Svaki peti graðanin dao mito

Started by Bred, 03-06-2009, 18:44:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- U istra¾ivanju organizacije za borbu protiv korupcije Transparensi interne¹nel, svaki peti graðanih Srbije priznao je da je u poslednjih godinu dana davao mito.


Na vrhu te lestvice nalazi se zdravstvo, a u najkorumpiranije oblasti tradicionalno spadaju jo¹ i policija, pravosuðe, prosveta i poreske slu¾be. Takoðe, veliki broj njih u tom istra¾ivanju, spremno je da podmiti nekoga, jer smatra da na drugi naèin ne mo¾e da zavr¹i neki posao.

I pored deklarativnog zalaganja dr¾avnog vrha da se iskoreni korupcija, graðani Srbije nisu primetili da je u proteklih godinu dana poveæana efikasnost te borbe.

To pokazuje globalno istra¾ivanje Transparensi interne¹nela, u kome je petina ispitanih potvrdila da je davala mito.

Jo¹ 40 odsto graðana spremno da podmiti, jer ne vide drugi naèin da ne¹to zavr¹e, ka¾e Nemanja Nenadiæ iz Transparesi Srbija.

“Reè je o veoma visokom procentu graðana koji smatraju da je korupcija zaposela skoro sve institucije dru¹tva i to svakako nije situacija kojom bi iko mogao biti zadovoljan”, rekao je Nenadiæ.

“©tavi¹e, vrlo je alarmanta okolnost da ljudi nemaju poverenja da gotovo ni jedan sektor dru¹tva mo¾e da funkcioni¹e bez korumpiranja”, navodi on.

Ipak, graðani sa kojima je B92 razgovarala ili ka¾u da nikada nisu davali mito, ili ne prepoznaju ¹ta je sve korupcija.

“Nisam nikada u ¾ivotu, nisam imala potrebe”, “Mo¾da poklon neki, tipa doktoru ili ne¹to, ali ne da bih podmitila nego mo¾da kao zahvalnost. Èokolada, kafa...”, “Jesam policajcu, saobraæajnom pogotovo. On je mene zaustavio i rekao da sam ja krenuo da zaobilazim sa desne strane, a sa desne strane je bila provalija. I on je meni tra¾io hiljadu dinara, ali mi je rekao da æe mi pisati za pojas, a ja sam bio vezan. Ja sam njemu dao hiljadu dinara, a on meni nije dao ni priznanicu, ba¹ ni¹ta. Ja sam stao i gledam u njega, a on ka¾e – ‘slobodan si’”, isprièali su pojedini graðani.

Do sada, iz Ministarstva zdravlja nije stigao nikakav odgovor ¹ta oni konkretno rade da bi suzbili korupciju meðu zdravstvenim radnicima, jer su upravo tu oblast, graðani naznaèili kao najkorumpiraniju.

A Omer Had¾iomeroviæ iz Dru¹tva sudija smatra da je pravosuðe manje korumpirano nego ¹to se u javnosti misli.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=06&dd=03&nav_category=11&nav_id=363972