Uz uslov na bud¾etu

Started by Bred, 25-09-2009, 00:09:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

B. BORISAVLJEVIÆ,

STUDENTI u Srbiji, koji studiraju po „Bolonji“, po svemu sudeæi i dalje æe moæi da prenose zaostale ispite u narednu godinu studija. Ukoliko Skup¹tina Srbije prihvati predlog Rektorskog saveta (KONUS), „bolonjci“ æe moæi da upi¹u drugu i treæu godinu studija sa osvojena najmanje 42 ESP boda, odluèeno je na sednici u utorak. Gornja bodovna granica æe se postepno poveæavati na 48, pa 54 boda, kako bi ¹kolske 2010/2011. godine, uslov za upis godine bili svi polo¾eni ispiti. Ove prelazne odredbe trebalo bi da se naðu u izmenama Zakona o visokom obrazovanju.
Razlog za imenu Zakona je mala prolaznost, tako da iako je zakonom predviðeno da studenti moraju oèistiti godinu da bi upisali sledeæu, to se u praksi nije primenjivalo. Rektorski savet je prihvatio predlog da se uvede neka vrsta
„apsolventskog sta¾a“ za studente koji su fakultete upisali 2006/2007. i 2007/2008. godine, u trajanju od godinu dana, koji bi trebalo da finansira dr¾ava. Studenti koji su dobili indekse u ¹kolskoj 2008/2009. i 2009/2010. godini, mogu se finansirati iz bud¾eta jo¹ ¹est meseci, posle isteka redovnog trajanja studija.
- Rezultati reforme nisu onakvi kakve smo oèekivali, ali to je èinjenica pred kojom ne mo¾emo zatvarati oèi - rekao je ®arko Obradoviæ, ministar prosvete, koji je prisustovao sednici. - Poku¹aæemo da veæ ove nedelje ove predloge uvrstimo u dnevni red sednice Vlade.
Predsednik KONUS-a i rektor BU prof. dr Branko Kovaèeviæ, smatra da je za reformu neophodno vreme i da su i druge zemlje imale sliène probleme kao i Srbija u sprovoðenju Bolonjske deklaracije.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=129136&title_add=Uz%20uslov%20na%20bud%C5%BEetu&kword_add=studiranje%2C%20bolonja



Vi¹e bodova nego znanja
B. B

DA ne¹to „¹kripi“ u primeni bolonjskog sistema studiranja, potvrðuje i to ¹to studenti veæ treæu godinu zaredom najavljuju proteste i tvrde da ne mogu da ispune uslove za upis naredne. Potrebnih 48 bodova, pokazalo se, za mnoge je bilo previ¹e.
Koliko je studenata koji su uspeli da preskoèe „lestvicu“
znaæe se posle 10. oktobra, do kada fakuleti treba da dostave Rektoratu precizne podatake o prolaznosti. Onda æe uslediti veæanje - da li akademcima ponovo treba „progledati kroz prste“.
Studenti tvrde da su preoptereæeni gradivom, da profesori i dalje dr¾e „ekspredavanja“, da ne mogu da uèestvuju u nastavi. ®ale se i samofinansirajuæi akamemci sa fakulteta FON, FPN, Arhitektonskog, gde je velika prolaznost, da ni oni sa polo¾enim svim ispitima nemaju ¹ansu da preðu na bud¾et.
- Studenti su u pravu da nastavni planovi nisu potpuno reformisani - smatra prof. dr Branko Kovaèeviæ, rektor BU. - Èinjenica je i da neki profesori ne ¾ele da prihvate nova pravila. Profesori treba da budu stalno na usluzi studentima, a ne samo da odrade predavanja i ve¾be. Studenti, takoðe, ne mogu samo da doðu na predavanja ili ve¾be da bi dobili potpise.
Dr Velibor Stojiæ, dekan Fakulteta veterinarske medicne, ka¾e da je za veæinu njihovih studenata 60 bodova nedosti¾no:
- Dolaze nam studenti sa veoma lo¹im znanjem iz srednje ¹kole i od njih se ne mo¾e oèekivati da ostvare uslov.

DR®AVA ODLUÈUJE
- Odluku o pravilima upisa na bud¾et, ipak, mo¾e doneti samo dr¾ava, jer ona to finansira - ukazuje prof. dr Marko Backoviæ, dekan Ekonomskog fakulteta

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=157753&title_add=Vi%C5%A1e%20bodova%20nego%20znanja&kword_add=studiranje%2C%20bolonja

Lesko987

Ovo nije toliki problem da se skupi 48 bodova. Ali je problem to sto bolonjci gledaju i slusaju starije kako su oni prolazili i idu u njihovom ritmu kako su ini isli a razlika je ocigledna. A drugo je sto ne moraju svi koji su upisali fax ne moraju i da zavrse. Ako neko nece da uci zasto bi morala drzava da ga placa. U svetu studiraju oni koji stvarno hoce, moze i zna i imaju stipendiju i oni koji imaju pare.

