Fla¹irana ili èesmovaèa, litar ili dva?

Started by Bred, 19-07-2010, 16:20:27

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Kakvu vodu pijemo i kakav izbor da napravimo u sve veæoj ponudi fla¹iranih mineralnih i izvorskih voda, pitanje je koje se leti najèe¹æe postavlja.

Tr¾i¹te je preplavljeno fla¹iranim vodama. Mnogi kupci se vode reklamama èesto zaboravljajuæi da ne postoji zdrava i nezdrava fla¹irana voda nego zdravstveno ili higijenski ispravna ili neispravna.

"Srbija ima vode koje su ravne najpoznatijim svetskim, ali ih svetu ne predstavljamo tako kako to rade drugi", ka¾e za "Potro¹aè” dr Tomislav Jovanoviæ, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, specijalista balneoklimatologije i struènjak za vodu.

On ka¾e, u vezi sa tim da li su propisi o kvalitetu voda strogi u na¹oj zemlji i kakav je kvalitet, da sve ¹to se tra¾i od proizvoðaèa jeste da njihove vode ispunjavaju Pravilnik o kvalitetu izvorskih i mineralnih voda.

"Zanimljivo je kako je taj pravilnik donet. On je usklaðen sa Pravilnikom tada¹nje Evropske zajednice i u skladu je sa direktivom koja reguli¹e ovu oblast. U nekim elementima na¹ je i stro¾i", ka¾e Jovanoviæ.

Da li to znaèi da je zahvaljujuæi tome do¹lo i do promene kvaliteta fla¹iranih voda u Srbiji? Da li je kvalitet pobolj¹an?

"Kvalitet je izmenjen, to je preciznije reæi. Pravilnik i njegova bukvalna primena je dovela proizvoðaèe u poziciju da ukoliko ¾ele na tr¾i¹te moraju da se prilagode propisima. Tako smo ostali bez originalnih voda, a one koje se danas nude dodatno se preraðuju da bi bile usklaðene sa pravilnikom. Pojedina izvori¹ta sa vekovnom tradicijom su èak i zatvorena. Da bi smanjio nivo natrijuma, na primer, proizvoðaè mora da izvorskoj dodaje vodovodsku vodu. I sve to zbog pravilnika", objasnio je profesor.

On savetujem potro¹aèima da ne nasedaju lakoverno na reklame. Ona mora da bude zasnovana na nauènim èinjenicama i reèima onih koji znaju ¹ta je voda. "Kad èovek ide na operaciju ide kod hirurga, a kada je reè o vodi ne treba da je predstavljaju priuèeni instruktori fitnesa. O vodi moraju da prièaju struènjaci o vodi."

Profesor ka¾e da treba piti onu vodu koja nam najvi¹e prija, i koja nam po sastavu organoleptièki odgovara.

nastavak -> http://www.mondo.rs/s176711/Magazin/Zdravlje/Flasirana_ili_cesmovaca_litar_ili_dva.html

olgica

Evo jedan video na ovu temu.
http://www.dokumentarci.com/okolis/prava-prica-o-flasiranoj-vodi-video_292458785.html