Monopolisti nam uzmu treæinu plate

Started by Bred, 21-06-2009, 10:56:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Autor: Branislav Krivokapiæ | Blic

Koliko nas ko¹taju monopoli, najbolje se vidi kad se pogledaju cene telefonskog razgovora sa SAD iz vremena kada je na tr¾i¹tu postojao jedan igraè. Dok je Telekom Srbije imao monopol, minut razgovora sa SAD ko¹tao je 40 dinara, a èim je telefoniranje putem interneta legalizovano, Telekom je cenu minuta razgovora s Amerikom oborio na èetiri dinara, ka¾e za „Blic nedelje“ Aleksandar Stevanoviæ iz Centra za slobodno tr¾i¹te.

Slièno se dogodilo i sa mobilnom telefonijom èije su usluge, ka¾e Stevanoviæ, bile veoma skupe dok je postojao duopol – Telenor i MTS. Ali kad je u igru u¹ao i austrijski VIP, konkurencija je zao¹trena i cene su krenule nadole.
Zorana Mihajloviæ-Milanoviæ
Na¾alost, ovakvih je primera malo. Srpsko tr¾i¹te vrvi od monopola, a nedostatak konkurencije i te kako utièe na poveæanje op¹teg nivoa cena. U javnosti najèe¹æe se govori o monopolu trgovinskih lanaca, posebno na tr¾i¹tu Beograda. U Asocijaciji potro¹aèa Srbije izraèunali su da zbog visokih trgovaèkih mar¾i proseèna srpska porodica na godi¹njem nivou ima ekstra izdatak od blizu 500 evra. Ali trgovci nisu jedini, ni najgori vid monopolistièkog pona¹anja. Prema nezvaniènim procenama, zbog postojanja monopola ¾ivot je u Srbiji skuplji za 20 do 30 odsto, a najveæi monopolista je sama dr¾ava koja kontroli¹e javna preduzeæa i cenu njihovih usluga.
Izjava direktora „Srbijagasa“ Du¹ana Bajatoviæa, „da se oèekuje dalji pad cena gasa na svetskom tr¾i¹tu, ali da cena gasa u Srbiji neæe biti manja“, oèit je primer sveprisutnog monopola u energetici koji je, po reèima struènjaka za energetiku Zorane Mihajloviæ-Milanoviæ, dr¾ava odr¾ala pod izgovorom da ¾eli da saèuva novac za investicije.

Najveæi monopoli
u Srbiji
- uvoz sirove nafte
- proizvodnja i distribucija struje
- avionski saobraæaj
- po¹tanski saobraæaj
- komunalne usluge
- proizvodnja mleka
- trgovinski lanci
- bankarski karteli
– Ali planirani novac nije oti¹ao na modernizaciju rafinerija ili izgradnju novih elektroenergetskih kapaciteta. Zato i dalje tro¹imo naftne derivate èiji je kvalitet najlo¹iji, a cena najvi¹a u regionu – ka¾e Zorana Mihajloviæ.
Zahvaljujuæi monopolu na uvoz sirove nafte koji je, i posle prodaje NIS-a Rusima, ostao na snazi do 2012, gorivo u Srbiji nije vi¹e najskuplje samo u regionu, veæ je i jedno od najskupljih u Evropi.

nastavak -> http://www.blic.rs/temadana.php?id=98191

dirigent

Citao sam u novinama da je Vladimir Putin prekinuo sednicu svoje vlade , i poveo ih nenajavljeno u obliznji supermarket da na licu mesta provere kolike su marze u odnosu na njihove cene sirovina. Ustanovili su da idu do 120 posto sto je zastrasujuce.  Trebalo bi mozda i nama malo ovakve domisljatosti. Kratko jasno ,bez gomila statisktike , nafilovanih prikaza i sl...

Bred

Pa dobro, i to je demagogija i sticanje jeftinih politickih poena ...

Kao i ono kad je otisao kod Deripaske i naredio mu da isplati platu zaposlenima a kamere su se tu sasvim slucajno nasle ...  :wink:

Ono sto meni nije jasno je kako to da npr coca cola od o,5l u Maxiju u unutrasnjosti kosta 42din a u istom tom maxiju u Bgu 55-60din ?!?!?!

jecaperec

E  to ce ostati vecita misterija .blah.
meni je jos bolje kada odem negde,bilo gde van BG, celo drustvo napravi racun u kaficu,koliko ja u BG napravim sa JEDNOM drugaricom :shock :ohman: 037

dirigent

Mislim da nama treba jedan Putin da malo dovede stvar u red i ovde. Nije cak problem ako mi placamo skupo neke stvari nego problem je sto kajmak uzimaju trgovci , kao usluzna delatnost a ne proizvodjaci. Ja bi kio malina uzeo i za 300 dinara da znam da ce 200 dinara otici onom sto maline proizvodi, ali onaj sto maline proizvodi dobije 1oo ili manje a prodavac se nadogradi 100 posto kao posrednik. To je problem. Treba stimulisati proizvodjavce naustrb prekupaca, a cene nek budu visoke kad vec nisu nize.

iwanna 87

#5
Quote from: Bred on 03-07-2009, 11:26:13
Pa dobro, i to je demagogija i sticanje jeftinih politickih poena ...

Kao i ono kad je otisao kod Deripaske i naredio mu da isplati platu zaposlenima a kamere su se tu sasvim slucajno nasle ...  :wink:

Ono sto meni nije jasno je kako to da npr coca cola od o,5l u Maxiju u unutrasnjosti kosta 42din a u istom tom maxiju u Bgu 55-60din ?!?!?!
Pa,mi placamo veci PDV- Porez na Debile Velike,a bogme i na budale,samo sto je on zataskan!!!  :plez :plez :plez:)))))))))))))

Bred