maseni odnosi

Started by Aendrew, 10-07-2009, 15:34:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 6 Guests are viewing this topic.

Lesko987

Pokusavam da ti kazem da nema ikakve svrhe da ti objasnjavam ovakve zadatke ako ti neko pre toga ne objasni osnove i teoriju pre toga. A mogu da procenim tvoje znanje na osnovu tvojih pitanja. Spremao sam i ja prijemni i znam sve moguce zadatke i sta daju na prijemnom. Ja sam se spremao kod profesorke 2 puta nedeljno iako sam bio na takmicenju iz hemije u osnovnoj (bio sam drugi na gradskom i treci na regionalnom) i srednjoj i to zbog prvo jer profesorka svake godine sprema i zna sta i kako daju za prijemni drugo jer moze da mi organizuje i da ritam time sto me tera da naucim nesto do narednog termina i trece radi sigurnosti jer tek za godinu dana imas popravni. I na kraju imao 30 poena na prijemnom i sigurno upao na budzet.

Aendrew

Quote from: Lesko987 on 02-11-2009, 11:12:09
Pokusavam da ti kazem da nema ikakve svrhe da ti objasnjavam ovakve zadatke ako ti neko pre toga ne objasni osnove i teoriju pre toga. A mogu da procenim tvoje znanje na osnovu tvojih pitanja. Spremao sam i ja prijemni i znam sve moguce zadatke i sta daju na prijemnom. Ja sam se spremao kod profesorke 2 puta nedeljno iako sam bio na takmicenju iz hemije u osnovnoj (bio sam drugi na gradskom i treci na regionalnom) i srednjoj i to zbog prvo jer profesorka svake godine sprema i zna sta i kako daju za prijemni drugo jer moze da mi organizuje i da ritam time sto me tera da naucim nesto do narednog termina i trece radi sigurnosti jer tek za godinu dana imas popravni. I na kraju imao 30 poena na prijemnom i sigurno upao na budzet.

Ima svrhe jer znam teoriju, ako neæe¹ da mi objasni¹ onda ka¾i, a ne da tro¹im vreme za d¾abe na ovom forumu da bih èitao tvoje procene mog znanja koje su povr¹ne i netaène. Tako da ako neko hoæe da mi pomogne neka mi pomogne, a ne odmogne procenjujuæi moje znanje iz hemije ;D
hvala unapred!

Lesko987

Brede to je bilo pre jer se dosta ljudi nije spremalo pa ko je sam mogao da se lepo organizuje je upisivao. A sada se 90% ljudi sprema i tada se mnogo vise nauci. Pogledaj rezultate sa prijemnog svake godine su sve bolji i trstovi su tezi.
A ti Aendrew nemoj da ocekujes da cemo te mi sa foruma da pripremamo za prijemni i da ovde na forumu predjes sve zadatke vec ako naletis na neki veoma tezak zadatak mi s'vremena na vreme mi pomognemo i za to ima poseban deo na forumu i tamo mogu svi da vide te zadatke.

Bred

Quote from: Lesko987 on 02-11-2009, 12:27:05
A ti Aendrew nemoj da ocekujes da cemo te mi sa foruma da pripremamo za prijemni i da ovde na forumu predjes sve zadatke vec ako naletis na neki veoma tezak zadatak mi s'vremena na vreme mi pomognemo i za to ima poseban deo na forumu i tamo mogu svi da vide te zadatke.

Ne samo to vec ovi zadaci sa ph su tipski.  Nemam ja sad vremena detaljnije da objasnjavam ali cu veceras verovatno napisati malo poduzi post sa resenjem gornjih zadataka.  :wink:

Aendrew

Quote from: Lesko987 on 02-11-2009, 12:27:05

jbt, koji je tvoj problem, ja nikad nisam rekao da oèekujem da me ,,foruma¹i'' pripremaju za prijemni, ¹to toliko trijupe¹?! samo sam zamolio da mi se urade zadaci ako ¾elite... bo¾ee

Bred

Ok, uradicemo, strpi se samo malo, vazi?

:wink:

Aendrew

ma ok, strpljiv sam ja, nego ovaj ¹aban tripuje ne¹to

Lesko987

Kome bre ti saban klinjo mali? Ti mislis hocec da budes farmaceut i sad ce svi da padnu na dupe zbog toga. Ovo ti kazem prijateljski da bi sigurno upisao farmaciju a ne da te zajebavam. :nene:

Aendrew

problem je da ja nisam trazio tvoje nevazno misljenje, nego sam samo trazio da mi neko uradi zadatke. Ako bih trazio savet, ne bih ga sigurno od tebe trazio, vec od mnogo edukovanijih osoba. Ponasas se kao da si popio svu pamet sveta,samo zato sto si upisao farmaciju. Vidimo se sledece godine na faxu. :D   

Lesko987

Jos ejdno pitanje gde upisujes farmaciju?

Bred

Quote from: Aendrew on 31-10-2009, 17:55:00

1.koliko grama NaOH treba dodati u 2l rastvora HNO3, koncentracije 0,15mol/l, da bi pH tog rastvora bio 1?

Znaci, da bi pH rastvora bio 1, koncentracija H+jona treba da bude 10-1mol/l nakon dodatka odredjenog broja grama NaOH.
Posto imamo 2L rastvora HNO3 onda treba da preracunamo koliko zapravo H+jona iz HNO3 treba da ostane slobodno tj ne-neutralisano u 2L.
0,1 mol H+->1L
Xmol                 ->2l
------------------------------
x=0,2mol H+

A mi imamo: 0,15molHNO3 -> 1L
             x                     -> 2L
--------------------------------------------
              x=0,3 mol HNO3

Znaci trenutno imamo 0,3 mol a treba da imamo 0,2 mol HNO3 da bi pH rastvora bio 1.

Odatle sledi da treba da dodamo 0,1 mol NaOH da bi neutralisali 0,1 mol HNO3
HNO3+NaOH -> NaNO3 + H2

1mol NaOH -> 40g
0,1mol    -> Xg
------------------
x=0,4g NaOH

Quote from: Aendrew on 31-10-2009, 17:55:00
2.koji od navedenih hidroksida pri reakciji sa 0,3mola HNO3, daje 0,15 mola neutralne soli? (a ponuðeno je Al(OH)3   NaOH   Zn(OH)2   Fe(OH)3   KOH)
:H
Znaci, HNO3 treba da bude 2x vise nego te baze.
Ocigledno je rec o Zn(OH)2.

Da proverimo:
Zn(OH)2 + 2HNO3 -> Zn(NO3)2+2H2
1mol Zn(OH)2 -> 2 mol HNO3
x mol                   -> 0,3 mol  HNO3
-----------------------------------------------------
                     x=0,15mol
Znaci nastaje i 0,15 mol  Zn(NO3)2

Aendrew