Uskoro nove kutije prve pomoæi

Started by Bred, 05-08-2010, 19:18:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

Izvor: B92  Beograd -- Vlasnike motornih vozila oèekuje nabavka seta za prvu pomoæ, prema novom standardu, koji propisuje novi pravilnik o tehnièkim uslovima.

Njegovo usvajanje se oèekuje krajem avgusta. Do tada, tr¾i¹te u Srbiji je preplavljeno kompletima prve pomoæi koji ne ispunjavaju ni va¾eæe.

Do sada su samo èetiri distributera stekla dozvolu Agencije za lekove za stavljanje u promet. Prema novom standardu, nove kutije prve pomoæi sadr¾aæe i uputstvo o adekvatnom pru¾anju pomoæi.

Pored starih kompleta za prvu pomoæ, veæinom neispravnih, u autoservisima i megamarketima mogu da se kupe i novi - bez odobrenja Agencije za lekove, ili kutije sa oznakom novog standarda, ali neodgovarajuæeg sadr¾aja - sa komponentama neadekvatnih materijala, dimenzija ili karakteristika, bez uputstava za pru¾anje prve pomoæi.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=08&dd=05&nav_category=12&nav_id=449963




:news:
Neispravni kompleti prve pomoæi
Izvor: Pres

Beograd -- Na tr¾i¹tu Srbije pojavili se kompleti za prvu pomoæ, sa dozvolom Agencije za lekove i medicinska sredstva, koji ne ispunjavaju va¾eæe standarde, pi¹e Pres.

Do sada je sedam distributera dobilo od ALIMS-a dozvole za komplete prve pomoæi.

List pi¹e da meðu njima ima onih koji na kutiji imaju oznaku novog standarda SRPS Z. B2.001, ali u njima nema materijala koji odgovaraju novim propisima.

Primera radi, u kompletu "Evropa leka" turskog proizvoðaèa "Novitas" gaza i zavoji nisu pamuèni, dok u slovenaèkom kompletu pojedini proizvodi nemaju deklaraciju na srpskom jeziku ili je deklaracija na nalepnicama koje ne bi trebalo da se nalaze na medicinskim sredstvima.

nastavak -> http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=12&dd=01&nav_category=206&nav_id=476277



:news:
Sumnjiv kvalitet uvoznih kompleta za prvu pomoæ
A.S. |

Nacionalna organizacija potro¹aèa Srbije (NOPS) saop¹tila je da oko 80.000 kompleta prve pomoæi za automobile i motocikle stranih proizvoðaèa koji su uvezeni u Srbiju ne ispunjava standarde na¹e zemlje, a da su materijali od kojih su napravljene gaze i zavoji u tim kompletima sintetièki, nesterilni i puni bakterija.

nastavak -> http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/234837/Sumnjiv-kvalitet-uvoznih-kompleta-za-prvu-pomoc





:news:

Kompleti prve pomoæi i nedoumice?  (http://www.farmaceuti.com/forum/index.php?topic=17891.msg242267#msg242267)

Komplet za prvu pomoæ – Tro¹ak ili pomoæ za vozaèe? (http://farmaceuti.com/tekstovi/uncategorized/komplet-za-prvu-pomoc-trosak-ili-pomoc-za-vozace)