Dejton 2 u Sarajevu?!

Started by Bred, 03-10-2009, 16:59:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Ambasador SAD Èarls Ingli¹ juèe u Banjaluci liderima SNSD-a, PDP-a i DP-a uruèio pozivnice za trodnevne pregovore o ustavnim promenama. Pregovori poèinju 8. oktobra u bazi NATO-a u Sarajevu pod pokroviteljstvom SAD i EU


Amerièki ambasador Èarls Ingli¹ pozvao je juèe u Banjaluci premijera RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika, predsednika Demokratske partije Dragana Èaviæa i potpredsednika PDP-a Branislava Borenoviæa na pregovore o ustavnim promenama, koji bi trebalo da poènu 8. oktobra u vojnoj bazi NATO-a u Sarajevu!

Ovo za Press RS tvrde veoma dobro obave¹teni politièki izvori, koji istièu da æe se cela operacija odvijati pod pokroviteljstvom SAD i EU. Kako saznajemo, Ameriku æe predstavljati zamenik dr¾avnog sekretara D¾ejms Stajnberg, a EU ministar inostranih poslova ©vedske Karl Bilt.

nastavak -> http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=81767&sectionId=51




Srbija stala iza Dodika?!

Zvanièni Beograd stao iza odluka Vlade i premijera RS, koji ne pristaju na ucene meðunarodne zajednice i novo oduzimanje nadle¾nosti Srpskoj, jer kao garant Dejtonskog sporazuma ne ¾eli da dozvoli njegovo ukidanje


U rat najisturenijih predstavnika meðunarodne zajednice u BiH i premijera RS Milorada Dodika ukljuèila se i Srbija, koja je podr¾ala odluku Vlade i Skup¹tine Srpske da ne prihvate Zakon o „Elektroprenosu BiH", koji je nedavno nametnuo ¹ef OHR-a Valentin Incko.

Prema saznanjima Pressa RS, u poku¹aju da spreèi Dodika i Skup¹tinu RS da usvoje zakljuèke o „Elektroprenosu" i zaprete referendumom u sluèaju novih pritisaka i nameta, Incko je prekjuèe poku¹ao da apeluje na predsednika Srbije Borisa Tadiæa da utièe na premijera Srpske da „ne prenagljuje".

Jeremiæ kod premijera RS

O ozbiljnosti situacije u Bosni, koja je eskalirala Inckovim zahtevom da deo „Elektroprenosa" iz ruku RS preðe pod nadle¾nost Brèko distrikta i prekjuèera¹njom tvrdnjom premijera Srpske Milorada Dodika da mu je ambasada jedne moæne zemlje „ponudila" da æe obustaviti istragu koja se protiv njega vodi u Tu¾ila¹tvu Bosne i Hercegovine ako podr¾i ustavne promene, svedoèi i preksinoæni dolazak ¹efa srpske diplomatije Vuka Jeremiæa u Banjaluku.

Jeremiæ i Dodik, odmah posle sastanka, nisu ¾eleli da daju izjave, ali je premijer RS juèe rekao da je ministra inostranih poslova Srbije upoznao sa stavovima RS u vezi sa novonastalom situacijom oko „Elektroprenosa BiH" i o naèinima deblokade politièke situacije u BiH.

- Jeremiæ je jasno izrazio stav i podr¹ku naporima na ovim pitanjima i sugerisao nam je da je potrebno da se ulo¾i maksimalan napor kako bi do¹lo do prevazila¾enja problema na otvorenim pitanjima u BiH - rekao je premijer RS.


nastavak -> http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=81767&sectionId=51



dirigent

slozena je situacija tamo.

Hrvati su s pravom nezadovoljni i traze entitet. Muslimani su protiv toga. A Srbi ne smeju to da podrze jer bi bilo prekrajanje Dejtona , a muku dosoljava predstaavnik EU koji zeli da cnetralizuje Bih i marginalizuje republiku Srpsku.

  Svak svakog drzi u pat poziciji , ali definitivno administrator eu je najgori od svih. Da njega nema , mogao bi se dogovro napraviti.

