HPV i karcinom glave i vrata

Started by Bred, 25-12-2009, 22:35:49

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

HPV pozitivni i HPV negativni karcinomi glave i vrata po svojoj prirodi su dve razlièite bolesti s razlièitom prognozom. HPV pozitivni karcinomi imaju bolju prognozu leèenja.

Pi¹e: Anka Doriæ, dr. med.
Izvor – Magazin VITA

U Evropi se godi¹nje pojavi oko 15 hiljada novih sluèajeva karcinoma glave i vrata, a od te bolesti umire godi¹nje oko 70 hiljada ljudi. Karcinom najèe¹æe zahvaæa usne i usnu duplju, ¾drelo i krajnike, sinuse i grkljan, ali i pljuvaène ¾lezde, ¹titastu ¾ljezdu i samu ko¾u. Tri glavna faktora rizika ove ozbiljne bolesti su HPV infekcije, pu¹enje i alkoholizam.

Galopirajuæem porastu broja obolelih, na ¾alost, doprinosi i nedostatak informisanosti. Bolje poznavanje posledica, simptoma i faktora rizika, informisanost o najnovijim dijagnostièkim, ali i inovativnim terapijskim moguænostima koje su naroèito uspe¹ne kod obolelih od HPV pozitivnih karcinoma glave i vrata pomoglo bi u spreèavanju i leèenju.

Povezanost s HPV-om

HPV karcinomi predstavljaju 25 posto svih karcinoma glave i vrata, dok 75 posto ostalih nastaje zbog ¹tetnih posledica konzumiranja alkohola i duvana.

Osobe obolele od karcinoma glave i vrata kojima je dokazano prisustvo HPV virusa imaju bolji odgovor na leèenje hemo i radioterapijom u poreðenju s obolelima èiji su rezultati testiranja negativni na HPV.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/bolesti.php?nav_id=400414