Sa starim paso¹em neæete moæi nikud posle 1. oktobra

Started by Bred, 08-04-2009, 08:57:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

 R. Bulatoviæ - 07.04.2009. - 00:20
Plavi paso¹ formalno va¾i do kraja godine, ali u veæinu dr¾ava mo¾ete da uðete samo sa ispravom koja va¾i naredna tri meseca. Rok za Bugarsku je ¹est meseci...
Bez obzira na to ¹to nas politièari uveravaju da stari paso¹i va¾e do 31. decembra, graðanima Srbije oni æe biti neupotrebljivi od 30. septembra ove godine. Naime, iz ambasada stranih zemalja za „24 sata“ ka¾u da posle tog roka neæe izdavati vize, dok u Bugarsku sa starim paso¹em neæemo moæi veæ od 1. jula.

PUT - Veæina zemalja èlanica EU prilikom izdavanja viza srpskim dr¾avljanima insistira da paso¹ va¾i najmanje tri meseca od dana povratka u zemlju, dok je taj rok za putovanje u Bugarsku dvostruko du¾i, pa morate imati paso¹ koji va¾i minimum ¹est meseci od dana isteka vize.
Zato, ako imate stari paso¹, a planirate da godi¹nji odmor provedete na letovanju u Bugarskoj, najbolje bi vam bilo da odmah izvadite novi biometrijski paso¹.

Turska - U turskoj ambasadi su za „24 sata” rekli da su oni upoznati sa problemima srpskih paso¹a i da su spremni da izaðu u susret na¹im graðanima, pa da i rok od tri meseca pomere na manje.
- Problem s paso¹ima je problem koji imaju va¹e nadle¾ne slu¾be i koje æe to morati da re¹e. Upoznati smo sa situacijom, ali ako nam se neko obrati za putovanje tokom novembra, postoji moguænost da mu odobrimo boravak do kada va¾i paso¹, odnosno neophodno je samo da va¾nost paso¹a pokriva putovanje, ¹to je u va¹em sluèaju 31. decembar. Ali, to je samo za Srbe - ka¾e za „24 sata” sekretar konzularnog predstavni¹tva turske ambasade.

©panija - U ¹panskoj ambasadi su za na¹ list potvrdili da u skladu sa ¹panskim zakonodavstvom, ta ambasada insistira na tome da podnosioci zahteva za vizu prilo¾e paso¹ koji va¾i jo¹ najmanje tri meseca posle datuma zavr¹etka planiranog putovanja u ©paniju.
- Ambasada ©panije i dalje prihvata stare paso¹e. Meðutim, poèev od oktobra, a u nekim sluèajevima i ranije, stari paso¹i neæe ispunjavati taj uslov, zbog èega se neæe prihvatati na viziranje - ka¾u u ambasadi.

Grèka - Svi va¹i dr¾avljani koji planiraju tokom leta da putuju u Grèku na odmor, mogu to da èine sa starim paso¹ima, ali veæ od 30. septembra sa starim paso¹em to neæe moæi - ka¾u u ambasadi te zemlje.

Bugarska - Mada oèekujem da vam od sledeæe godine i neæe trebati viza za Bugarsku jer æete biti na beloj ¹engen listi, na¹a pravila nala¾u da vam paso¹ mora va¾iti ¹est meseci po povratku u zemlju - ka¾u u bugarskoj ambasadi u Beogradu.

Novi paso¹ (ne) odgovara standardima EU
Du¹an Janjiæ, politièki analitièar, ka¾e za „24 sata” da novi biometrijski paso¹i ne odgovaraju meðunarodnim standardima. „Tekst na koricama ne mo¾e da bude napisan æirilicom. Uz to francuski jezik je izostavljen iz naziva dokumenta, ¹to takoðe nije u skladu sa propisima“, ka¾e Janjiæ. On napominje da æe zbog toga graðani Srbije biti suoèeni sa situacijom da æe za dve godine morati da vade potpuno nove paso¹e. Ljubi¹a Vuletiæ, direktor Zavoda za izradu novèanica, ka¾e za na¹ list da je reè o potpunoj neistini i da je novi paso¹ pro¹ao sve neophodne kontrole i da ima sertifikate institucija koje su nadle¾ne za njenu proveru. „Nikakve promene paso¹a neæe biti. Paso¹i koji æe se graðanima Srbije izdavati od 28. juna, biæe jo¹ savremeniji jer æe èip sadr¾ati i otisak prstiju. Graðanima æe paso¹i va¾iti do kada u njima pi¹e”, ka¾e Vuletiæ.