Standard æe padati i dogodine

Started by Bred, 09-09-2009, 22:32:18

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: Blic
Beograd -- ®ivotni standard graðana Srbije æe do kraja ove godine nastaviti da opada, a slièan trend oèekujemo i sledeæe godine, pi¹e "Blic".

Iako æe kurs dinara ostati stabilan do kraja 2009, inflacija od najmanje deset odsto æe pojesti plate i penzije, koje ostaju zamrznute. Dodatni razlog za sumornu sliku u narednih nekoliko meseci je i oèekivani talas otpu¹tanja, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.


Vladimir Gligorov, struènjak Beèkog instituta za meðunarodnu ekonomsku politiku, ka¾e za „Blic” da æe, bez obzira na privremenu stabilizaciju proizvodnje, zaposlenost do kraja godine biti smanjena.

"Tek æe uslediti otpu¹tanja i u privatnom i u javnom sektoru. ©to se plata tièe, one æe takoðe u realnom iznosu da se smanjuju. To bi moglo da bude jo¹ gore sledeæe godine buduæi da æe se postepeno smanjivati javna potro¹nja, a stopa rasta, ako uop¹te bude pozitivna, neæe biti dovoljna da utièe na zaposlenost i plate. Uz to, trebalo bi oèekivati i realno smanjenje penzija", sumira Vladimir Gligorov.

Plate u javnom sektoru i penzije ostaju do kraja godine zamrznute, a tako æe biti i u 2010. Prema podacima Republièkog zavoda za statistiku, u julu je proseèna neto zarada iznosila 32.553 dinara (349 evra). Proseèna penzija iznosila je 233 evra i bila je za 5,7 odsto manja u odnosu na jul 2008.

nastavak -> http://www6.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=09&dd=09&nav_category=206&nav_id=380423

dirigent

cujem da ako se otpustanja nastave , imacemo vise penzionera neko stanovnistcva sto radi...

Bred

Da, ovome se stvarno ne vidi kraj ...

Svakim danom vracamo se unazad, u doba najvece nemastine ...

Ne znam ima li firme koja ne kasni sa placanjem svojih obaveza na vreme ...


Strasno vreme ...  :dole: