Infekcije mokracnih puteva

Started by Bred, 01-07-2010, 20:32:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

  Infekcije mokraænih puteva ubrajaju se u najèe¹æe bakterijske infekcije i jedan su od najèe¹æih razloga propisivanja antimikrobnih lekova. Poznato je da oko 50% ¾ena najmanje jedanput u ¾ivotu ima infekciju mokraænog sistema. Kod devojaka i ¾ena, infekcije mokraænog sistema su èe¹æe nego kod mu¹karaca. Razlog tome je anatomski kraæa uretra (mokraæna cev koja odvodi mokraæu iz mokraænog mehura u spolja¹nju sredinu) i bli¾a anusu, èime je bakterijama iz creva omoguæeno  da lak¹e doðu u dodir sa uretrom. Ove infekcije èine 40-60% svih bolnièkih infekcija.

Urin predstavlja sterilnu teènost i normalno ne sadr¾i bakterije, ni druge mikroorganizme. Prisustvo nekih od sledeæih simptoma,  mo¾e da ukazuje na infekciju mokraænih puteva:

    *      bol pri mokrenju
    *      peckanje pri mokrenju
    *      uèestalo mokrenje
    *      oseæaj pritiska u donjem delu stomaka
    *      oseæaj da se  mora mokriti iznenada
    *      pojava potrebe za noænim mokrenjem
    *      neugodan miris mokraæe
    *      promena boje mokraæe u tamniju
    *      prisustvo krvi u mokraæi
    *      bol u predelu krsta
    *      groznica
    *      povi¹ena telesna temperatura.

U sluèaju pojave ovih simptoma, preporuèuje se biohemijski i bakteriolo¹ki pregled urina-urinokultura.

Biohemijskim pregledom sedimenta mokraæe utvrðuje se da li je nalaz fiziolo¹ki ili se radi o patofiziolo¹kom poremeæaju (poveæan broj leukocita, prisustvo eritrocita u mokraæi, prisustvo hemoglobina u mokraæi, prisusutvo nitrata, promenjena specifièna te¾ina mokraæe, prisustvo bakterija u mikroskopskom nalazu sedimenta mokraæe). Ukoliko biohemijski nalaz mokraæe odstupa od fiziolo¹kih vrednosti, preporuèuje se bakteriolo¹ki pregled.

Urinokultura se obavlja:

    *      u cilju nala¾enja i utvrðivanja vrsta prisutnih bakterija
    *      radi ispitivanja osetljivosti izolovanih bakterija na antimikrobne lekove u cilju izbora najboljeg leka u skladu sa ¾ivotnom dobi pacijenta, simptomatologijom, klinièkom slikom

PREPORUKE ZA UZORKOVANJE MOKRAÆE

Osnovni preduslov za dobijanje ispravnog rezultata je pravilno uzorkovanje mokraæe.

Prema preporukama Evropske Asocijacije Mikrobiologa i Evropske Asocijacije Urologa, u cilju dobijanja ¹to verodostojnijeg nalaza urinokulture, preporuèuje  se pregled tri uzorka srednjeg mlaza  urina tokom tri uzastopna dana uzetih u sterilne boèice. Pre uzorkovanja urina ne preporuèuje se primena antimikrobne terapije, a urin treba da se sakuplja u mokraænom mehuru najmanje tri sata pre uzorkovanja. Uzorak se uzima iz srednjeg mlaza tako ¹to se prvi izmokri van sterilne posude, srednji u posudu, a zadnji takoðe van posude.

Pa¾ljivim uzorkovanjem mokraæe izbegava se kontaminacija uzorka èime se obezbeðuje dobijanje korektnog uzorka za urinokulturu.

