Bestseler : „Judino jevanðelje“

Started by Bred, 03-09-2006, 19:50:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Bred

Juda je u trendu

Apokrifno jevanðelje apostola koji je izdao Hrista prodato je za kratko vreme, samo jednu sedmicu, u 30 miliona primeraka. Zato se sve èe¹æe èuje sledeæe pitanje: Otkud toliko interesovanje za Judin tekst?

Pitanje se, meðutim, postavlja jo¹ od Novog zaveta. Po Mateji, Juda je poljubio Hrista u Getzenaskom vrtu da bi ga otkrio èuvarima. Po Jovanu pak nije bilo nikakvog poljupca, veæ se Hrist sam pokazao. Hristova smrt, takoðe, ima vi¹e tumaèenja. Po Mateji, Juda se ubio pre Hristovog raspeæa i nije imao priliku da potro¹i 30 novèiæa kojima mu je plaæeno odavanje Isusa. Po Luki, preminuo je posle raspeæa, nakon ¹to se na smrt povredio pri padu na imanju tek kupljenom za novac dobijen od izdaje. U svetlu ovih opisa nije neoèekivano ¹to je jedan od najradikalnijih gnostika, 150 godina posle ovih dogaðaja, izabrao upravo Judu kao liènost na kojoj æe zasnovati svoj tekst. Judino jevanðelje, nedavno prevedeno na vi¹e evropskih jezika, nastalo je nakon dugogodi¹njeg istra¾ivanja arheolo¹ke graðe i starih spisa. Kanonskih jevanðelja koje Crkva priznaje ima èetiri (po Jovanu, Mateji, Luki i Marku), a onih drugih, nazvanih apokrifnim (tajnim) sijaset. Do na¹ih dana dospelo je tridesetak. Neke Crkva ne zanemaruje a neka ostaju u domenu alternativnog hri¹æanstva. Meðu onim koja se jo¹ smatraju gnostièkim, nalazi se i Judino jevanðelje. U dugoj polemici sa Crkvom, u njima Hrist ismeva svoje uèenike u molitvi za hleb nasu¹ni. Jedini koju poruku razume je Juda koji se ne bavi liturgijom ispituje Hrista o poreklu sveta i besmrtnosti du¹e. Mnogi meðu teolozima danas zakljuèuju da Jevanðelje po Judi sa istorijskog stanovi¹ta ne sadr¾i ni¹ta ¹to mo¾e da zarazi hri¹æansku doktrinu. Kakva je veza izmeðu Boga koji ¹iri ljubav i sveta kojim vladaju sila i lukavstvo? U bavljenju pitanjem kakva je veza izmeðu prirode kao dela Bo¾jeg le¾i uspeh izdavaèkog podviga - objavljivanja Judinog jevanðelja.

M. Marjanoviæ

--------------------------------------------------------------------------------
blic

Darker

Meni je ipak zanimljivije Jevanðelje po Isusu Hristu, ®oze Saramaga :> :wink:

Smrda

bravo D!! 8)
ipak biblija je divno delo...svako moze da je protumaci na svoj nacin....
mada me malo nervira sto je religija postala neiscrpna i veoma trendy tema....svaka dva meseca novi bestseler sa temom tog tipa?!?

hulio_salinas

mislim da je problem u tumaèenju iste...

svako poljubac protumaèi na razlièit naèin... tako je i sa drugim stvarima... eto mesta za polemike i rasprave...

P.S. Jedna od najveæih zabluda jeste da su Adam i Eva u raju probali "JABUKU"... Originalni text Starog Zavet ne sadr¾i reè jabuka, veæ "PLOD" sa drveta...

aj sad ponovo proèitajte "Adam je ubrao PLOD sa drveta"... kako se sada stvari menjaju, zar ne?

tako je verovatno i sa ostalim nesuglasicama...

Smrda

da,ali ja bas ne mislim da je to problem,vec car biblije....

hulio_salinas

da, da...

sla¾em se...

i ja smatram da je to èar biblije,ali takoðe je (ba¹ zbog toga) razlog razmiricama... ni¹ta protiv biblije nisam rekao lo¹e, samo sam poku¹ao da objasnim malo onima koji se konzervativno postavljaju prema tome...

ok?

