Kulinarstvo

Started by katarina, 29-08-2006, 21:48:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Al-Jasmina

Apropo istorijskog konteksta pomenutog by Dirigent,

stari rimljani imahu nekada i krvave obicaje bacanja
sopstvenih robova u bazene gde su gajene / drzane morune.
(Valjda bi moderni pandan te kuhinje bio da vam mafijoza zgotovi pirane iz svog bazena u kome su nestala 3 sumnjiva saradnika)
:trfr:
Stuka je predator reka,
rechna ajkula...
samim tim bi trebalo da je njeno meso manje ukusno od riba koje se hrane biljkama i slichno
ali iz nekog razloga, njeno meso je slicnije morskoj ribi
tachnije-nema toliko tog "dunavskog shmeka"
od koga se nekima prevrce zeludac!
(Narocito onome ko je video sta se sve uliva u Dunav kod hotela Yugoslavia, i na potezu gde je obicno pontonac za Lido)
:shock

Maslacak

po mom iskustvu, sve ribe "grabljivice" (tj ribozderke :>), imaju ukusnije meso od tromih biljojeda. To mi dodje i nekako logicno...okretnije su, razvijenije...i ne jedu pesak... :K
Sve te smarachke ribe iz Dunava sto kopaju po mulju i ne rade nista - imaju BLJAK ukus :>

dancho

u¾ina za danas:
dimljeni losos sa renom na prepeèenom hlebu (uz obavezno crno vino)
em riba, em vino, em dim :))

zoe

Quote from: dancho on 04-05-2007, 13:58:23
u¾ina za danas:
dimljeni losos sa renom na prepeèenom hlebu (uz obavezno crno vino)
em riba, em vino, em dim :))

Ем омега 3, ем "француски синдром" здравог срца, ем дим :>

dirigent

aman ljudi , sve neki lososi , tartar bifteci  hobotnice cuda svetska ... dajte neki srpski recept

lukac , slanina cvarci i tako to

da rodnu grudu po praziluku iz  :F  poznam

Al-Jasmina

Senor dirigente,
promasio si temu u kojoj se zalis
:cvet
to je u temi Restorani

Milos82nbg

Od recnih riba najvise volim smudja , mada i som nije za potcenjivanje posebno sto moze i direktno na rostilj. Sarana i ostale gluposti uopste nejedem.

Darker

Milo¹e, nije poenta ¹ta voli¹, nego daj more neki recept!!:-):-)

katarina

"Opet se zaljubila" i pocela da kuva! :K

Juce sam TAKVE SPAGETE SPREMILA...nije sto su moje, ali stvarno su super!

Treba vam:
500g piletine
400g pecurki
70g maslaca
crni i beli luk
1,5dl belog vina
180g topljenog sira
slatka pavlaka
par listica zalfije
ulje
so
biber

Prvo: isprzite luk na ulju i dodate pecurke.
U drugoj serpici na maslacu proprzite piletinu isecenu na kockice. Onda na tihoj vatri dodate jos malo maslaca, slatku pavlaku i topljeni sir, i krckate dok se ne zgusne. Zatim  u to dodate meso, pecurke, zalfiju,vino, so i biber! Obarene spagete prelijte ovim sosom i oborite partnera(partnerku) sa nogu! PRIJATNO!   :happy:

pig_am_am

jao super! ja sam juce pravila saoju,lepo je,al bez mesa ne mogu.

al ovo s pecurkama vredi probati...

tarantulica

Ja sam pravila Mimoza salatu...
Idealno za letnje vreme, lagano i hladno...

Mada, izgleda da i nije ba¹ uspela, poshto nisam dobila javne pohvale za trud...  a005

Darker

E, a kako se pravi ta mimoza? :K

vazda gladan

Kolac od Banane
Potrebno je:
- Dve noge
- Dva vesela oka
- Dve kese mleka
- Jedna tvrda banana
- Dva sveza jaja
- Jedna posuda za tucanje
Nacin pripreme:
Poloziti noge u rasiren polozaj, gledati u oci i nezno mesiti dve kese mleka. Mesati sve dok se posuda ne zagreje i ovlazi. Probati prstom zagrejanost posude, pa lagano ugurati bananu i pokriti je svezim jajima. Peci na sve vecoj temperaturi uz stalno mesanje. Napomena: Kolac je gotov kada banana omeksa i pusti sok.
...........

