Srpska sveta gora

Started by Bred, 02-09-2006, 14:13:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Од 300 храмова колико их је било у овом крају, данас је остало десет 
 
Никоље, Вазнесење, Ваведење и Јовање


У Овчарско-кабларској клисури, у близини реке Западне Мораве, налази се десет манастира и једна пећина. На овом простору је раније било близу 300 манастира и зато је ова клисура названа „српска света гора”. Главни манастир је Успење, посвећен пресветој Богородици. Поред њега овде се налазе: Ваведење, Вазнесење, Јовање, Никоље, Преображење, Сретење, Света тројица, Савиње, Благовештење, Илиње, и пећина Кађевица. На месту манастира Успење се давно налазила Јовањска кула са звоником. Звоњава из манастира чула се до Чачка, који је удаљен 16 километара.

Владика Николај Жички, почетком прошлог века, на овом месту затиче рушевине. По његовој жељи почиње изградња богомоље, која је била копија Цркве цара Константина и царице Јелене у Охриду. Посетили смо овај манастир на Велику госпојину, њихову славу. Свечану литургију у цркви манастира је служио Хризостом, епископ жички. Иако је падала киша, црква у којој је служена литургија била је препуна посетилаца. Старешина овог женског манастира је мати Наума.

На путу Чачак – Овчар Бања налази се и манастир Јовање и то – на полуострву. Окружен ја са три стране Западном Моравом. Нико са сигурношћу не зна ко је и када саградио овај, такође женски, манастир. Посвећен је свецу Јовану Крститељу. Стара црква је потопљена 1954. године када је изграђена хидроцентрала у селу Међувршју. Ова богомоља је била лавра одакле се заповедало свим манастирима овчарско-кабларског краја. У манастиру се налази чудотворна икона Мајке Божје Брзопомоћнице коју је донео 1917. године Серафим Рус, духовник манастира. Ходочасници најчешће целивају честице светог Саве, свете Петке и свете Текле. Манастирска слава је Ивандан.

У близини Овчар Бање је манастир Никоље посвећен Николи Чудотворцу. Једна од икона која је налази у београдском Народном музеју освештана је у овом манастиру. Према казивању свештеника, овде је у 19. веку било око 300 калуђера. У манастиру се крио Милош Обреновић од Турака, а 1817. године је изградио свој конак. Фреске су осликане 1587, а у припрати манастира 1637. године. Овде је написано Никољско јеванђеље ћириличним писмом. Овај рукопис је нестао из Народног музеја у Нишу, а појавио се у Даблину у Ирској, где се и данас налази.

Манастир Благовештење се налази изнад Овчар Бање. Потиче из времена Немањића, а обновљен је 1602. године. Посвећен је празнику Благовести који најављује рођења Исуса Христа. У њему је налази најважнија икона овчарско-кабларског краја – икона светог Аврама. Почетком двадесетог века, због запуштености манастира иконостас је пребачен у Београд. Деведесетих година прошлог века манастир је реконструисан и иконостас је враћен.


Д. Шћекић
[објављено: 01.09.2006.] 
<a href="http://www.politika.co.yu/detaljno.php?nid=5393" rel="nofollow">Izvor</a>

Masha

Jako je lepo obici Ovcarsko-Kablarsku klisuru i te manastire, pa ako budete u prilici, ucinite to.