Kulinarstvo

Started by katarina, 29-08-2006, 21:48:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

katarina

Do pre par godina sam se gnusala kuhinje, a onda sam upoznala jednog divnog decka kome sam pozelela svasta da spremam.... Prvih par puta zavrsilo se neslavno-ostao je gladan, a kako je vreme prolazilo ja sam bila sve uspesnija i mastovitija....

Sve u svemu, sinoc sam spremala rizoto iz Najdzele Loson! Svi prisutni su bili odusevljeni jer ja i dalje vazim za crnu ovcu sto se tice kuvanja u svojoj uzioj familiji.....pa je bilo neocekivano:)

A sta vi najradije spremate?

yeca

Ej Kaæa, odlièna ideja!!  :V
Ja OBO®AVAM da kuvam. Svoj prvi hleb sam zamesila u 4. razredu..... imao je malo vi¹e kvasca al' su ga pojeli  :happy:
Mene u principu smaraju ova kuvana jela (to æu da spremam kad budem bila mama) ali volim da spremam te muækalice u koje stavi¹ sve ¹to ima¹ u kuæi....
I da, neizostavni sastojak je meso!!!
Ne volim kinesku hranu - probala sam je u vi¹e navrata i svaki put sam ostajala gladna... I ne volim da me¹am sve ¾ive zaèine, tako mi se gubi ukus onoga ¹to je u tanjiru..
Italijanska hrana je u principu vrlo prosta, toliko da brezo ubije neku ¾elju za izmi¹ljanjem...i onako je sve stvar do sosa... ni¹ta spec.
E da, i mnogo vi¹e volim slano nego slatko!!

Evo jednog recepta:
uzmete nekoliko (u zavisnosti od broja osoba) ¹nicli, sa obe strane ih "prema¾ete" biberom i vegetom i pr¾ite na srednjoj vatri u koju, negde na sredini pr¾enja sipate konjak  :ziveli.... Samo pazite, nemojte da konjak bude presladak (po¹to je to piæe koje se u principu pije uz slatki¹e)...
I uz to mo¾e neka lepa sve¾a salatica, ili veæ neko povræe...

Sledeæi put ide torta  :loptica
Prijatno!!! :)

Adonis_Vernalis

Kineska kuhinja (ah, koja od kineskih: severnjacka, juznjacka, kantonska, secuanska...) mi je uvek bila tako... egzoticna. Islo se u Novi Sad, u restoran Secuan u Dunavskoj ulici, pa se islo u beogradski restoran Peking, pa su se pravile razlike...

Onda je doslo vreme da se zivi od kineske kuhinje... Sest meseci se jelo stapicima i svakodnevno su se otkrivali novi, neocekivani ukusi... i nikada nisam bio gladan. Samo sam bio beskrajno lak i sposoban sebe samog da preskocim...

Kad virim u kuvar, virim u kineski kuvar. Bude to ponekad. Tada spremam gali njoro, jelo od govedine sa paprikom, paradajzom i jos nekoliko vrsta povrca, pikantno i sito, koje se servira uz pirinac skuvan al dente i zaliva dobrim crnim vinom...

yeca

Pirinaè al dente - omiljen mi  :V

Lepa je ta kineska: meso + povræe, ali meso sa ananasom pa onda neki d¾em od kajsije, nikako ukombinovano da zadovolji moje gurmanske kriterijume... nod obro, ukusi su razlièiti.

Adonis_Vernalis

Trenutno mi se jako jede bao zhi... to je jelo nacinjeno od testa, u koje se stavi nekakav caroban nadev, pa se testo zatvori u loptu velicine kajzerice i onda sve brizljivo slozi u posude od bambusovog lisca i skuva na pari... servira se vrelo, uz sos ciju osnovu cini soja-sos plus neki tajanstveni sastojci... i uziva...

Coolgemini

Kad ste se dotakli rizota,u Hrvatskoj,tacnije receno na Krku, sam imao prilike da probam jedan jako ukusan integralni rizoto koji je bio spremljen na maslinovom ulju i kod koga se puno osecala aroma karija.Mnogo mi se svideo jer je skroz drugaciji od obicnog rizota,a i podseca malo na kuvanu psenicu,pa mu ta zilavost daje veliki shmek..Bio je serviran uz neku piletinu,tacnije uz pilece bele snicle koje su bile dinstane na belom vinu,soja sosu,belom luku,iseckanom paradajzu i raznim travkama.Kasnije se dodaju iseckane ispecene paprike u listicima..(fantasticno je) :K..Mislim da je bosiljak bio dominanatan jer se njegova aroma ne moze zanemariti...Kasnije sam saznao da je to bila piletina spremljena na kineski nacin...I danas rado ucestvujem u spremanju tog jela u sopstvenoj kuhinji.. :wink:

katarina

Evo ga taj cuveni rizoto:
luk+komad korena celera sameljete u blenderu, pa przite sa puterom i maslinovim uljem.