Bred

Pa sumnjam, meni i dalje deluje da bi, da nema EU, tamo opet bio rat ...  :ohwell:

frckica-j

Ma niko vi¹e ovdje ne zna ¹ta bi bilo bolje!  :wacko: Ako nema eu ne bi nam nametali neka njihova nenormalna rje¹enja. A opet moglo bi lako da se zakuva opet. Ma nismo vi¹e pametni. Niko od nas! Ali da je èinjenica da se s vremenom sve vi¹e stvari podreðuje muslimanima ili Bo¹njacima, kako vole da se zovu, to je istina. Evo recimo, banalan primjer. Ne gledam Farmu (glupost) ali èitam u "Blicu" da su prestali da prikazuju Farmu kod nas zato ¹to je neko od uèesnika nosio ¹ajkaèu sa kokardom!  :wall: Pa zamisli ti tog idiotluka! Pa ¹ta bi mi trebali onda da uradimo kada vidimo zamotanu ¾enu na tv-u??? A da ne spominjem na ulici?  :namcor  :puca2:

Bred

#4
Meni je bilo frapantno da toliko godina nakon rata ljudi i dalje tamo gledaju ko je "nas" a ko "njihov". I ne mislim to samo na srpski deo BiH nego i na muslimansko-hrvatski, nema tu mnogo razlike.
Mislim da stvar dodatno pogorsavaju politicari pogotovo oni iz vremena rata (jos uvek sam u soku sto Silajdzic jos uvek ima toliku podrsku medju Muslimanima).
Takodje mi je bilo strasno kako Srbi po izgledu prepoznaju Muslimane (muskarce) i obratno. Ja nikad ne bih obratio paznju na tako nesto.
U sustini, neko primirje i srecan zivot svih naroda i narodnosti u BiH je samo PRIVID.
Niko tu sustinski nije srecan.
Ipak sva sreca sto smo mi tj vi ipak uspeli da se izborite za svoj entitet i sto imate Dodika.
Vreme je da se negde povuce granica i kaze - dalje i vise od ovoga ne moze.
Porazavajuce je i to sto tzv medjunarodna zajednica ni posle 14 god nije uspela da priblizi ova tri naroda-svaki bi i dalje da ima svoju drzavu i da ne zavisi ni od kog. Mislim da bi to bilo i najbolje resenje.
Ustvari, tom logikom su se sluzili i ovi iz EU kada su priznavali Kosovo ...  :wink:

frckica-j

Ja sam potpuno saglasna sa tobom, ali pogledaj koliko je tu dvostrukih ar¹ina, oko banalnih stvari kao ¹to je ta kokarda. A o nekim krupnijim stvarima da i ne prièamo. Èinjenica je da ako Dodik dopusti da sve glavne institucije preðu u nadle¹tvo BiH Srbi æe postati manjina. I tu je kraj prièe.

Bred

Ma ne samo manjina nego ce izgubiti svaki oblik autonomije a onda se postavlja pitanje zasto se uopste ratovalo?!

frckica-j


Bred

“Mini Dejton“ bez dogovora
| Izvor: B92, FoNet, Beta
Sarajevo -- Sastanak zvaniènika EU i SAD s liderima sedam politièkih stranaka u BiH zavr¹en je danas bez konkretnog dogovora. Nastavak razgovora 20. oktobra.

Posle sastanka, koji su mediji nazvali "Mali Dejton", zamenik dr¾avnog sekretara SAD D¾ejms Stajnberg i ¹vedski ministar inostranih poslova Karl Bilt rekli su novinarima da su liderima politièkih stranaka u BiH sugerisali ¹ta njihova zemlja treba da preduzme kako bi se nastavio proces evroatlanske integracije.

Stajnberg je istakao da su SAD i EU opredeljene da sa domaæim politièarima uèine sve za njen br¾i put ka EU i NATO-u, ali da u narednim danima politièari BiH treba da postignu dogovor o prevazila¾enju krize i br¾em putu ka evroatlantskim integracijama.

Karl Bilt je istakao da EU i SAD ne ¾ele da BiH zaostaje za zemljama regiona, kao ¹to se desilo u sluèaju viznog re¾ima.

"Politièari u BiH moraju doneti odluke koje æe pomoæi da se prikljuèe Evropi", rekao je Bilt na konferenciji za novinare posle sastanka u vojnoj bazi NATO u Butmiru.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=09&nav_category=167&nav_id=385622