FARMACIJA ili MEDICINSKA BIOHEMIJA?

Started by Iwa55, 21-08-2009, 09:36:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Iwa55

Pozdrav svima!
Ovako..Ja sam zavrsila 3 god gimnazije i poprilicno sam sigurna da cu upisati farmaceutski fax,medjutim veoma se dvoumim oko izbora smera....Sate i sate sam provela na sajtu fakulteta,detaljno proucavala sve predmete za oba smera,uporedjivala,analizirala...I neki grubi zakljucak do kog sam dosla je da je MB zanimljivija za studiranje,ali da je posao posle manje zanimljiv,da su nekako uze mogucnosti...I da je MB vise "anatliticka" a F "sintetska"...Ili gresim?
Posto je prebacivanje sa smera na smer veoma komplikovano odluku treba doneti na vreme...
Zamolila bih sve koji mogu da mi pomognu...
Koliko se ova dva smera uopste razlikuju?
Da li na oba smera ima isto prakticnog rada?
Koje su sve mogucnosti zaposlenja posle F,a koje posle MB?
Da li je za rad u apotekama/farmaceutsim kompanijama neophodno zavrsiti F?

Ako je neko od vas imao slicnu dilemu... ?

Unapred hvala! :)

tasha_90

Quote from: Iwa55 on 21-08-2009, 09:36:06
Pozdrav svima!
Ovako..Ja sam zavrsila 3 god gimnazije i poprilicno sam sigurna da cu upisati farmaceutski fax,medjutim veoma se dvoumim oko izbora smera....Sate i sate sam provela na sajtu fakulteta,detaljno proucavala sve predmete za oba smera,uporedjivala,analizirala...I neki grubi zakljucak do kog sam dosla je da je MB zanimljivija za studiranje,ali da je posao posle manje zanimljiv,da su nekako uze mogucnosti...I da je MB vise "anatliticka" a F "sintetska"...Ili gresim?
Posto je prebacivanje sa smera na smer veoma komplikovano odluku treba doneti na vreme...
Zamolila bih sve koji mogu da mi pomognu...
Koliko se ova dva smera uopste razlikuju?
Da li na oba smera ima isto prakticnog rada?
Koje su sve mogucnosti zaposlenja posle F,a koje posle MB?
Da li je za rad u apotekama/farmaceutsim kompanijama neophodno zavrsiti F?

Ako je neko od vas imao slicnu dilemu... ?

Unapred hvala! :)

pa to da li je zanimljivije, upravo zavisi od tvog afiniteta prema jednom, odnosno drugom zanimanju... ja sam na biohemiji, i meni upravo drugi program zvuchi jako dosadno, tj posao koji se radi posle, dok sam uverena da drugi program ima isto mishljenje o poslu biohemichara... dakle, to su ukusi, i apsolutno zavise samo od toga shta te vishe zanima da uchish i da radish... josh pitanja?  :K2:

jecaperec

Iwa55,ja sam kao i tasha_90 MB i da opet upisujem fax opet bih njega izabrala :streber: :~ :~ :~
kad je trebalo da upiasem fax pre malo vise od 2godine,nisam ni znala da postoje smerovi.Saznala sam  nedelju dana pred prijavljivanje za polaganje prijemnog,kada moras da se odlucis za smer.Tako da nisam imala puno vremena za razmatranje i vecima su mislili da cu izabrati opsti smer,ja sam (moglo bi se reci i u inat) upisala MB.
Zapitala sam se kao i ti sta se radi sa kojim smerom...
za rad u apotekama mora(bar je meni tako receno) MF
a u farmaceutsim kompanijama moze i MB,ali % zaposle vise MF
Znala sam da vise volim da "muckam" nego da radim u apoteci :>:
meni je to bilo presudno :plez (:K )
nadam se da smo ti bar malo pomogli :Z

tasha_90

Quote from: jecaperec on 16-09-2009, 19:17:26
Iwa55,ja sam kao i tasha_90 MB i da opet upisujem fax opet bih njega izabrala :streber: :~ :~ :~
kad je trebalo da upiasem fax pre malo vise od 2godine,nisam ni znala da postoje smerovi.Saznala sam  nedelju dana pred prijavljivanje za polaganje prijemnog,kada moras da se odlucis za smer.Tako da nisam imala puno vremena za razmatranje i vecima su mislili da cu izabrati opsti smer,ja sam (moglo bi se reci i u inat) upisala MB.
Zapitala sam se kao i ti sta se radi sa kojim smerom...
za rad u apotekama mora(bar je meni tako receno) MF
a u farmaceutsim kompanijama moze i MB,ali % zaposle vise MF
Znala sam da vise volim da "muckam" nego da radim u apoteci :>:
meni je to bilo presudno :plez (:K )
nadam se da smo ti bar malo pomogli :Z
zavrshavash prvu?  :K2: prezime? :K2:

jecaperec

tasha ja sam lepo napisala da upisah fah pre malo vise od 2godine :>:
tako da zavrsavam 2.godina ( i skupila za 3. :krsti: )
Iwa55,zaboravila sam napisatiti da MB posle uglavnom radi po toksikoloskim,sanitarnim i naravno biohemijskim laboratorijama :wink:

