Za¹to se droge koje sadr¾e alkaloide ne koriste kao sastojci èajne me¹avine?

Started by gligicmila, 06-06-2009, 14:48:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

gligicmila

Mo¾da je glupo pitanje, ali eto....ako neko ima fin odgovor neka ka¾e.....

Adonis_Vernalis

Fin odgovor nemam, ali zato predla¾em taèan: zbog toga ¹to je doziranje èajnih me¹avina neprecizno.

Obrazlo¾enje: zamislite jednu proseènu èajnu me¹avinu koja sadr¾i, recimo, 5 komponenata. Dve herbe, jedan koren i dva lista, na primer. Bez obzira na stepen usitnjenosti, ovih pet droga je nemoguæe apsolutno homogenizovati tako da se i u beskrajno maloj zapremini njihov meðusobni odnos zadr¾i. Drugo, zbog razlike u konzistenciji droga, stajanjem se one prilièno razdvajaju, tako da one grublje postepeno isplivavaju ka gornjim delovima pakovanja. To znaèi da æete na poèetku terapije uzimati èajnu me¹avinu koja sadr¾i malo vi¹e korena, a na kraju istu tu me¹avinu, ali sa malo vi¹e lista. Treæe, mera kao ¹to je "jedna supena ka¹ika na ¹olju vode" implicira ogromnu nepreciznost: jednom te istom ka¹ikom u dva uzastopna poku¹aja mo¾ete iz pakovanja izvaditi potpuno razlièite mase preparata. Pored toga, supene ka¹ike mogu biti i razlièitih velièina...

Da bi se droga farmakolo¹ki jakog delovanja uop¹te mogla primeniti, mora se obezbediti vrlo precizan naèin njenog doziranja. Doziranje èajnih me¹avina taj uslov ne zadovoljava.