Trenutno spu¹tanje visokog pritiska.....

Started by Zore, 03-09-2009, 17:22:14

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Zore

Interesuje me da li postoji takav preparat - lek, koji æe delovati brzo, za par minuta (deset)?
Visoki pritisak 250/160 spustiti na razumnu meru i dolaska pacijenta do lekara kako bi nastavio odgovarajuæu terapiju.

Inekcije diuretika i inhibitora....  Nose interventne ekipe (Hitna pomoæ).
Ima mesta gde nemo¾e stiæi slu¾bena Hitne pomoæi.

Koji je najaèi lek na na¹em tr¾i¹tu za spu¹tanje krvnog pritiska ?

:hmm

iwanna 87

Injekcija furosemida,intravenski!on je brz diuretiki,jedan od najsnaznijih i neki brz antihipertenziv npr alfa- metil-dopa!To je ono sto nosi hitna! Kada das osobi dopu,moras da ga postavis da lezi ,da mu se ne bi naglo oborio pritisak i osoba se srucila..Posle pola h,trebalo da se obori krvni pritisak! To je nabolja kombinacija koju nosi hitna pomoc!
Inace kao antihipertenziv,za odrzavanje kp na normali, mozes koristiti enalapril u kombinaciju sa nekim diuretikom koji ne stedi kalijum- npr.lasix. U toj kombinaciji odrzavas  krvni pritisak na nekoj normai i ne moras da toj osobi dajes da pije kalijum! :) P.s. Ukoliko se toj osobi javi kasalj,sacekaj 2-3 dana,pa ako ne prestane,onda ukidaj enalapril! Srecno! :streber:

Bred

Tako je s tim da enlapril moze da se sazvace tj izgricka ne bi li brze delovao ...

[off]Imali smo pacijentkinju koja se zalila na kasalj zbog upotrebe enalapril, vratili smo je da konsultuje svog lekara i on joj je dao prilazid plus?? Doticni je neki profesor i kaze da postoje saznanja da zene bolje reaguju na prilazid plus. [/off]

Takodje, kad vec pricamo o diureticima, prilikom mozdanog insulta (sloga) veoma je vazno da se nakon davanja lasixa plasira i KATETER !!!!!!!!!  Naglasite ovo medicinski radnicima jer oni cesto to zaborave i naprave vecu propast nego sto bi morala da bude ...  :wink:

iwanna 87

E,da i umesto metil dope,moze da se stavi nifedipin pod jezik! :) To je jos i elegantnije za kucne uslove! :))

Mashrum

Enalapril spu¹ta pritisak za nekih 10 do 15 mmHg kad se proguta,
kada se sa¾vaæe 10mmHg.
Ali vi¹e deluje na spu¹tanje donjeg, nego gornjeg pritiska.

Nifelat retard je bolji.
Spusti pritisak za 30mmHg 10mg, a 20mg duplo, logièno.
Jo¹ ako se izgricka trebalo bi da deluje za 5 do 10 min.
I ima produ¾eno dejstvo.

Provereno.  :cvet

iwanna 87

Da,ali on nije za spustanje visokog krvnog pritiska!  :wall:Enalapril je pro drug i nikako se ne daje kada je u pitanju hipertenzivna kriza,odosno maligna hipertenzija! :wall: Nifelat,nifedipin,ne grickas nego pod jezik,zbog dobre prokrvljenosti,( i nitroglicerin ide pod jezik,on se ne gricka!) jer ako ga grickas ,sporije ce delovata,( razumese zbog sokova u pljuvacki,koji ce brze razgraditi lek ako se gricka,a i manji de  se proguta!)pogotovu retard oblik,koji nije namanjen da se odmah spusti pritisak,tj.da odmah oslobi aktivnu formu leka,vec polako,na odredjenom mestu! Nifelat ide pod jezik + furosemid,tako se spusta onaj kp kada je dijastolni preko 160 i kada preti opasnost po bolesniku! I obavezno osobu u lezeci polozaj!! Inace,enalapril,samo u odrzavanju terapije,a nifedipin retrd isto s tim sto se kod nifedipina mora voditi racuna da osoba nema slabost srca! :puca2:

Mashrum

Uf Uf Uf  :roll:
Pa naravno, kad pola nisam ispisala..  :)):

Elem, neko je pomenuo Enalapril, pa ga ja opisah kako deluje,
naravno da nije za krize, :roll:  već za skidanje manjeg pritiska, a to jesam napisala, a bogami i navela brojke.  :wink:

A Nifelat može da se gricka komotno, i da tako mnogo brže deluje, i jedan je od mogućnosti kad se na urgentnom zaglavi.

Toliko o grickanju. :)

Furosemid se daje intravenski, a ja sam razumela da osoba ne može primiti ništa intravenski,
već da može samo oralno i da hitnoj tu treba više vremena da dodje,

tj da osoba mora biti odvežena recimo taxijem do lekara.. blah, blah..

iwanna 87

Koja fora sa skrivenim sadrzajem? :)) A greske pri razumevanju,ocigledno! :) Ali veruj,bolje pod jezik,nego grickati! :) Mislim da je covek pitao kako sam da spusti,gde nemogu kola brzo da dodju....Pih,ovo su tako glupe stvari1 :))))

Bred

Nije bolje pod jezik nego grickati sem za nitroglicerin.  :wink:

Pazite sta pisete  :wink:

maki

Ljudi ne dajte tako olako savete za malignu hipertenziju!
Ne znate klinicku sliku pacijenta,da li osoba ima srcanu insuficijenciju,prelezani IM,AP. Prebrzo spustanje pritiska moze dovesti do smrtonosne tahikardije,ishemije.
Mislim da ovo nije mesto za davnje takvih vrsta saveta,jedino ako neko nema iskustva u klinickoj praksi,jer polozena farmakologija ne cini strucnjaka od bilo koga.

