Smrtna kazna? Da li je pravedna kaznena politika?

Started by Darker, 03-09-2006, 16:22:43

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Darker

Maloletnik priveden posle ubistva u Mirijevu
Mladiæ usmræen no¾em na ¾urci
Uhap¹en N. T. (17) iz Beograda osumnjièenog da je preksinoæ, u jedan sat posle ponoæi, u Ulici Ljubi¹e Miodragoviæa broj 73c ubio Aleksandra Paniæa (18)

Beogradska policija uhapsila je maloletnog N. T. (17) iz Beograda osumnjièenog da je preksinoæ, u jedan sat posle ponoæi, u Ulici Ljubi¹e Miodragoviæa broj 73c, u naselju Mirijevo, ubio Aleksandra Paniæa (18) iz Beograda. Ubistvo se dogodilo ispred ulaza u letnju ba¹tu jedne privatne kuæe, posle kraæe svaðe i tuèe izmeðu dve grupe mladiæa.

Kako saznajemo, grupa od dvadesetak mladiæa do¹la je nenajavljeno na proslavu roðendana jedne Paniæeve drugarice. Prijatelji i poznanici slavljenice su se najpre posvaðali sa mladiæima koji su do¹li na ¾urku, a potom je izbila tuèa. Maloletni N. T. je u jednom trenutku izvukao no¾ i ubo Paniæa vi¹e puta u vrat i grudni ko¹.
Policija je u toku noæi privela 22 mladiæa koji su uèestvovali u tuèi, posle èega je za ubistvo osumnjièen maloletni N. T. On je tokom juèera¹njeg dana priveden istra¾nom sudiji za maloletnike.
D. T. Politika


Elem, klinac je radovac, skins i tako to... Po¹to je maloletan, kontam da neæe dobiti vi¹e od 7 godina, a manje od 3(nadam se)... E sad, taj degenerik recimo izaðe za 3 godine. I ¹ta sad? Kliknulo mu u glavi, pa je naprasno odluèio da se opameti, da upi¹e fakultet ili da se zaposli i da bude ugledan graðanin? jeste, sve se pla¹im... pre æe biti da æe da kokne jo¹ nekog.
Sa druge strane, deèko koji je poginuo, inaèe neki prvak karate-a, je verovatno hteo malo da se duva sa svojim znanjem i da za¹titi drugaricu i sad je six feet under...
Kapirate poentu? Negde u Evropi su predlo¾ili sni¾enje granice za kriviènu odgovornost na 12 godina...
Kod nas je max kazna 40. Mislim da je malo. do¾ivotna je ok, ali nisam za smrtnu...
Da li deèka treba ¾e¹æe kazniti(bar sa 10-20)?
Da li treba uvesti do¾ivotnu ili smrtnu kaznu?

Coolgemini

Uzas..Uopste nisam cuo za ovo ubistvo :][..elem,treba zasluziti veliku kaznu..Ne bih mu dao dozivotnu,ali jedno 15 godina minimum u zatvoru+5 godina u popravnom domu..Za ovo ipak treba da odgovaraju roditelji kad je vec maloletno lice u pitanju..Ali posto je on vec bio na granici punoletstva,mozda i dozivotna :!
Sto se tice izbora izmedju dozivotne i smrtne kazne,radije se opredeljujem za dozivotnu..Tako ce makar pojedinac vise patiti od momentalne smrti(tiha jeza,al' sta je tu je)...Ipak zavisi dosta od karaktera zlocina,motivacije za ubistvo,karaktera pocinioca zlocina..Za svirepo ubistvo sledi i svirepa kazna-Capital punishment :!

Darker

©to ka¾e jedan moj drugar, kada sam branio malog rdaovca - gu¾va, svi se mlate, pijani, izvadio no¾ pa je koknuo bilo koga - hteo sam reæi da nije bilo predumi¹ljaja. E sad, pametan odgovor, iako znam neke ljude koji tako nosakaju hladno oru¾je sa sobom, je bio - ako nije predumi¹ljaj, a koji æe mu q... no¾?? Da zare¾e olovku??

vladimir

U svakom slucaju, granica kazne za takve slucajeve i treba da se snizi na 12 godina.Mada, koreni za sve to sto se desilo idu mnogo duboko i nece se samo zavrsiti na tome ako se klincu odreze kazna od puno godina robije...Treba krenuti sa malo jacom akcijom da se ukloni droga sa ulica, ne prodaju pica maloletnim osobama ( postoji zakon, ali ti niko ne trazi licnu kartu kad dodjes da kupis alkohol ) i jos mnogo drugih stvari...Cinjenica je da je kod nas institucija porodice skroz poremecena ( cast izuzecima ) i da je takav klinac sto sa 17 godina poteze noz na prvu loptu u stvari samo posledica rasturene porodice...A zamislite koliko je takvih likova na ulicama-ne sme ni da se pobije, ali se zato malo "tresne po nosu", naduva, popije koju ili sta vec i postaje hladnokrvni ubica koji ubija coveka...

