Reèi hvale za pojedine profesore i asistente

Started by aziraphale, 03-09-2006, 15:31:40

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

zoe

Adonis_Vernalis

Danilo je moj drug... uta-taaaa  :happy:

Coolgemini

Sa Danilom smo se slatko ismejali i proveli sada na Gocu...tako pozitivan covek se retko susrece..Uvek spreman da ti pomogne i kaze neshto zanimljivo,a i maksimalno opushten.No ovo je ipak tema o asistentkinji Miri,tako da ne ne zalazim vise u off :wink:,premda prave studije tek pocinju i siguran sam da postoje josh takvih pozitivnih ljudi :!

aziraphale

adonise, koji su kriterijumi da se neko postavi za asistenta? i ko ih bira?

pereca

Opet niko nije procitao Zakon o visokom obrazovanju  :F

Maslacak

Quote from: Coolgemini on 05-09-2006, 13:47:28
premda prave studije tek pocinju i siguran sam da postoje josh takvih pozitivnih ljudi :!

umm...neee... :roll: Odnosno...mogu se prebrojati na prste jedne ruke... Sad upisujem cetvrtu i nekako sam ubedjena da je posle sve samo gore po tom pitanju. Ali dobro, videcemo...mozda se ugrizem za jezik...nadam se... :>

Tema bi trebalo da bude uopste o asistentima, ako cemo pravo, posto, koliko god asistentkinja Mira bila sjajna, nema poente da sve i jedan post bude "bas je zakon" isl :happy:

Samo sam ovo htela da kazem Adonisu, u vezi tog drugarstva...  Kad smo bili na Gocu, nas mozda petoro, zajedno sa asistentom Danilom, smo bili napred (ostali su zaostajali, i u cilju truda da ih profesori zapamte, zastajali na svakih pola metra i pitali:"A koja je ovo biljka?" :>). Uglavnom, Danilo tu izvadi pljoskicu sa nekom rakijom (koju je napunio kod jednog "domoroca" sa Goca), i ponudio nas. Sad, da li smo uzeli, ili nismo, ostace tajna... :K ...ali jedan drug mu je rekao:"Bas vam je dobra pljoska", a Danilo kaze:"Poklonio mi profesor farmakognozije". :lol: Bas smo se slatko smejali!!

aziraphale

moj "zakon o visokom obrazovanju" ima 409 strana sa sve indeksom i literaturom... i trazi da bude prostudiran... revnosno... vise puta  :)

imaj samilosti prema meni, molim te, pereco

samo sam pitao...

(znam znam AVENDONe, ovo je off-topic, ako cemo da caskamo, imamo chat  :) )

pereca

Vidis kako sve znas.
Oprosteno ti je, ali procitaj Zakon kad uhvatis vremena, mozda ces bas ti jednog dana postati cool asistent  :wink:

Adonis_Vernalis

Kako postati asistent... Nekada je to islo ovako... Najpe se objavi konkurs za upis na magistarske studije. Vi to procitate u dnevnoj stampi. Tamo je obicno pisalo: prosek ocena najmanje 8,5 + najmanje 9,0 iz grupe predmeta bitnih za doticni predmet. Onda vas prime na te studije. Ali, dzabe pokusavate, ako vec na neki nacin niste usli u vidno polje profesora koji vas uzme, u svojstvu mentora, za svoga kandidata. Najkraci put je kroz diplomski ispit. Ako ga dobro uradite i inteligentno napisete, mentor ce se vec zainteresovati za vas. Ocene su skolski uslov, bez koga se ne moze. Ali, u kontaktu sa profesorom, svojim mentorom, vi dobijate i jednu drugu ocenu koja se nigde nece ubeleziti. To je, ustvari, procena da li cete ili necete dobro obavljati posao asistenta.

Onda, dobivsi taj dugo zeljeni, a tako potcenjeni posao, ulazite u masinu, koja se zavrsava ili vasim krahom, ili sticanjem titule doktora nauka i pozicije docenta.

