Kontrola uplaæivanja doprinosa

Started by Bred, 17-08-2010, 18:01:01

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Bred

    
U Poreskoj upravi, koja kontroli¹e uplatu doprinosa, tvrde da imaju mehanizme kojima nesavesne poslodavce mogu da nateraju da plate obaveze prema zaposlenima.

Tome bi uskoro mogao biti kraj, jer danas svaki zaposleni, preko sajta PIO fonda, mo¾e da proveri da li mu poslodavac uplaæuje sta¾. Za mesec i po dana, skoro ¹est hiljada ljudi je proverilo svoje doprinose.

Do sada u praksi nije bilo primene sankcija za poslodavce koji su izbegavali da zaposlenima plaæaju doprinose. U PIO fondu ka¾u da je tome do¹ao kraj.

Odnedavno, svi zainteresovani preko interneta mogu da provere da li im poslodavac plaæa sta¾. Potrebno je da se na ¹alteru PIO fonda, uz liènu kartu, popuni formular i dobije ¹ifra koja va¾i neogranièeno.

Direktorka filijale Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Beograd Vesna Stojanoviæ najavljuje da æe, od sada, i oni biti stro¾i prema nemarnim poslodavcima.

"Mi do sada nismo slali niti podseæali poslodavce na njihovu obavezu da predaju M4 i ostala prateæa dokumenta da je plaæen doprinos za rad, ali sada æemo slati opomene, a kasnije u toku godine æemo pokretati i prekr¹ajne postupke", ka¾e ona.

Kada poslodavac ne uplaæuje doprinose, a zaposleni to na internetu vidi, za pomoæ se odmah mo¾e obratiti poreskoj upravi. Oni su od poèetka godine do danas kontrolisali 6.700 firmi, a protiv polovine od njih su podneli prijave zbog neplaæanja poreza i doprinosa.

Kazne za poslodavce koji ne uplaæuju doprinose su od 500.000 do milion dinara,
navodi zamenik direktora Poreske uprave Zoran Vasiæ.

"Pojaviæemo se ili æemo pozvati takvog poslodavca, saèiniti zapisnik, nalo¾iti mu da to plati, a protiv takvog prekr¹ioca æemo podneti prijavu. Poreska uprava ima èitav niz instumenata u kojima mo¾e i prinudno da izvr¹i naplatu, ili blokadom raèuna ili naplatom iz nepokretnosti", ka¾e on.

Radnici kojima su podaci iz PIO fonda potrebni za ostvarivanje nekih drugih prava od septembra æe te podatke moæi da naruèuju i elektronski, i to besplatno.

http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=452305#hrono