AquArius

Poremecene vrednosti.
Poremecena porodica.
Zacarani krugovi iz kojih se tesko probija.
Naravno da je produkt izvitopirena licnost sa nekakvom laznom predstavom o zivotu.
Koja pritom ne misli da radi ista lose!?

Vidimo se u citulji.
Ne mislim samo na film.
Kao ultimativna "lektira".
Mnogo smo daleko otisli.
Bolje - mnogo smo se nisko spustili.

Treba biti korenit, treba razmisljati esencijalno, treba imati *uda, pa nesto menjati, pa zakon primenjivati (ni to se ne radi kako treba).

sandric

Ja bih uvela ponovo smrtnu kaznu,mislim  da odredjeni zlocini to zasluzuju...mada ne znam koliko se te osobe opamete kad vide da im je smrt pred vratima,neki se uplase,neki pokaju,a neki pak to dozivljavaju kao odlazak na vecni odmor (valjda misle da koknu i djavola)...Naravno poostrila bih kazne za maloletnike,ne slazem se sa pricom on je mali nije zreo i nije znao sta radi,upravo u najranijim godinama se stvaraju zlocesti umovi.Mada sve je toliko otislo u out,da ne verujem da ce se nesto menjati u skorije vreme

Pedja

Ja mislim da je gore dozivotna kazna.Zamislite bilo koga da sedi u zatvoru a zna da nece nikada izaci odatle.Bolje da me ubiju nego da nemam za sta da zivim,to je bar moje misljenje.

yeca

Quote from: Pedja on 07-09-2006, 13:47:40
Ja mislim da je gore dozivotna kazna.Zamislite bilo koga da sedi u zatvoru a zna da nece nikada izaci odatle.Bolje da me ubiju nego da nemam za sta da zivim,to je bar moje misljenje.
E pa pre nego ¹to shvati¹ da nema¹ za ¹ta da ¾ivi¹ a ti razmisli da li æe¹ da uradi¹ to ¹to æe te naterati na te misli....
I ako smrtna mo¾da prièinjava veæe zadovoljstvo (u skladu sa mojim avatarom i na¹om buduæom professijom  :>) ipak do¾ivotna da istrunu u du¹i... :>  :>  :>  :K   :K  :K

sandric

...da ali svima je poznato da ti sa dozivotne zbog dobrog vladanja izadju posle 20godina...

Maslacak

E, ja sam protiv smrtne. Ali ne zato sto je dozivotna teza kazna. Mnogo gore od same smrti je znanje tacnog dana i sata kad ces umreti.

Ali sam za to da ako je dozivotna, bude dozivotna... Ili...neka ih puste kad vec imaju 70 ili 80 godina, kao u Shawshenk-u, pa kad, i da hoce, ne mogu nista... :>

Losa nam je kaznena politika. Kazne su suvise male, njima se nista dobija, zato sto svi znamo da zatvor (iako ne bi trebalo tako), ne sluzi da se neko opameti, vec da ga na neko vreme sklonis od drustva...ma katastrofa...

SPRING

Sigurno da je dozivotna robija teza, koliko god da je strasno kad neko zna dan kada ce umreti, mislim da je strashnije buditi se svakog jutra medju ista cetiri zida i znati da se to nece promeniti do "onog" poslednjeg jutra.. Mada, ko zna... Tako bi valjda to doziveli obicni ljudi... A i smrtna kazna... Ne znam bas... Jel gledao neko film "The life of David Gale"?

Maslacak

Ja nisam, na zalost...a cula sam da je odlican.

Ja sam uvek bila protiv smrtne kazne, ali neki filmovi (koliko god to glupo i banalno zvucalo) su mi zabetonirali misljenje....npr "Dead man walking".

Covek se bori za goli zivot, kakav god da je taj zivot. Uvek. Redak je covek koji u momentu kretanja ka izvrsenju smrtne kazne, nece pozeleti da je ipak dobio bar dozivotnu...

AquArius

Gledala sam ja...
Fantastican je.

Kad cujem da je neko silovao dete od 12 godina, ubio devojcicu od 13... ili poubijao celu porodicu, mucio nekog retardiranog - tad poludim. Tad mi se cini da je jedino resenje ne smrtna kazna, ne dozivotna, vec da taj neko dozivi tacno to sto je uradio tom nekom. Samo jos gore.

Ali kad bolje razmislim, tad ne bi nista bili bolji od tog nekog. Jer, zakon je zakon, a ljudsko bice je... pa ljudsko bice, iako neki tako ne deluju.
A ko veruje u Boga ima i druge argumente protiv smrtne kazne.




qwertz

Ja sam protiv smrtne kazne!! Svakome treba dati sansu!!! Ali bas svakome i to samo jednu!!!

Pedja

Pa svako ima jednu sansu pre nego sto nesto uradi zbog cega bi isao u zatvor.Ne moze neko poubijati celu porodicu i posle mu kao das jos jednu sansu.Ko radi takve stvari on ce uvek biti spreman da to ponovo uradi i dolazice u iskusenje tako da nisam bas za popustanje.Najgora kazna je da istrunes u zatvoru :evil