Skupe administrativne procedure

Started by Bred, 17-10-2009, 23:07:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

 Izvor: B92
Beograd -- Za prijavu novog radnika u Srbiji treba obiæi ¹altere na tri mesta i ta komplikovana procedura privredu Srbije ko¹ta godi¹nje oko milijardu i po dolara.

Prijava ili odjava zaposlenih radnika na obavezno osiguranje za poslodavce u Srbiji znaèi nekoliko sati u redovima ispred ¹altera, i to na tri mesta. Ova procedura, prema istra¾ivanju USAID-a, privredu godi¹nje ko¹ta skoro milijardu i 400 miliona dinara.

Da bi prijavila ili odjavila zaposlene u "Mekdonaldsu", Jasmina Tomiæ mora da sakupi obimnu papirologiju, da popuni obrasce koji sadr¾e skoro identiène podatke i da ih odnese u tri institucije - Slu¾bu za zapo¹ljavanje, PIO Fond i filijalu zdravstvenog osiguranja.

"Imamo obavezu da dolazimo dva puta da prijavimo ili odjavimo radnika u toku meseca, de¹ava nam se da zbog nekih drugih stvari dolazimo i tri-èetiri puta meseèno i u tom periodu gubimo jako puno vremena. Sad. zamislite kad moramo da idemo na tri razlièite lokacije i na svakom od tih punktova èekamo, a uvek je gu¾va i onda je to gubljenje vremena tri do èetiri sata”, prièa Jasmina Tomiæ.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=10&dd=17&nav_category=9&nav_id=387196