Beograd najskuplji u regionu

Started by Bred, 10-07-2009, 21:39:32

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Autor: Marija ©krbiæ, Biljana Vuèkoviæ, Jelena Aleksiæ |

Beograd je u su¹tini najskuplji grad u poreðenju sa prestonicama u regionu. Poreðenje proseènih plata i cena osnovnih ¾ivotnih namirnica u Ljubljani, Zagrebu, Sarajevu, Budimpe¹ti, Podgorici, Skoplju i Beogradu pobija izjavu premijera Cvetkoviæa koji je pre nekoliko dana tvrdio upravo suprotno - da smo najjeftiniji.

„Tr¾i¹te Srbije je u potpunosti snabdeveno svim proizvodima, a cene osnovnih artikala iz potro¹aèke korpe najni¾e su u Beogradu u poreðenju sa Ljubljanom, Zagrebom, Sarajevom, Budimpe¹tom, Podgoricom, Bukure¹tom i Sofijom”, kazao je premijer ocenjujuæi rad Vlade. Meðutim, ono ¹to je premijer zaboravio da pomene jesu podaci o proseènim primanjima stanovnika ovih gradova, odnosno da se najmanje zarade isplaæuju upravo u Srbiji, ¹to znaèi da nam je kupovna moæ u odnosu na susede znatno ni¾a.
Osim toga, ocena premijera da su cene u Srbiji najni¾e u regionu prilièno je pau¹alna i nije taèna, buduæi da su cene svinjetine u Budimpe¹ti ni¾e nego u Beogradu, da jeftinije mleko od nas piju stanovnici Skoplja, Budimpe¹te i Podgorice, da je suncokretovo ulje jeftinije u Skoplju, Sarajevu i Podgorici, da jeftiniji hleb jedu graðani Skoplja, a da se za ¹eæer manje plaæa u glavnom gradu Makedonije ili u Podgorici. Bra¹no kod nas ko¹ta koliko i u Budimpe¹ti, a jaja su jeftinija u Skoplju i Budimpe¹ti. Iz ovog se lako mo¾e zakljuèiti da cene hrane u Srbiji nisu najni¾e nego su u zlatnoj sredini.

nastavak -> http://www.blic.rs/drustvo.php?id=101211