........... а ево и један да вратите калорије утрошене приликом прављења горепоменутог колача:

bosanski lonac jeste autentican bosanski specijalitet.
Pravi se sa govedjim ili junecim mesom (ne sa telecim, jer b. lonac trazi malo masnije meso) i sa dosta razlicitog povrca.
Na dno lonca se stavlja luk, zatim sargarepa, patlidzan (prethodno isecen na komade, posoljen i ostavljen petnaestak minuta da so pokupi gorcinu a onda isceden), mahune, meso u komadima srednje velicine, kupus, krompir, na njega ide paprika, a odozgo paradajz isecen na manje komade. Izmedju svega toga treba ubaciti dosta belog luka (ne moze bez) i bibera. Bosanski lonac kakav se danas pravi u Bosni je dosta pikantno jelo zbog bibera i aleve paprike. Lonac se moze pokriti debelim papirom za pecenje (ne alu-folijom), probusenim na nekoliko mesta i dobro zavezanim okolo da ne ulazi previse vazduha i na taj nacin spremljen mnogo je ukusniji. Medjutim, domacice najcesce pokrivaju lonac obicnim poklopcem. Tako spremljen bosanski lonac se kuva dugo na sasvim maloj temperaturi, tek toliko da vri. Temperatura se ne sme nikako pojacati jer ce se krompir raspasti a on MORA da ostane ceo. Nekih pola sata pred kraj preko svega se prespu dve kasike sirceta i temperatura pojaca.
Bosanski lonac odlicno ide uz jogurt ili kiselo mleko.
"Bosanski lonac je jelo srednjovjekovnih bosanskih rudara, koji su radili dnevno vise od 12 casova. Pre pocetka rada, svaki rudar je na zajednicko ognjiste stavljao zemljani lonac sa jelom, koje nije zahtijevalo specijalnu pripremu, a krckalo se na ognjistu nekoliko sati. Na svakom loncu je bilo ime rudara i oznaka grupe kojoj je pripadao."(Iz knjige 'Jugoslovenski specijaliteti' Ljiljane Bisenic) Naravno da se taj lonac razlikovao od ovog danasnjeg jer u srednjem vijeku ovdje nije bilo ni paprike, ni paradajza, niti krompira i bibera. Ali vremenom su bosanske domacice dodavale nove i nove vrste povrca u taj omiljeni specijalitet, pa danas imamo gore navedeni recept.
Bosanski lonac je najukusniji kada se priprema u zemljanom loncu. E sad ovo su dva recepta u jednom.... 
Izbacite meso i mesto njega naseckate masnije delove kuvane slaninice,povrce svedete na mnogo kupus+malkice krompir i dobicete  ono sto smo mi u vojsci zvali drnc (iliti sredstvo za ciscenje vatrenog naoruzanja)..наравно ѕемљану посуду заборавите...kazan po mogucstvu што већи...........
                      пријатно вам било.. и девојке да не претерују са колачем од банане

Darker

Mmmmmmm, sad mi je jasno za¹to si vazda gladan :K

rodiæ

KOKOS TORTA:3 kore se peku a u svaku ide 5 belanaca sa 1 ka¹ikom siræeta,4 ka¹ike ¹eæera 5ka¹ika kokosa i 2 ka¹ike bra¹na.FIL:15 ¾umanaca kuva¹ na pari sa 250 grama ¹eæera(ja stavim 200 da ne bude preslatko)i kad se ohladi u fil stavi¹ margarin.naravno nisam pominjala kad se me¹a,muti i tako to,to znate. jednostavna torta.pozdrav