Kulinarstvo

Started by katarina, 29-08-2006, 21:48:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Smrda

Quote from: Korisnicko Ime on 22-10-2006, 22:28:21
Quote from: smrda on 22-10-2006, 22:15:55
jeste...ali veruj mi polusirova riba(tunjevina ili dimljena) je vrlo dobra zamena,ne savrsena,ali kad nema bolje....jer ne bih se bas kockala sa neproverenim materijalom
Polusirovi losos sa skampima
njam, njam
i jos plus rizoto sa povrcem u limunovom soku
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

katarina

al mi je zamrla tema...zaboravih na nju skroz...

COKOLADNI OBLAK

Potrebno je:
Kora:
   270 grama crne cokolade(70%)
   6 jaja
   125gr putera
   pola solje secera

Fil:
   150gr crne cokolade
   vanilin secer(1 kasicica)
   250ml slatke pavlake

Uh...nadam se da necu nesto zaboraviti, posto pisem iz glave...

Umutite 2 cela jaja i 4 zumanca sa 1/4 solje secera. Zatim u to dodate rastopljenu cokoladu i puter(mozete ih istopiti na pari ili u mikrotalasnoj), a potom dodate sham od belanaca koja ste umutili sa preostalim secerom.
Na dno posude za pecenje(najbolje da bude okrugla) stavite masni papir, a potom sipate umucenu smesu i stavite u rernu na 200 stepeni 40min. Kolac ce da naraste i kad bude pecen izvadite ca i ostavite da se ohladi u posudi u kojoj ste ga pekli. Dok se bude hladio ivice ce popucati i lici ce na krater(ozbiljno!) Kada se potpuno ohladi, mozete ga izvaditi i na njega naneti fil.

Fil: Umutite slatku pavlaku(da ne bude previse cvrsta) i dodate rastopljenu cokoladu i vanilin secer.

Jednostavno, a ukusno! Prijatno!

tarantulica

Mmmmmmm.....

Èokolada.... I slatka pavlaka..... :)):

Da li da ga pravim ili da èekam da mi neko napravi?  :smekerica:

Pedja

Стварно могао би неко да направи  :V

katarina

Ja imam kome da pravim, a vi vidite ko ce vama  :K :K :K

besno pile

Quote from: tarantulica on 16-04-2007, 20:58:44

ja cu da cekam.....ne usudjujem se

katarina

Darker

Quote from: tarantulica on 16-04-2007, 20:58:44
Mmmmmmm.....

Èokolada.... I slatka pavlaka..... :)):

Praviæemo;-)

Fodi

Pijana Jeulja sa zalfijom

1 velika ili dve male jegulje
2 kasike ulja
2 kasike putera (... :shock)
1 sitno iseckana glavica crnog luka
1 solja na rezance iseckane kuvane sunke
7 svezih listova zalfije
1 list lovora
6 isitnjenih cenova belog luka
biber
sok od 1/2 limuna
1 casa belog vina - suvog

Iseci jegulju na deblje kolutove i prziti oko 5 min. na mesavini ulja i putera u vatrostalnoj posudi. Odvojiti przene komade u toplu ciniju. Skinuti vatrostalnu posudu sa vatre i u nju staviti, u slojevima, crni luk, sunku, listove zalfije i lovorov list. Staviti komade jegulje na ovu podogu, veli luk izmedju. Zaciniti biberom i limunovim sokom. Preko svega naliti vino, mesnu supu ili obicnu vodu da ogrezne, zagrejati do kljucanja i potom poklopiti. Krckati oko 40 min. ili dok meso jegulje ne spadne sa kostiju.

Pitanje.
Gde naci jegulju.

Na Kalenicevoj pijaci ima dve - tri tezge sa svezom morskom i recnom ribom. Probati tamo ili kad odete na more.

Prijatno

Koristi se jos i protiv zlih demona  :djavo
Moze jos i kao dodatak mlevenom mesu (cevapi, pljeskavice), ovcetini, jagnjetini, govedini. Svezim ili suvim listovima, izmrvljenim natrljava se meso. Koristi se i u kobasicama, guscijem mesu, dodaje se u sir i jogurt. Kako je Dancho gore rekao, najvise je koriste Ameri u curetini.

Mislim da je vec receno, ali evo opet. 1.5g (per os) ili 3g (externo) droge preliti sa 200 ml kljucale vode. Nakon 5 min procetiti i piti 1-2X dnevno ili grgotati. Duza upotreba izaziva tahikardije ili epileptiformne konvulzije. Kontraindikovana u trudnoci zbog abirtivnog efekta i u terapiji antikonvulzivima.

Sastav, delovanje i upotreba...ako bas nekog zanimaju detalji, drugi put.

Ne znam zasto sam gore prozvan da komentarisem o zalfiji kad se ne razumem u te stvari.

Pozz

dancho

Fodi, pa ti si skriveni D¾ejmi Oliver...

Al-Jasmina

Sta je jeulja? :trfr:

Salim se...
Stuku sam jela ali jegulju probala nisam,
jel to ima neke veze sa morunom
(mislim vrsta mesa?)

Koliko se secam, som ima "tecno meso"  :hmm

dancho

Dear Jasmina,
dimljena jegulja (ili ¹aran)na Skadarskom jezeru uz crmnièko vino i nirvana...
Fodi i ja bi ti rado pravili dru¹tvo...

Al-Jasmina

:trfr:
beztextna sam :happy:

rado bih i samoj sebi pravila drustvo u takvom ambijentu,
ali bez sarana...sve samo ne saran...
Iskreno, cak i dimljeni bakalar
samo ne saran :happy:

dirigent

Jedan od najvecih zderonja svih vremena je bio marko Apicije. Bio je ogoroman burzuj , i trosio ogromne svote novaca za pripremanje najraznovrsnije hrane , sa cesto bizarnim receptima. Iza njega je ostao(uz kasnije dopune pojedinih kasnijih interpretatora) jedan od najpoznatijih antickih kuvara.
   Imam negde taj kuvar , pa kad ga nadjem cu da vas uveseljavam sa njim.

Uzgred doticni Apicije posto je apao i apao , u jednom momentu je ustanovio da mu se bogatsvo (koje je trosio na zdranje) istopilo na 70.000 sestercija i nastupu ocajanja prekratio sebi zivot.

Fodi

@ Al-Jasmina. Jeulja je hermafroditna jegulja, tj. jos uvek "neopredeljena" jegulja (jeguljica) dovoljno velika da se jede, a jos uvek mala da bi se razmnozavala. Ima oba polna organa ili nema niti jedan, zavisi od uzrasta. Veoma je ukusna i nema slicnosti sa morunom, osim zmijolikog izgleda. Stuku nisam jeo, i voleo bih da je probam. Jedan moj poznanik je jednom prilikom upecao stuku na prst.