Bred

Apsolutno.

Ja sam shvatio da Zore samo informativno pita koji su to lekovi ...

Naravno da ne dolazi u obzir da to neko sam primenjuje a da nije medicinski radnik ...

Uostalom na 94 se uvek moze dobiti bar savet sta raditi u kriznim situacijama ...  :wink:

Mashrum

Quote from: Bred on 11-09-2009, 10:51:12
Nije bolje pod jezik nego grickati sem za nitroglicerin.  :wink:

Pazite sta pisete  :wink:

Tako je, Bredli Ka¾i im!  :peace:

Quote from: maki on 11-09-2009, 11:45:16
Ljudi ne dajte tako olako savete za malignu hipertenziju!
Ne znate klinicku sliku pacijenta,da li osoba ima srcanu insuficijenciju,prelezani IM,AP. Prebrzo spustanje pritiska moze dovesti do smrtonosne tahikardije,ishemije.
Mislim da ovo nije mesto za davnje takvih vrsta saveta,jedino ako neko nema iskustva u klinickoj praksi,jer polozena farmakologija ne cini strucnjaka od bilo koga.

Potpuno se sla¾em s tobom, a èovek je pitao, mislim, informativno.

Za preciznije info javiti se lekaru!
da se utvrdi razlog izvesne maligne hipertenzije!

i neka proveri bubrege!

Good luck  :cvet

iwanna 87

Ovako! dragi farmaceuti, za jako visok kp IDE POD JEZIK!!!( morala sam napisem velikim slovima,jer sam se naljutila,sto me kritikujete bezveze :F) Jer je to isto kao da ste dali i.v.! :wall: tako da Brede,opet na faks! :)):  Kad das pod jezik,zaobilazis hapeticku cirkulaciju,jer se lek odmah resorbuje,preko kapilara i ide u gornju suplju venu-desnu pretkomoru,komoru-pluca-levo srce-sistemska cirkulacija! prost sablon,jako brzo delovanje!! Ako se gricka- zeludac-creva-hepticka cirkulacija-donja suplja vena-desna pretkomora...-znaci metabolizam prvog prolaza!! Tako da zao mi je,ali sam u pravu.. Gricka se kada je dijastolni oko 100,jer nema potrebe da se hitno odreaguje,kada je iznad,onda pod jezik.. Logino,zar ne?? :wall:
Volim farmu,mnogo citam o tome,interesuje me i ne pisem napamet! Ne znam nista vise,ali osnovno i te kako! Eee.. Nemojte me kritikovati bez razloga,jer ne pisem napamet... :wacko: Naravno,da niko ovde ne predlaze da se neko sam igra doktora,ovo je cisto rasprava o tome! :))))))) Zao mi je Brede,ali ovaj streber zna nesto vise o putevima primene lekova! :))))) :ziveli P.s. retard grickamo,da bismo unistili film oko tablete,i posle toga se ocekuje spustanje kp za oko pola h! Znaci vazodilatatori,grupa nifedipina,posto vise deluje na krvne sudove,nego na srce,kao blokatori visoko frekventnih kalcijumovih kanala,mogu se na tri nacina  primeniti:
1. da se popije,za odrzavnje kp
2.da se gricka,za spustanje visokog kp,ali kada stanje nije urgentno
3. jako visok kp,pod jezik!
da se ne ponavljam zasto.. :)):

Bred

Sve si to to lepo "streberski naucila" i odma' pomislila da sve znas .... :P

Nemoj da mislis da tebe grdimo, ono da pazimo sta pricamo se odnosilo na sve nas koji smo uzeli ucesce u ovoj temi jer mi imamo obavezu i OGROMNU odgovornost prema onima koji sve ovo procitaju ...

:wink:

E sad ...
Aj ti Ivance raspravi se sa doktorom koji isto to kaze i preporucuje-da se izgricka i to ne jedan vec vise njih (doktora) ...  :wink:
Drugo, da li si znala da ne mogu SVE tablete da se otope ispod jezika i iz njih oslobodi aktivna supstanca jer jednostavno nisu formulisane za takvu namenu?!?!

:wink:

iwanna 87

Jesam! :)) A pitala samdoktoru i one nase na farmakologiji i one na Klinickom centru,mama tu radi igrom slucaja! :))))))))) Pobogu,nisam debil,znam! :)) Kada mi to potvrde profani sa farmakologije+mamine kolege sa Klinickog,onda znam da sam u pravu! :)) Sto se ove grupe tica! :)A i igrom slucaja,moj tat ga tako primenjuje kada mu skoci pritisak,tako mu je rekao kardiolog,nas prijatelj! :)))))))))))) Bre,imam dobru podlogu,kad pricam o tome,iskustvo je cudo! :))))))