jer oni svoja naucna interesovanja, bez icije podrske (a sa zapazenim rezultatima - sto bi, mozda, trebalo interesovati ljude u British Council-u), ostvaruju preko institucija samog Farmaceutskog fakulteta i Studentskog parlamenta FF (Centar za naucno-istrazivacki rad studenata Farmaceutskog fakulteta u Beogradu).

Ima bar tri godine kako vrlo aktivno svoje studente ukljucujem u naucni rad, i vrlo sam zainteresovan za popularizaciju nauke.

Stoga bih molio da moju e-mail adresu uvrstite u svoju mailing-listu, kako bih za narednu godinu bio u stanju da regrutujem, proberem i pripremim kandidate za FameLab. Ovako, kandidatima koji su uspeli da se prijave, mogu pozeleti samo puno srece.

britishcouncil

Po¹tovani Adonis_Vernalis,

Ne smatramo da je priprema potencijalnih kandidata za FameLab okosnica Va¹eg, niti nauènog rada studenata Farmaceutskog fakulteta, veæ samo poku¹avamo da, iz svog ugla, doprinesemo popularizaciji nauke u Srbiji. Sigurni smo u uspehe Va¹ih studenata i, na ovaj naèin, ¾elimo da pomognemo afirmaciju ovih mladih i uspe¹nih ljudi.

Hvala Vam na interesovanju za "Laboratoriju slavnih" i svakako æemo Vas, putem e-po¹te, u buduænosti obave¹tavati o projektima koje radimo u oblasti nauke.

Adonis_Vernalis

Postovani Britishcouncil,

u ime svih buducih naucnih radnika koji sada studiraju na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, najsrdacnije vam se zahvaljujem. Nadam se da se saradnja sa British Council-om nece zavrsiti samo na ovoj prepisci. Takodje, bicu vam vrlo zahvalan na buducim obavestenjima o projektima koje cete organizovati, i koje cu sa posebnim zadovoljstvom pokusati da sprovedem na mom fakultetu.

Bred

Student iz Srbije pobedio na takmièenju u Velikoj Britaniji
Autor: Beta |

Student molekularne biologije iz Po¾arevca Mirko Ðorðeviæ pobedio je na meðunarodnom takmièenju za najboljeg komunikatora nauke „Fame lab” odr¾anom u Velikoj Britaniji.

Ðorðeviæ se na finalu festivala nauke u Èeltnemu predstavio temom "Seksualna selekcija", navodi se u dana¹njem saop¹tenju Britanskog saveta (British council). On je osvojio prvo mesto u konkurenciji 10 mladih evropskih nauènika. Takmièenje je organizovao Britanski savet da bi podr¾ao mlade nauènike od 18 do 35 godina.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=96308

britishcouncil

Sa velikim zadovoljstvom vas obave¹tavamo da je poèelo prijavljivanje za Laboratoriju slavnih 2010! Prijavljivanje traje do 31. januara, a vi¹e informacija mo¾ete pronaæi na www.britishcouncil.rs ili www.facebook.com/famelabserbia