Smrda

eeejjjj...ma ja sam se skroz skapirala sa tobom... :~
upravo zbog toga jabuka/plod ja ne podnosim kad neko krene da mi tupi...a pitanje je da li ju je procitao ili je samo prihvatio vec unapred uvrezenu verziju??!?
znas,svi mi znamo  ono..oko,za oko..pa okreni drugi obraz..i da je Isusu razapet...i sve ostalo....ali koliko je ljudi zaista procitalo...po mom iskustvu,malo..
a koliko uzima za pravo da komentarise...po mom iskustvu mnogo(i to su obicno bas ti konzervativci koje spomenu).
a sad da li je razlog razmiricama...sta ces...svaka knjiga podize prasinu,a kamo li biblija...
mislim da je problem sto kad su u pitanju diskusije na temu religije vecina dozvoljava svom egu da diskutuje,a da ni ne promisli o onome sto je,nadam se procitao!!!
nadam se da malo ukapira!?!? :)

hulio_salinas

naravno... govori¹ blistavo èistim jezikom... skroz te kapiram i skroz te podr¾avam... nemam ¹ta ni da dodajem... sve si rekla...

e, saèekaj malo da ostatak vidi ovih nekoliko postova, pa æe videti kakvu æe paljbu sasuti na nas dvoje...

opu¹teno...

Smrda

mislim da cemo moci da se izborimo............
kapiram da se prilicno raumemo,stoga ....samo nek izvole!!

hulio_salinas

mo¾e, mo¾e..

podneæemo to junaèki...

Darker

Evo, osipam paljbu po vama :F :F :F :F
samo nisam najbolje skapirao za¹to, ali dobro :K :K :K

hulio_salinas

Smrda

Al-Jasmina

Biblija se cita na vise nivoa...
Inace ona je jedna od najprodavnijih a verovatno najmanje citanih knjiga

Iskreno ja se jezim od nekih ljudi koji se tako ostraste citanjem religioznih knjiga
pa su odjednom spremni na dzihad,
najezeni prolaze kroz svakodnevicu i prvi bacaju kamen...

Sto se tice Jevandjelja po Judi ili kom drugom,
sta znam,
neka su pisana i po par vekova nakon Hrista,
a usmena predanja su podlozna izmenama...

Lepota onoga sto nose u sebi su ideje...
mozda vise i nije vazno da li je i sta bilo sa bilo kim u celoj toj drevnoj prici
ali ono sto je nama ostavljeno su
slojevi i slojevi ideja koje izastaju ili uranjaju iz tj. u reci

Zivot Isusa Hrista je izuzetno vazan upravo zbog onog
sto je on uradio i onog sto je ostavio iza sebe...
Mitomanija oko materijalnog u celoj toj prici je besmislena sem ako Isus nekim slucajem nije imao potomke (sto samo neuki mogu da osude kao greh)
I mislim da bi se on prvi nasmejao vedro bojaznima nekih vernika da se njegovo ime
blati nekim idejama ili mislima...

Mislim da ga retko ko dozivljava kao jedno toplo bice,
puno saosecanja i snazne vere u bratstvo i ljubav pre svega...
i da mnogi zaboravljaju da on nije bezao od ljudi koji "ne valjaju"...

Sto se tice Jude...
Moguce je da postoji strana price koju
nikada u potpunosti necemo moci osvetliti...
I da je politika iza ubistva Geshue/Isusa
imala prizmenije dimenzije, ali mozda nesvesno vodila ka necemu transcendentalnom...
jer patnja i bol sadrze jedan od kljuceva za oslobodjenje
bar jednog dela nase ljudskosti iz okova

Btw,
mislim da se u Starom Zavetu pominje da je djavo Boziji alat,
sluga kome je jedina svrha da iskusava ljude...

Mozda zvucim jereticno ali to je samo zbog truda da
ne usvajam informacije ravnodusno...

Vampire 666

sva jevandjelja su pisana posle hrista...postojalo ih je preko stotinu...danasbja biblija je ustvari izbor SV.Petra koji je nacinjen oko 200. godine nove ere...kasnije je crkva sva druga proglasila za jereticka i svojski se trudila da ih istrebi...