Licenca

Started by Bred, 03-12-2009, 21:16:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Dokumentacija koju je neophodno dostaviti za izdavanje licence

Radi izdavanja odobrenja za samostalni rad – LICENCE – Farmaceutskoj komori Srbije se podnosi:

1. Zahtev za izdavanje licence – popuniti èitko, ¹tampanim slovima.

VA®NO: Podnosilac zahteva za izdavanje licence NE PRILA®E dokumenta koja su u zahtevu oznaèena brojem: 1.,2.,3.,5. i 6.

2 . Potvrda o radnom odnosu i poslovima koje neposredno obavlja zaposleni –potvrdu popunjava, potpisuje i overava zvaniènim peèatom poslodavac.
    3. Dokaz o uplati nadoknade za izdavanje licence -izvr¹ite uplatu u iznosu od 7.000 dinara na raèun Farmaceutske komore Srbije 325-9500900015066-04 putem naloga za uplatu koji treba ispuniti na sledeæi naèin:

nastavak -> http://www.farmkom.rs/2009j/index.php?option=com_content&view=article&id=116%3Adokumentacija-koju-je-neophodno-dostaviti-za-izdavanje-licence-&catid=59%3Aobavezni-clan&Itemid=96&lang=lat

Detaljna procedura i potrebna dokumentacija za uèlanjenje OBAVEZNIH èlanova Komore     

1. Pristupnica za uèlanjenje u Farmaceutsku komoru Srbije – popuniti èitko ¹tampanim slovima
   2. Upis u Imenik Farmaceutske komore Srbije

* Fotokopija liène karte
    * Fotokopija radne knji¾ice
    * Fotokopiju Re¹enje nadle¾nog organa o obavljanju privatne prakse – o obavljanju delatnosti apoteke (kopija re¹enja Ministarstva zdravlja Republike Srbije, kopija re¹enja o registraciji APR-a i kod Trgovinskog suda)
    * Fotokopiju Prijave o zasnivanju radnog odnosa (M-1, M-2 ili M-3A obrazac)
    * Dve fotografije dimenzije 30 x 35 mm
    * Overenu fotokopiju univerzitetske diplome
    * Overenu fotokopiju uverenja o polo¾enom struènom ispitu
    * Overenu fotokopiju diplome specijalizacije - u¾e specijalizacije ili overenu fotokopiju re¹enja o zapoèetoj specijalizaciji
    * Overenu fotokopija steèene nauène titule, nauènog zvanja ili primarijata
    * Original uverenja o dr¾avljanstvu (ukoliko je starije od 6 meseci, original uverenja fotokopirati i fotokopiju overiti).
      (Napomena: dokumentacije se overava u sudu ili op¹tini)

3. Izvr¹ite uplatu na raèun Farmaceutske komore Srbije 325-9500900015066-04 putem naloga za uplatu:

nastavak -> http://www.farmkom.rs/2009j/index.php?option=com_content&view=article&id=84%3Auclanjenje-obavezni-clan&catid=59%3Aobavezni-clan&Itemid=96&lang=lat

bokifaca

Da li postoji neki rok od polo¾enog struènog ispita pa do podno¹enja svih ovih stavki zarad dobijanja licence?

Bred

Da bi podnela zahtev za licencu tj za uclanjenje u komoru potrebna ti je potvrda da si zaposlen u apoteci. Sad od trenutka zaposlenja pa do trenutka kad ti hoces da kesnes i podneses zahtev za licencu, samo od tebe zavisi, ali bolje da to sto pre pocnes da bi mogla da skupljas poene.  :wink:

bokifaca

Aha, a za rad na primer u fabrici i eventualno upis na neku od specijalizacija nije potrebna licenca? To vazi samo za apoteku?

Bred

Odgovor (http://www.farmkom.rs/2009j/index.php?view=items&cid=1%3Ao-licenci&id=24%3Ada-li-mogu-dobrovoljni-lanovi-da-se-upiu-u-imenik-komore-i-time-steknu-jedan-od-uslova-za-dobijanje-licence&option=com_quickfaq&Itemid=90&lang=lat)

bokifaca

Bred

Najcesca pitanja vezana za licencu:

1. Da li visak bodova iz jedne godine mogu da prenesem u drugu godinu?
Ne. Ipak u clanu 10 Pravilnika ostavljena je mogucnost da ako zdravstveni radnik u toku vazenja licence sakupi vise od 168 bodova, 10 moze da prenese.

2. Da li jos uvek vazi pravilo da moram imati 12 bodova iz eksterne i 12 bodova iz interne edukacije?
Da. Mada je podnet zahtev Ministarstvu za izmenu Pravilnika zato sto se veliki broj kolega izjasnio da ne moze da organizuje internu edukaciju.

3. Da li je Karton kontinuirane edukacije, na sajtu Komore, potpuna evidencija mojih bodova za obnavljanje licence?
Ne. Na kartonu se mogu videti samo one edukacije ciji organizatori podatke o ucesnicima ubacuju preko elektronske baze FKS.

Izvor: Apotekarska praksa

cilesnoopy

Da li postoji neko vremensko ogranicenje za rad bez izdate licence, ja imam polozen drzavni i pocela sam da radim, ali nisam podnela zahtev za licencu posto u komori traze da platim clanarinu za ovu godinu, a sad je prakticno kraj god sto znaci da od januara moram ponovo da platim clanarinu za sl god?
Da li neka inspekcija moze da me kazni posto trenutno nemam licencu (podnela bih zahtev u januaru)????

