Trenutno spu¹tanje visokog pritiska.....

Started by Zore, 03-09-2009, 17:22:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Bred

Eto, i doktorima treba dodatna edukacija ...  :wink: :K2:

iwanna 87

Njima uvek... Zbog njih zamalo da ostaem gluva.kada su debili!  :box :box :box

Mashrum

ja i dalje ostajem pri tvrdnji
da se nifelat izgricka.

Ivana, to ¹to pi¹e¹ je teorija.
svaka èast na njoj. Ima¹ puno moje po¹tovanje. :cvet

u praxi i da ima¹ pritisak 250mmHg komotno mo¾e¹ da ga izgricka¹
i krenuæe da deluje za do 10minuta.

Kad veæ moram to da pi¹em:

Gledala sam to mnogo puta svojim oèima.
Praxa.
Realan ¾ivot.
Brzina.
Spasavanje ¾ivota.
Na ivici Tame.

Neæu vi¹e prièati.
sve sam rekla u vezi s tim.
Zore, jo¹ jednom
sve najbolje!
  :cvet

Bred

Trazeci nesto sasvim deseto, naleteh na ovo ...

Quote– Aspirin je poznat i po tome da mo¾e spasiti ¾ivot ukoliko pacijent sa¾vaæe jednu tabletu ako oseti jak bol u grudima koji predstavlja uvod u infarkt miokarda. Nove tablete aspirina su oblo¾ene gastrorezistentnom ovojnicom i dodatno pru¾aju za¹titu sluzoko¾e ¾eluca, ali je najva¾nije da lekar proceni stepen rizika za kardiovaskularni sistem, kao i moguænost za krvarenje (upotreba drugih lekova, aktivan èir...) i preporuèi ovakav preparat pacijentu – navodi dr Toma¹eviæ.
http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Nova-sporenja-o-starom-leku.lt.html

iwanna 87

mozda su pogresili naziv leka.. Cudno...
Mashrum,sorry,nisam imala nameru nikoga da uvredim,ovo nije teorija i stojim    pri tome.. P.S. Pitala sam i Ugresica i Savica iz farme i oni su mi to potvrdili,jar se tako radi,a to ce mo uciti na farmakoterapiji,sad nov predmet,koji stara generacija nije imala..A drze nam ga i doktori sa Klinickog i nasi profani....
Valjda proferosri znaju,'bem ga.. :pst :cvet :cvet

Bred

[off]Profesori cesto nemaju veze sa praksom [/off]  :wink:

iwanna 87

a i to sto kazes... Jbg,onda i moj tat ga pogresno pije...  :indi: :indi:

Bred

Ne, za hronicnu upotrebu i treba da se pije. Za krizne situacije se gricka ili stavlja pod jezik, kako god ...

iwanna 87

pa,to sam i mislila,ali sam se pogresno izrazila,njemu rekli pod jezik,kada je jaka kriza..

Bred

Ako je nitroglicerin onda pod jezik, za ostalo i dalje nismo sigurni ...

iwanna 87

Quote from: Bred on 11-10-2009, 22:37:36
Ako je nitroglicerin onda pod jezik, za ostalo i dalje nismo sigurni ...
Nifedipin je.. ;((((

Bred

Iz farmakoterapijskog vodica:
QuoteBlokatori kalcijumskih kanala (nifedipin, diltiazem) koriste se za lecenje blage hipertenzije.
Odlicno se podnose. Nifedipin se moze koristiti i za lecenje laksih oblika hipertenzivne krize. Tada se primenjuje sublingvalno, u dozi od 10-20 mg.

QuoteBlaga hipertenzija leci se jednim lekom; umerena do teska hipertenzija leci se kombinacijom dva ili vise preparata koji deluju razlicitim mehanizmom.

Drugo, nitroglicerin se uglavnom koristi i nalazi u obliku LINGVALETA dakle po defaultu je namenjen za primenu pod jezik dok nifelat nije.  :wink:

Mashrum

iwanna 87

Dobro.. smesno,glavni i odgovorni za Farmakoterapijski vodic je... Nas sa faksa.. :))Aaa,ne bitno.  :Z

Bred

E sad, u Kazicu pise da se nifedipin "kod hipertenzivnih kriza i kod akutnih napada koze koristiti kao lingvaleta ili tableta ako se ZAGRIZE ..."
(Gotovi lekovi, XII izdanje, strana 108. 8.pasus)

:wink: