Stephen Hawking objavio knjigu Grand Design

Started by dirigent, 09-09-2010, 10:54:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

dirigent

London -- Bog nije stvorio svemir, a Veliki prasak je bila neizbe¾na posledica zakona fizike, tvrdi u svojoj novoj knjizi slavni britanski fizièar Stiven Hoking.

U knjizi "The Grand Design", èiji su izabrani delovi danas objavljeni u "Tajmsu", Hoking navodi da moderna fizika ne ostavlja prostor za bo¾je stvaranje svemira.

"Zbog zakona poput gravitacije, svemir mo¾e sebe da stvara ni iz èega i to æe i èiniti. Spontano nastajanje je razlog ¹to postoji ne¹to umesto nièeg, ¹to postojimo mi i svemir", smatra Hoking.

"Nije potrebno prizivati Boga da zapali varnicu i pokrene svemir", navodi on u knjizi koju je napisao zajedno sa amerièkim fizièarem Lenardom Mlodinovim.

Hoking (68), koji je meðu nauènicima poznat po svom radu na crnim rupama, kosmologiji i kvantnoj gravitaciji, stekao je svetsku slavu 1988. godine "Kratkom istorijom vremena", netehnièkom knjigom o poreklu i sudbini svemira, koja je prevedena na 44 jezika i prodata u 25 miliona primeraka.

Svojom novom knjigom, Hoking pokazuje da je raskinuo sa ranijim stavovima o veri kada je smatrao da æe nam otkriæe jedne celokupne teorije pomoæi da shvatimo bo¾ju misao.

On obja¹njava da je otkrivanje planete koja kru¾i oko druge zvezde, a ne oko Sunca, 1992. godine, dovelo do dekonstrukcije gledi¹ta oca fizike Isaka Njutna po kojem svemir nije mogao da nastane iz haosa veæ je bo¾je delo.

Time sluèajne okolnosti u kojima postoji na¹a planeta - jedno sunce, sreæna kombinacija udaljenosti Zemlje od Sunca i sunèeve mase, postaju mnogo manje ubedljiv i upeèatljiv dokaz verovanja da je Zemlja bri¾ljivo stvorena samo da bi udovoljila nama, ljudskim biæima, smatra Hoking.

Hoking je svojevrsni medicinski fenomen jer veæ 47 godina boluje od aminotrofiène lateralne skleroze (ALS), koja mu je oduzela sve organe osim mozga. Veæ decenijama je prikovan za invalidska kolica, sa okolinom komunicira uz pomoæ posebno napravljene kompjuterizovane sprave.

Uprkos te¹koj bolesti, Hoking je i dalje intelektualno aktivan i putuje svetom radi popularizacije nauke.

Pro¹le godine je najavio povlaèenje sa mesta profesora matematike na Univerzitetu u Kembrid¾u, katedre koju je u 18. veku dr¾ao Isak Njutn.

Njegova knjiga "The Grand Design" æe se u britanskim knji¾arama naæi 9. septembra, nedelju dana pre posete pape Benedikta XVI Velikoj Britaniji.