Nesuglasice (i) u pravopisu

Started by Bred, 12-06-2009, 17:31:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Dva priruènika, mnogo dilema
Autor: Manuela Graf | Blic

Èinjenica da æemo nakon skoro pola veka dobiti novi Pravopisni reènik, prvi takav srpskog jezika (do sada smo imali srpsko-hrvatski), odu¹evila je javnost, ali i uzburkala struène krugove. Mnogima nije jasno za¹to se ovo kapitalno izdanje ne pojavljuje pod okriljem Matice srpske, veæ je delo privatne inicijative dr Milana ©ipke i novosadske izdavaèke kuæe „Prometej”. Dodatno zbunjuje i najava Matice srpske da æe do kraja godine, upravo kada bi trebalo da se pojavi Pravopisni reènik, objaviti novo, „retu¹irano” izdanje Pravopisa iz 1993. godine. Ova dva znaèajna jezièka priruènika mogla bi se kositi u nekim re¹enjima, ¹to bi unelo dodatnu konfuziju u komplikovani srpski pravopis.


- Poslednji ozbiljni Pravopisni reènik imali smo 1960. i on je pratio zajednièki pravopis Matice srpske i Matice hrvatske, a samim tim bio optereæen kompromisom krhkog jezièkog jedinstva u koje niko nije hteo da dira. Od tada ne samo da nam se promenila istorija i geografija, nego nam se promenio i leksièki fond. Nisu zabele¾ene sve reèi koje su stigle u na¹ jezik tokom pola veka, a mnoge zabele¾ene su sada van upotrebe - istièe doc. dr Veljko Brboriæ, koji je pored prof. dr Rajne Dragiæeviæ, struèni saradnik u izradi ©ipkinog Pravopisnog reènika.

nastavak -> http://www.blic.rs/kultura.php?id=96646



Pi¹i kako hoæe¹ i èitaj kako zna¹
Autor: Manuela Graf

Vi¹edecenijsko odsustvo brige o srpskom jeziku dovelo je do situacije da u pravopisu ne mogu da se snaðu ne samo obièni graðani, veè i oni najpismeniji – profesori jezika, intelektualaci i pripadnici kulturne elite. Pravopisa iz 1993. godine je konfuzan i neprecizan, poslednji Pravopisni reènik iza¹ao je 1960, a sveobuhvatna svremena gramatika srpskoj jezika 1964. godine – to je razlog zbog koga struènjaci tvrde da nemamo temelj na¹e kulture.


0- U svim izdanjima ¹kolske Gramatike ®ivojina Stanojèiæa i Ljubomira Popoviæa ima pravopisnih gre¹aka, pa èak i gramatièkih, kod glasovnih promena, recimo. Te¹ko je uèenicima onda objasniti svrhu pismenosti i naterati ih da otvore Pravopis Matice srpske, koji opet nije dobro uraðen, nema jasnih odrednica i naroèito je te¹ko vizuelno se orijentisati u njemu, da ne prièamo o dubletnim i nejasnim re¹enjima – ka¾e Violeta Vasiæ, profesor srpskog jezika u O© „Svetozar Markoviæ“ u Beogradu i Filolo¹koj gimnaziji „Profesional“.

nastavak -> http://www.blic.rs/kultura.php?id=96807