    *      Pre uzorkovanja ruke treba oprati
    *      Pa¾ljivo skinuti poklopac sa boèice i odlo¾iti ga tako da unutra¹nja strana poklopca bude okrenuta gore
    *      Genitalije pa¾ljivo oprati teènim sapunom
    *      Poèeti mokrenje u toalet, a nakon nekoliko sekundi postaviti boèicu pod mlaz mokraæe i sakupiti uzorak bez prekidanja toka
    *      Izbegavati dodir ruba boèice sa genitalijama, kao i menstrualnu krv u uzorku mokraæe
    *      Zavr¹iti mokrenje u toalet
    *      Pa¾ljivo vratiti poklopac boèice na mesto

Doneti ¹to pre u nadle¾nu laboratoriju, a ukoliko transport nije moguæe organizovati odmah, preporuèuje se da se najdu¾e ¹est èasova uzorak èuva na temperaturi fri¾idera.

Rezultati urinokulture obièno su gotovi nakon jednog do tri dana. Veæ nakon 24 èasa se utvrðuje da li su u mokraæi prisutne bakterije ili ne.

U sluèaju da je nalaz uredan, u uzorku mokraæe nema bakterija nalaz je negativan i mo¾e se podiæi na ¹alteru Odseka za prijem materijalai izdavanje rezultatta nakon 24 èasa od predaje uzorka na pregled. Ukoliko se bakterije pronaðu i identifikuju, tada je rezultat pozitivan.

U zavisnosti od vrste i broja naðenih bakterija u mokraæi, utvrðuje se osetljivost bakterija na antimikrobne lekove, tj. antibiogram.

Najèe¹æi uzroènici infekcija urinarnog trakta su bakterije poznate kao: Escherichia coli, Klebsiella penumoniae, Proteus mirabilis, Citrobacter, Enterobacter, Enterococcus, Streptococcus agalactiae.

Na rezultat urinokulture utièu:

    *      upotreba diuretika (lekova ili sredstava koji podstièu izluèivanje mokraæe, koji se uzimaju zbog povi¹enog krvnog pritiska)
    *      skora upotreba antimikrobnih lekova
    *      konzumiranje velikih kolièina teènosti (uroantiseptièni èajevi), èime se smanjuje broj naðenih bakterija
    *      uzimanje velikih kolièina vitamina C koji mo¾e usporiti ili smanjiti broja bakterija u urinokulturi
    *      nepravilno uzorkovanje, kontaminacija ili dugo dr¾anje uzorka mokraæe na toplom, pa rezultati urinokulture mogu biti netaèni

Posebna pa¾nja treba da se obrati na sledeæe:

    *      urinokulturom mo¾e da se naðe manji broj bakterja ako se analiza uradi u ranom stadijumu infekcije
    *      urinokultura mo¾e biti ponovljena nakon ¹to je infekcija tretirana lekovima, tako da  budemo sigurni da je infekcija izleèena i to 48-72 èasova nakon prestanka antimikrobne terapije, 1-2 nedelje i 4-6 nedelja od zavr¹etka terapije
    *      kod pacijenata koji du¾e vreme imaju postavljen kateter veæi je rizik od sticanja infekcije kao i kontaminacije uzorka prilikom uzimanje mokraæe za urinokulturu
    *      sakupljanje uzorka urina kod beba i male dece mo¾e biti uraðeno upotrebom specijalnih plastiènih kesica. Vreæica se prièvrsti oko deèijih genitalija dok mokre, a nakon mokrenja se pa¾ljivo ukloni

Ispitivanje osetljivosti pronaðenih uzroènika infekcije mokraænog trakta na antimikrobne lekove  poma¾e nadle¾nom lekaru da izabere lek koji je najefikasniji za vrstu bakterija kojom je pacijent zara¾en. Kada se efikasni antimikrobni lekovi izaberu, va¾no je pravilno uzimanje lekau skladu sa preporukama nadle¾nog lekara (kolièine, ritma i du¾ine uzimanja leka), kako bi se spreèila pojava otpornosti uzroènika na primenjeni lek. Ne preporuèuje se  raniji prestanak primene preporuèene terapije, kako bi se infekcija uspe¹no izleèila.

Doc Prim dr Gordana Bojiæ

specijalista mikrobiolog

http://www.izjzv.org.rs/Infekcija_mokracnih_puteva_2010.htm