Od prostatitisa do velikog problema

Started by Bred, 06-10-2010, 17:50:39

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Bred

Za oboljenje prostate u poznim godinama zna gotovo svaki mu¹karac. Meðutim, postavlja se pitanje koliko mu¹karci znaju o smetnjama u mlaðim godinama, kada su im zdravi urogenitalni organi itekako potrebni. Sudeæi po onome ¹to iznose struènjaci, oèigledno nedovoljno.

Veæina ima predrasude kada je reè o ovoj regiji tela. Nerado odluèuju da posete lekara kada se problem pojavi, oèekujuæi da sve proðe spontano. Èak nisu skloni ni partnerki da se povere. A o tome koje sve smetnje i probleme mogu da imaju, obja¹njava urolog prof. dr Dejan Elakoviæ.

- Smetnje mogu da poènu jo¹ u adolescentnom dobu i da se nastave kroz ceo ¾ivot, najèe¹æe u vidu prostatitisa, koji se ispoljava neprijatnim bolovima i oseæajem te¾ine u maloj karlici. Prisutan je i oseæaj peèenja prilikom mokrenja kao i tup bol, uglavnom stalno prisutan izmeðu rektuma i testisa. Mladu osobu koja ne zna ¹ta joj se de¹ava ovo stanje mo¾e ozbiljno psihièki da poremeti, jer misli da je ozbiljno bolesna. Ako im se to de¹ava posle 40. ili 50. godine, uveliko pomi¹ljaju da imaju rak prostate, ¹to, naravno, najèe¹æe nije sluèaj. Meðutim, ukoliko dopuste da ih obuzmu najgore slutnje, mogu da imaju ozbiljne probleme i u seksualnoj sferi, jer poèinju da gube poverenje u sebe i potenciju. Epilog svega na kraju mo¾e biti pojava istinske impotencije! U ovakvoj situaciji vi¹e je nego po¾eljno razumevanje partnera, da bi lak¹e i uspe¹nije prebrodio krizu. Ali, poseta lekaru je neophodna, da bi se dijagnostikovao prostatitis.

nastavak -> http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2010&mm=10&nav_id=463422