Bred

Pa ako te na'vataju onda mogu. :)
Ti bez licence ne smes sama da radis, bez nadzora.
Bar ja tako mislim.
Ja sam se isto tako zeznuo prosle godine i isto mi je Komora trazila da platim CELU clanarinu.

http://www.farmkom.rs/2009j/index.php?view=items&cid=1%3Ao-licenci&id=26%3Ada-li-je-obavezan-upis-u-imenik-farmaceutske-komore&option=com_quickfaq&Itemid=90&lang=lat

cilesnoopy

ivana.m

Ja se izvinjavam sto upadam ovde jer imam pitanje koje nije bas vezano za ovu temu posto sam drzavni polagala proslog meseca ali tamo gde je tema licenca nema postova vec decenijama a znam da je ovde uvek aktivno...elem interesovace i vas za neki mesec :-) Radi se o nasoj licenci za koju podnosimo zahtev nakon polaganja strucnog ispita...e pa vidite ja sam se uclanila u komoru jos kao pripravnik pre godinu dana -rekli mi iz apotekarske ustanove Nis da moram da me ne bi kaznili, ja se lepo tu uclanim i platim 3000 dinara i sad kada sam otisla da podnesem zahtev za licencu oni mi kazu da sam imala pauzu u o0bavljanju farmaceutske delatnosti tj. od dana kada mi se zavrsio pripraavnicki staz do stupanja u stalni radni odnos proslo je mesec dana i sada ja moram da podnosim zahtev za izclanjenje  iz komore pa zatim zahtev za ponovno uclanjenje i da platim opet 3000 din pa 4500 za clanarinu i 7000 za licencu !!! Pa gde bre to ima? Ako smo se jednom upisali to je za vjek i vjekova kakvo sad izclanjenje pa opet uclanjenje?!!!! I tako kazu svaki put kad imas pauzu u radnom stazu !!! Prakticno cim imas jedan dan pauze izmedju dva posla u toku tih 7 godina koliko ti vazi licenca ti gubis licencu i clanstvo u komori  i svaka promena posla te kosta svega 150 evra.Pa odakle ja da znam kad cu da menjam posao i zar ta licenca nije valjda nase vlasnistvo i kad je izvadis izvadio si je dok je ne obnovis opet za 7 godina? Oni kazu da je vlasnistvo poslodavca i da licencu ne mozemo da imamo dok ne nadjemo posao? Pa nista mi nije jasno to nikad nije bilo ni kod lekara a ni kod stomatologa samo kod nas- nasli ovce da nas nono3ju ! Dajte ljudi neka mi neko molim vas objasni kako to funkcionise,zar cemo da dozvolimo da vlasnik svih nasih godina provedenih na fakultetu i nase diplome a i krune tog rada i truda- licence budu poslodavci i da licencu vadimo 10 puta u tih sedam godina ?

Bred

Tako Komora tumaci zakon i moze im se, ne znam sta drugo da kazem .............

I ti bi sad trebalo da platis valjda samo clanarinu, kad imas licencu pa imas pauzu u radnoj knjzici makar i na dan, to Komora tumaci kao prekid delatnosti i moras ponovo sve da placas, licencu itd. Sad posto nisi imla licencu vec si bila stazer, oni mogu da ti valjda naplate samo clanarinu za 2012.god i mozda upis u imenik (ni to mi nema logike ali ovde je sve moguce).

Pogledati i temu Farmaceutska komora i oduzimanje licence (http://www.farmaceuti.com/forum/vesti_iz_struke/farmaceutska_komora_i_oduzimanje_licence_17004.msg238745.html#msg238745)

ivana.m

Ma to je tacno da im se moze ali mene ovo ozbiljno nervira, jer ko u zemlji Srbiji danas moze da garantuje da nece da menja posao tokom tih 7 godina-niko, a i kao da ce svi da ti izlaze u susret pa da ti sa danom prekida kod jednog zapocinje radni odnos kod drugog poslodavca u kom slucaju se nista ne placa komori...to je izmisljotina nad izmislljotinama i to samo da bi se finansirali od tih nasih upisa i clanarina. Ja cu morati sada da platim sve to u svakom slucaju ali cu vrlo rado da posaljem jedan telegram Ministarstvu Zdravlja i da pitam cija je u stvari nasa licenca jer to treba da bude moje vlasnistvo kao i diploma i da ne moze da mi je neko uzima ukoliko trenutno ne radim jer taj zakon nikada nije vazio za zdravstvene radnike lekare i stomatologe i nadam se da cu da imam podrsku vecine nasih kolega -nemojte da budemo budale jer se svo ostali bune sem nas !!! :namcor

Bred

Ne znam vala, sama Komora tumaci da je danom prekida radnog odnosa prestao uslov za licencu a to je - da ste u radnom odnosu.
Ja to nigde u zakonima ne nadjoh da tako pise, ali eto, oni to tako tumace, opet ne znam na osnovu cega ...

Viviana

Da li i dalje vazi zakon da se sve ponovo placa za izdavanje licence ako smo prekinuli radni odnos?