Skriveni bankarski tro¹kovi

Started by Bred, 26-05-2009, 21:44:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92
Beograd -- Svaka bankarska usluga ima svoju cenu, ali ako ona nije jasno predoèena, za graðane predstavlja skriveni bankarski tro¹ak.

Od otvaranja, voðenja i zatvaranja tekuæeg raèuna, kori¹æenja dozvoljenog minusa, do odobravanja kreditnih kartica i prebacivanja novca - sve ima svoju tarifu, koja se vrlo èesto ne pominje klijentu. U Centru za za¹titu korisnika ka¾u da se graðani najvi¹e ¾ale na neoèekivane tro¹kove zatvaranja tekuæeg raèuna, kao i odjavljivanja kreditne kartice.

U Srbiji ima ¹est miliona korisnika tekuæeg raèuna, ali skoro 40 odsto graðana ne zna kolika je naknada za njegovo voðenje, dok 45 odsto njih zna taj podatak.

Reè je razlièitom iznosu kod razlièitih banaka, a ta suma se mo¾e razlikovati i kod iste banke, zavisno od paketa usluga.

Odr¾avanje raèuna se meseèno naplaæuje od 80 pa i do 700 dinara, a za godinu dana, na ovoj usluzi banke mo¾ete u¹tedeti i do 7.000 dinara.

Jedna od retkih banaka u kojoj su na¹li vremena da daju podatke o ovim uslugama je Komercijalna.

Oko 700 000 korisnika tekuæih raèuna meseèno odr¾avanje plaæa 80 dinara.

Naknada za uslugu elektronske banke, ili slanje SMS poruka o promenama raèuna je takoðe 80 dinara, a ga¹enje tekuæeg raèuna plaæa se 100 dinara.

“Ovi tro¹kovi koji su periodièni, meseèni, oni su regulisani na¹im ugovornim odnosom sa klijentom i on je informisan na koji naèin i kada æe biti naplaæeni”, ka¾e Ljiljana Milo¹eviæ iz Komercijalne banke.

“Mi, isto tako, imamo trajne naloge u banci. Ukoliko plaæate Infostan, struju, sve to ko¹ta 30 dinara na meseènom nivou i klijentu se, kad prijavi trajni nalog, predoèi cena", navodi ona.

Cena godi¹nje naknade za kreditnu karticu, u zavisnosti od banke do banke, kreæe se od 1.000 do 3.000 dinara, a njeno ga¹enje mo¾e vas ko¹tati do 3.000 dinara.


U bankama se nerado izja¹njavaju o ovim iznosima, a u Centru za za¹titu korisnika, koji od pro¹le godine razmatra prigovore nezadovoljnih klijenata, ka¾u da graðani nisu uvek pravovremeno informisani o tome ¹ta potpis na ugovor sa nekom bankom konkretno znaèi.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=05&dd=26&nav_category=9&nav_id=362521