Bred

^ I ceo zivot sa epruveticama ...  :wink: :K2:

tasha_90

Quote from: Bred on 17-09-2009, 20:01:12
^ I ceo zivot sa epruveticama ...  :wink: :K2:
za razliku od farmacije?!  :K2: a sa kojim sudovima bi radila da si farmaaceut?  :wink: to je sve stvar ukusa, moj stav je da ne bih mogla da radim u apoteci, jer su apotekari (moj stav) u sushtini trgovci... a znanje i sve naucheno ce se danas vishe primeniti u laboratoriji... :K2: ograadjujem se po ko zna koji put, to je ono shto je mene predelilo za taj smer, to me stvarno privlachi, pa ako ti osecash privlachnost prema farmaaceutskom programu, iz bilo kog razloga, onda je to ono shto bi trebala da upishesh... :K2:

Bred

Draga moja, ja sam fax zavrsio.  :wink: :K

Licno mislim da dipl.farmaceuti imaju daleko veci izbor razlicitih mesta na kojima mogu raditi nego biohemicari ...

:wink:

tasha_90

Quote from: Bred on 18-09-2009, 13:09:05
Draga moja, ja sam fax zavrsio.  :wink: :K

Licno mislim da dipl.farmaceuti imaju daleko veci izbor razlicitih mesta na kojima mogu raditi nego biohemicari ...

:wink:

buahahaha, sorry, mislila sam da je to napisala iwa55, nisam ni videla da is se uljuchio u diskusiju...  :djavo
ma shta ti je, znam ja, ipak sam ja prva...  :djavo
sve je stvar ukusa, idalje stojim iza toga, jer mene realno privlachi samo rad u lab, a u apoteci ne bih radila....... nikako.... tako da je meni biohemija po meri... :K2:

Bred

Naravno da je sve stvar ukusa i licnih afiniteta ...  :wink:

iwanna 87

Farmaceutiii!!!!! Ma.kakva biohemija,meni je to kao kiselo grozdje.. Velik guzva na MF,nije sigurno,daj MB! :)): Ma,kakvi, sunce,idi na MF,idi i ne razmisljaj.. nije samo apoteka.. Imas i druga mesta.. Nije ograniceno!! F ti je tezi.. A i,brate,razmilsljaj za sutra,pre ces naci poso ,veca para.. Ok,ti ces raditi analize krvi,kao MB,i urina i fecesa ( fuj),i ceo zivot ne izaci  iz lab,a ovaki,mozes u apoteku,nisi izolovana imas   kontakt sa ljudima! :) I nije to trgovina!! Npr,meni je covek dosao u apoteku i poceo da se skida ,da ga pregledam i dam mu lek,posto ga mrzi da ide kod doktora!
Mislim,ja sam cetvrta sad od oktobra, al ' sam zavrsila srednju za farmaceuta,pa sam radila po apotekama i znam kako nas ljudi gledaju,vise nama nego docama veruju... a ako volis takav rad i posvecena si mu,svako jutro moze dorucak da  te ceka,od neke osobe kojoj si pomogla,ozbiljno!! Meni se to masa puta desilo!! Samo treba da citas ,dosta da citas i mozes da uzivas u tom poslu.. ako to ne volis,ides u fabriku,ili mozes da trazis Torlak, mozda  i Ministarstvo zdravlja,da radis proveru kavliteta materijala za decu i vrhunac svega...
moja generacija je prva koja ce imati farmakoterapiju,predmet gde ce nam biti izlozene bolesti a mi cemo da predlazemo lecenje ,lekove i doze.. Zasto?? zato sto nam se otvaraju nova radna mesta- Klinicnki farmaceuti,jer je skontano da doktori mnogo grese pri odabiru terapije,mi cemo je sad davati! :)) zar to nije super??  :ziveli Ides sa docom,on djagnozu,ti terapiju1 :))Cak cemo i uciti receptae da pisemo,jer cemo mi  to raditi..  :~ Jos uvek se dvoumis?? :))) :krsti:
Teze jeste,ali je vrh,zakon! Idi na opsti smer i uzivaj posle,kao covek! :)) :run

an85

Quote from: iwanna 87 on 20-09-2009, 17:23:38
Npr,meni je covek dosao u apoteku i poceo da se skida ,da ga pregledam i dam mu lek,posto ga mrzi da ide kod doktora!

hahaha   :116: :keke: 

Bred

Pa u pravu je Ivana.

Ali ne treba ovo da se pretvori u fajt MB-MF.

Ali fakat je da je daleko veci izbor za posao sa MF.

Epruvetice i lab vam SAD izgledaju izazovno, ali kad i ako to budete radili CEO zivot?!

Samo dobro razmislite, sad odlucujete o svojoj buducnosti ...  :wink:

iwanna 87

Quote from: an85 on 20-09-2009, 17:41:28
Quote from: iwanna 87 on 20-09-2009, 17:23:38
Npr,meni je covek dosao u apoteku i poceo da se skida ,da ga pregledam i dam mu lek,posto ga mrzi da ide kod doktora!

hahaha   :116: :keke: 
Ma,samo se ti smaj,ceka da vidis kada imaju polne bolesti.. A,majko mila...  :wall: :wall:  :ziveli

Bred

Ivance, ne preteruj.

I ne plasi buduce kolege/inice :K