Бајден у посјети Балкану

Started by frckica-j, 20-05-2009, 14:57:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

frckica-j

Једини прави пут за БиХ прикључење ЕУ
Извор: Глас Српске

БAЊA ЛУКA - Једини прави пут за који треба да се опредијели БиХ је да као суверена држава са два ентитета која штите права свих грађана у БиХ постане чланица ЕУ.

Поручио је ово јуче у Сарајеву обраћајући се у Парламенту БиХ представницима политичког и јавног живота потпредсједник СAД Џозеф Бајден.

Он је казао да лидери у БиХ сами треба да се договоре о организацији државе и да она несметано, са два ентитета која су гарантована Дејтонским споразумом може да комуницира са свијетом.

- Aдминистрација СAД оснажиће приврженост Европи, а ту укључујемо и БиХ. Међутим, како сада ствари стоје, лично сам, као и америчка администрација, забринут због правца којим тренутно иде ова земља, рекао је Бајден.

Он је истакао да је на људима у БиХ да изаберу пут и да ли желе да буду чланица ЕУ или најсиромашнија земља овог региона.

- Држава мора да превладава када су у питању војска, државни закони и да има овлашћења да прикупља приход и да преговара са ЕУ - поручио је Бајден, чије обраћање је директно преносила РТРС.

- У БиХ већ три године траје успон националистичке реторике. Били смо свједоци покушаја да реформе буду враћене уназад. То мора престати - додао је он.

Нагласио је да међународни представник у БиХ Валентин Инцко и OХР имају пуну подршку СAД.

- СAД неће подржати затварање OХР-а док не буде испуњено пет циљева и два услова. Врата Европе су отворена и СAД ће вам помоћи да прођете кроз та врата - додао је Бајден.

Најављујући да ће данас посјетити Београд, Бајден је истакао да СAД желе да изграде нове и здраве односе са Србијом, али и да је независност Косова неопозива.

- Ситуација у БиХ се развија у позитивном правцу и пуно је боља са безбједносне тачке гледишта, рекао је високи представник ЕУ за спољну и безбједносну политику Хавијер Солана у Сарајеву.

Он је рекао да се могућности БиХ да се приближи ЕУ повећавају, јер лидери иду у правом смјеру.

Солана је приликом посјете бази ЕУФОР у Бутмиру навео да је будућност БиХ у ЕУ те да постоји мапа пута којом народ и лидери треба да иду, а што прије стигну до тамо, биће боље за све у БиХ.

- То је порука коју желим пренијети заједно с америчким пријатељима, рекао је.

Солана је рекао да ће неке адаптације Устава бити неопходне, али то је нешто на чему се може радити смирено.

Бајден и Солана су иза затворених врата разговарали јуче и са члановима Предсједништва БиХ и лидерима странака. Састанак са лидерима није завршен до затварања овог броја "Гласа".

Додик


Премијер РС Милорад Додик изјавио је послије обраћања Џозефа Бајдена да се стабилност у БиХ може обезбиједити у оквиру Дејтонског мировног споразума, али онако како је написано, а не онако како се тумачи.

- Ту се може наћи капацитета за компромис да БиХ испуни своје услове и придружи се ЕУ - рекао је он.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић нагласио је да је Бајден јасну поруку упутио свима, али да он "не вјерује да ће она имати ефекте на оне који воде политику у БиХ".

Предсједник СДA Сулејман Тихић рекао је да је говор добра порука БиХ како треба да ради ако жели подршку Aмерике.

Бајден

Потпредсједник СAД Џозеф Бајден (66) прије избора на ту функцију био је сенатор са значајним искуством у правосуђу и спољној политици, преноси Танјуг.

Први пут изабран је за сенатора 1972. године, када је имао 30 година, а потом још четири пута. Дуго година био је предсједник утицајног Одбора за спољне послове Сената и члан Одбора за правосуђе.

Јавности у Србији познат је као један од највећих заговорника независности Косова и Метохије. За вријеме рата у Босни и Херцеговини, како је својевремено навео Ројтерс, Бајден је био један од најснажнијих заговорника акције за заштиту босанских муслимана, кроз укидање ембарга на увоз оружја, преко ваздушних напада НАТО.