200 miliona evra za nauku u Srbiji

Started by Bred, 04-03-2010, 18:58:54

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

| Izvor: B92
Beograd -- Ministarka Diana Dragutinoviæ i potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapjeko potpisali su sporazum o kreditu od 200 miliona evra za srpsku nauku.

Kredit od 200 miliona evra omoguæiæe investicije u nauènu i tehnolo¹ku infrastrukturu Srbije od ukupno 420 miliona evra, u narednih pet godina. Ostatak sredstava biæe obezbeðen iz bud¾eta Srbije, pretpristupnih fondova EU, Evropske banke za obnovu i razvoj i Razvojne banke Saveta Evrope.

Istorijski dan za nauku ili hrabrsot Vlade Srbije da u krizno vreme ula¾e u nauku i obrazovanje, tako su predstavnici dr¾ave objasnili uzimanje kredita za razvoj nauke.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=04&nav_category=12&nav_id=415515

stephen

Video sam ovu informaciju na vestima ali mi nije bas najjasnija, sta kao Srbija hoce da kupi masineriju koja se koristi u nauci za sebe, mislim drzavu?!  :kul:

Adonis_Vernalis

Republika je, formalno-pravno, osnivaè institucija. Samim tim je i njihov vlasnik, a i poslodavac zaposlenima. To se odnosi i na tzv. "kapitalnu opremu" (npr. ureðaji koji ko¹taju vi¹e od 100.000 EUR, ako se ne varam) i sve ono ¹to je kupljeno sredstvima iz bud¾eta sa tom namenom, a ¹to je dodeljeno na kori¹æenje odreðenom nauènom institutu ili fakultetu.

To je bivalo i ranije. Posle 2000. godine, u potpunosti je promenjen naèin rada Ministarstva za nauku, a vi¹estruko su poveæana ulaganja u razvoj nauke u Srbiji, ¹to je odmah rezultiralo poveæanjem broja i kvaliteta nauènih radova objavljenih u inostranstvu. Na stranicama ovog foruma je takoðe objavljena vest o "srpskoj nauci kao apsolutnom hitu u svetu", ¹to je posledica konstantnih ulaganja u poslednjih 10 godina.

Ovaj kredit æe, verovatno, dodatno popraviti "moral" nauènicima u Srbiji. Meðutim, sasvim sigurno æe popraviti "moral" posustalim srpskim politièarima, koji æe stvarno poverovati u sopstvene reèi o "istorijskom trenutku za srpsku nauku" i utripovati da su zaista toliko hrabri koliko prièaju da jesu. Krediti su uzimani i ranije, prilikom svakog "istorijskog" trenutka smene vlasti ili opasnog pribli¾avanja termina raspisivanja izbora.

Ponekad pomislim da bi bilo dobro dvaput godi¹nje raspisivati izbore... Zamislite gde bi nam bio kraj kada bi se predizborna obeæanja ispunjavala DVAPUT GODI©NJE...

Bred

Hoce se nesto od tih para iskoristiti i za opremanje fakulteta?