Zatim umesate pirinac(kratko zrno-taj je za rizoto:), a za to vreme spremite supu od povrca.

Zatim sipate kutlacu po kutlacu supe u rizoto i mesate dok ne upite i tako ponavljate postupak dok je ne skuva.

Dodajte koru od limuna i ruzmarin, a u cinijci umesajte zumance, sok od pola limuna, 4 kasike parmezana, 4 kasike slatke pavlake i biber.

Kad je rizoto gotov, dodajte sadrzaj iz cinije i jos malo putera...i so naravno po ukusu.
Prionite!

@Yeco i mislila sam na tebe kad sam otvarala ovu temu i secala se one cuvene kajgane sa paprikama i ko zna s cim jos..:)

mare

Ja obo¾avam da kuvam i èesto ne¹to smi¹ljam. Nekada i nisam u tom fazonu, kada sam odsutna ceo dan, a nekad se ba¹ u¾ivim. Volim da kuvam sva¹ta, od onih klasiènih starih jela, pa do nekih izmi¹ljotina. Dok sam bila u st. domu to, naravno, nisam radila, a od kako sam pre¹la u stanèiæ pretvorih se u kuvaricu, ali sam zbog toga sreæna jer sam se izve¹tila.
Probajte ovo:
300-400 gr pileæeg filea( belo pileæe meso) skuvajte u vodi uz dodatak vegete. Kada se dobro skuva iseckajte meso u posudu u koju dodajete 1 pavlaku, vegetu, 2,3 èena belog luka plus kari i per¹un. Sve se lepo izme¹a i kusa se. Uz to ja skuvam dobar gra¹ak i sa svojim ukuæanima se razvalim. Probajte ko kuva, jer je mnogo ukusno.
Recept za gra¹ak:
Iseckani crni luk i 1,2 èena belog propr¾iti na ulju, pa u to dodati kesu gra¹ka i 2 èa¹e vode. Dok gra¹ak ne omek¹a pomalo dodajte jo¹ vode, svaki put po pola èa¹e, npr. U sve dodati vegetu i per¹un, a na kraju zapr¹ku( malo ulja + aleva paprika+bra¹no). Po stavljanju zapr¹ke kuvati jo¹ neko kraæe vreme.

Posle æu vam pisati o mojim omiljenim kroketima! :T

Darker

Sve je super kad ti drugi sprema :KPr neki dan ispekoh 50 palaèinki, dok sam ih namazao, vi¹e mi se nisu jele :K
Imam super recept za apartmane po letovanjima: Mediteranske ¹pagete za dvoje.
Malo propr¾ite crni lukac(experimenti¹ite i sa belim ako hoæete :wink:), pa dodate jednu konzervu pelata(oèi¹æeni paradajz, prethodno ga malo iseckate).
zatim konzervu tunjevine(koju ste malo ocedili, sem ako ne volite extra masno :K) i ostavite da se malo krèka... Na kraju dodate seckane masline, po ukusu(ja volim ¹to vi¹e toga), biber, eventualno so, ostavite jo¹ malo da se krèka i to je to! Za to vreme ste veæ skuvali ¹pagete(koliko vam je dovoljno za dvoje), jedno 5-6 minuta u posoljenoj vodi u koju ste dodali malo ulja da se ¹pagete ne zalepe...
Sipate ¹pagete u tanjir(èiniju), preko njih sos i ukrasite sa par maslinki sa paprikom. izvadite ohlaðeno belo vino i Bog da vas vidi! :wink:

Maslacak

Quote from: Darker on 30-08-2006, 17:22:17
Sve je super kad ti drugi sprema :KPr neki dan ispekoh 50 palaèinki, dok sam ih namazao, vi¹e mi se nisu jele :K

Ej, ja imam isti problem... sta god da kuvam, posle ne mogu da jedem...potpuno izgubim apetit. :ohwell: A za palacinke posebno...zato sam potpuno prestala da ih spremam...ko voli nek izvoli, a ja ih lepo jedem :happy:

Cool ti je recept... mmm...masline  :>

Darker

Evo, parite malo oèi... Jeste da ih nisam ja spremao i da cenim samo palaèinke sa pekmezom od ¹ljiva, ali ovo je bilo vrh :Bog :Bog

Coolgemini

Darkeru,ako si ih sada spremao,eto meneee :! :>.... :loptica

yeca

Jes' da vi¹e volim slano, ali............. BALAVIMMMMM  :Bog

katarina

Pocela sam da mljackam kad sam videla sliku! Nije mi dobro... Sad znam sta cu veceras da jedem na Bibisu:) Dao si mi ideju...

Coolgemini

Kaca,tema ti ne valja s te strane sto ce te uvek terati da spremash,pogotovo posle nekih ovakvih slika... :K...zato je pakovanje Finetti krema vec kupljeno,samo josh smesha da se napravi....All invited :! :!... :>.... :~