SAD odustaju od raketnog ¹tita

Started by Bred, 18-09-2009, 23:38:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Prag, Va¹ington, Brisel, Beograd -- Sjedinjene Amerièke Dr¾ave odustaju od izgradnje protivraketnog ¹titta u istoènoj Evropi, saop¹tio je amerièki predsednik Barak Obama.


SAD ne odustaju, meðutim od ojaèavanja sistema odbrane od balistièkih raketa ali æe to uèiniti, prema reèima Obame, na savremen naèin. Raketni program Irana predstavlja znaèajnu pretnju i zato sam odluèan da uputim jake antiraketne sisteme koji odgovaraju uslovima XXI veka, rekao je predsednik SAD saop¹tavajuæi odluku o odustajanju od razme¹tanja antiraketnog ¹tita u istoènoj Evropi.

Obja¹njavajuæi razloge odustajanja od ranijeg plana, Obama je ukazao da vojna tehnologija Irana nije toliko razvijena koliko se pretpostavljalo.

“Osve¾ili smo na¹e informacije o iranskim raketnim programima koji ukazuju da najveæu pretnju predstavljaju rakete kratkog i srednjeg dometa koje mogu da stignu do Evrope. Mi æemo, zajedno sa na¹im meðunarodnim partnerima, nastaviti da radimo na tome da Iran ispunjava svoje obaveze u vezi sa nuklearnim programom, ali ovaj novi antiraketni program æe biti najbolji odgovor na pretnju koju trenutno predstavlja Iran”, rekao je Obama.

“Drugo, napravili smo zanèajan napredak u na¹oj antiraketnoj tehnologiji, i na¹ novi odbrambeni sitem upotrebiæe sisteme koji su provereni i isplativi i u skladu sa trenutnom pretnjom”, naveo je on.

Pre zvaniènog obraæanja javnosti, Obama je o ovoj odluci telefonom obavstio sada biv¹e partnere u projektu izgradnje ¹tita – vlade Èe¹ke i Poljske.


http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=09&dd=17&nav_category=78&nav_id=381927