Bred

Dobro, mislis da ljudi okinu godinu zato sto ne zele da uce?!
:hm

Lesko987

Ne zele da uce dovoljno koliko treba cele godine sto je i smisao Bolonje a ne da se sete tek juna ili cak tek avgusta i da ociste za dva meseca godinu. Misle i pokusavaju svaki ispit da daju i spreme za 5 dana. :wall:

Bred

Pa Bolonjci i nemaju drugog izbora do da svaki ispit i spremaju navrat nanos jer jednostavno nemaju vremena za duze spremanje uz sve silne kolokvijume, seminare, predavanja i vezbe :?:
:wink:

iwanna 87

#5
Quote from: Bred on 26-09-2009, 18:40:20
Pa Bolonjci i nemaju drugog izbora do da svaki ispit i spremaju navrat nanos jer jednostavno nemaju vremena za duze spremanje uz sve silne kolokvijume, seminare, predavanja i vezbe :?:
:wink:
e,ako si mu rekao, Brede... Jedino nam je olaksana farmaceutska i tehnologija.. farmu polazemo iz 2 dela (   farma 1 je improvizovana! :)))  ,a tehno slusamo 3 semstra.. ostalo sev isto +       vezebe iz pato :censored: i drugih     predmeta,koe stari studenti nisu imali,i kao cisti  god???
Do sad je to i nekako bilo moguce,ali sada!!!!!  :pst :ohwell: :pst :ohwell:
Lesko,koja  si ti god?? :love:
Mrzim bolonju,mrzim je,mrzim... :krsti: :krsti:

Lesko987


iwanna 87


Lesko987

Evo jos jedan ispit i to samo usmeni.

iwanna 87

Farma??  :wall:
Pa,nije to samo!!! Xexex,tu te obore ,ako ne kazes AA,kako treba!  :smekerica:
Xexexexexxe...
Drzim ti  fige!!

Lesko987

Ne nego mikro jer mi to imamo u trecoj.

iwanna 87

A,znaci nisi u Bg-u?? e, o tome onda ne mogu da govorim,ne znam,to je druga drzava!! :b7:

Lesko987

Nije druga drzava program je identican u Nisu kao u bg i stari i novi program, prfesori koji meni predaju su zavrsili isti fakultet kao i tvoji  i medjusobno se znaju i saradjuju. Ja idem po starom programu ispita ali uslov ide po Bolonji tj. ispiti su izbodovani i skupljam bodove pa pitaj starije kolege koliko je tesko dati uslov za budzet ako za uslov (48 bodova) potrebno je dati far. hemiju, gnoziju, jedan od fiziolgije ili mikro i jedan od biohemije ili imunologije. :hm

iwanna 87

Lesko,ja sam sve to polozila i to meni nisu bili teski ispiti..Bez uvrede!!i trebalo je da se uci... otprilike mi je trebalio po mesec za imuno,fizio,fH.. a ove god.. min po 2-3 m za farmakologiju i patofizu,a pato ti zavisi od profinog razspolozenja tj.ako je inspirisana,drz' se!! :~ :~ :nene: klinicki bolesnik,ozdravi za tili cas,pa ajde objasni,a bio na aparatima, i samo sto nije umro! :)))))
Mi smo to imali prosle god,sve sem gnozije +  jos neke gluposti..
Meni je pola bolonja,pola staro,sve smesano...  :box ne zna se ko pije, ko placa.. Predavanja i ispitivanje po starom,pa jos ucimo i vezbe,koje starija generacija nije ucila,da bi se odrzao bolonjski program.. kao,traje  1 semestar,nesto sto je  trajalo 2,a u stvari,veci fonda casova  ,a isto gradivo.. Kantastrofa su.. :~
Ali,ako se zapne,sve se moze! :))))) :streber: :streber: Nekad volim sto sam streber...  :siza: :siza: :siza:

Lesko987

Nije isto kad imas 3 ispita farmaceutske hemije koji imaju svaki po kolokvijuma ili kad imas celu hemiju na tri kolokvijuma pa ako padnes neki onda mora odjednom dva ili sva tri kolokvijuma. A meni pricas o raspolozenjima profesora. Svaki put kad polazem neki medicinski ispit molim se da taj dan ne odgovara neki medicinar inace nema veze ako si farmaceuti i sto manje treba kad te pita pitanja za medicinare i trazi da znas pojedinosti kao oni pa ti propadne jedan rok. Ali kako kazes ako se zapne sve se moze!!!