Po novom, nece vise biti magistarskih studija, ne ovakvih kakve su do sada bile. Upisivacete direktno doktorske studije. Na taj nacin, ustedecete najmanje 4, a prosecno 6 godina... Ostali uslovi su, verovatno isti. Dalje, nema vise asistenata. Ukinuti su. Sada ce vezbe drzati oni ljudi koji se trenutno nalaze na doktorskim studijama. Sta ce biti ako niko doktorske studije ne upise, zakonodavac ne govori...

aziraphale

"...u kontaktu sa profesorom, svojim mentorom, vi dobijate i jednu drugu ocenu koja se nigde nece ubeleziti..."

aha :!

znaci, profesori su ti koji racunaju i ljudske kvalitete (da li je neko student-friendly ili jednostavno mizantrop, na primer). to me je interesovalo. ko prirodna selekcija - ako je profesor iz jedne generacije izabrao najbolje (po svakojakim parametrima), oni ce kasnije birati slicne itd, itd. suprotno tome, odredjeni instituti bi mogli da imaju "generacijski defekt".

to se, izgleda, uklapa u generalno dobra iskustva na botanici/gnoziji, a losa na ******/****** (e necu reci, vec sam opomenut jednom; popunite sami)

Maslacak

Mislim da je velika greska sto nece biti asistenata kao takvih. Asistent je ipak dosta vazna stvar na fakultetu, i mislim da je prosto potreban studentima...jednostavno, to zanimanje je potrebno. Ne postoji ono samo zato da bi bilo odskocna daska ka "profesorstvu", vec i zbog studenata. Bar sam ja tako mislila... :K

Adonis_Vernalis

Maslacak,

priblizavanjem ka Evropi, mi usvajamo neke stvari koje su, njima, sasvim uobicajene. U Nemackoj, npr. odavno nema vise asistenata kao takvih, vec taj posao obavljaju oni koji se trenutno nalaze na doktorskim studijama. Slicno je u vecini evropskih zemalja, a i u SAD. I meni je zao sto asistenata nece vise biti... I sam sam to, doskora, bio...

Aziraphale,

da, profesori su ti koji racunaju i ljudske kvalitete... On ima pravo da, na osnovu podataka iz konkursne prijave, ali i licnog poznavanja tih "ljudskih kvaliteta" odabere nekoga ko ce posao asistenta obavljati dobro. E, sad... kako biti dobar mentor? Kako od amorfne mase svrsenog farmaceuta umesiti kristal, a ne upropastiti taj dragoceni, a po definiciji dobar, ljudski materijal? Tu dolazi do punog izrazaja i tradicija pojedinog instituta, i licno "majstorstvo" onoga ko od mladog coveka "pravi" samostalnog naucnog istrazivaca...

Drago mi je sto ovaj forum postoji, jer se moze zaviriti i sa druge strane barikade...

Edit: Lako je Nemcima... U tradiciji njihovih univerziteta je bavljenje naukom. U njihovom jeziku recenica "Herr Professor" ima ipak nesto vecu tezinu nego prevod iste u nasem... Sta ako mi ponestane doktoranada? Pa nista, Adonise... Natrag u vezbaonicu... :)

Zbog toga bih predlozio Onima Koji Imaju Moc da preimenuju ovu temu... Neka izmisle prikladan naslov...

vladimir

Danas mi ne¹to nije radila inspiracija...Mo¾da æe neko od ostalih Koji Jo¹ Pored Mene Imaju Moæ da smisli neki prikladniji naslov... :hm

Adonis_Vernalis

@Vladimir: zasto samo reci hvale? Zar ovaj forum nije zamisljen i kao mesto gde cete moci da se izjadate jedni drugima i da skrenete paznju i nama, koji nismo svemoguci i umemo i da pogresimo, da smo upravo to uradili?

U duhu Velikog Brata, koji ovih dana boravi i kod nas, mozda bi bilo zgodno da se ova tema nazove "Ispovedaonica"?

vladimir

Dao sam naslov teme vodeci se time sto je napisano do sada, pa k'o velim da nastavimo u istom duhu.Ali, nije ti losa ideja.Videcemo sta ce i ostali Mocnici reci o ovome... :wink: