Farmaceuti i graðevinari najtra¾enije profesije

Started by Bred, 06-09-2010, 07:55:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Farmaceuti i graðevinari najtra¾enije profesije
Aleksandar Rodiæ | Blic

U Srbiji danas do posla najlak¹e dolaze farmaceuti, graðevinski in¾enjeri i tehnièari, administratori i programeri, a zatim slede doktori i medicinsko osoblje – pokazuju rezultati tek zavr¹enog istra¾ivanja „Infostuda“. Za ova zanimanja objavljuje se najvi¹e oglasa, a prijavljuje najmanje kandidata. Pa, iako se generalno najvi¹e tra¾e struènjaci iz ekonomske struke, broj oglasa i prijavljenih kandidata najpovoljniji je u prethodnom sluèaju. S druge strane, situacija je najte¾a kod arhitekata, radnika obezbeðenja i psihologa.

.
.
.

Diplomirani farmaceut
U Srbiji je mo¾da i najveæi raskorak u broju farmaceuta u odnosu na tra¾nju za njima. To ujedno predstavlja jedno od retkih zanimanja u kojem je formalno obrazovanje va¾nije od iskustva, a upravo tu i le¾i problem. Da bi se steklo zvanje diplomiranog farmaceuta, nakon zavr¹ene srednje ¹kole potrebno je zavr¹iti i studije farmacije. Upis na studije zahteva odlièno poznavanje biologije, hemije, matematike, a broj studenata koji se upisuje je ogranièen. Posle zavr¹etka studija obavezan je i jednogodi¹nji sta¾.


Nakon ¹kolovanja, farmaceuti mogu da se zaposle u apotekama, privatnim, javnim i bolnièkim, kao i na izradi, ispitivanju i izdavanju lekova. Takoðe, mogu da rade u farmaceutsko-hemijskoj industriji u procesima proizvodnje, kontrole kvaliteta lekova, istra¾ivanjima u oblasti lekova, krvi i krvnih derivata, kao i na izradi i kontroli radiofarmaceutika. Farmaceut mo¾e da radi i kao klinièki farmaceut i farmaceut-informatièar, potom imaju moguænost anga¾ovanja i u Institutu za zdravstvenu za¹titu, a imaju priliku da rade i u prosvetnim ustanovama, kao i institutima koji se bave nauènoistra¾ivaèkim radom.


Shodno tra¾nji na tr¾i¹tu, farmacija va¾i za bolje plaæen posao, a pri tom, uop¹teno gledano, farmaceuti rade u èistim, dobro osvetljenim i uvek dobro proluftiranim prostorijama.


dalje -> http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/205677/Farmaceuti-i-gradjevinari-najtrazenije-profesije