Stipendije

Started by pereca, 05-09-2006, 14:54:29

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

pereca

Konkurs za dodelu stipendija u ¹kolskoj 2006/2007. godini Republièke fondacije za razvoj nauènog i umetnièkog podmlatka



Republièka fondacija za razvoj nauènog i umetnièkog podmlatka raspisuje konkurs za dodelu stipendija u ¹kolskoj 2006/2007. godini.

Sredstva Fondacije namenjena su za sistematsko podsticanje razvoja obdarenih studenata koji studiraju na dr¾avnim fakultetima i uèenika za nauèni i umetnièki rad.

Odluku o dodeli stipendije i materijalnih sredstava donosi Upravni odbor na predlog saveta nauène, odnosno umetnièke oblasti, polazeæi od uslova iz ovog Poziva, materijalnih moguænosti Fondacije i potreba razvoja odgovarajuæih grana nauka i umetnosti.

I Kandidati za dodelu stipendija mogu biti:

UÈENICI srednje ¹kole i STUDENTI osnovnih i poslediplomskih studija sa teritorije Republike Srbije koji se prijave i uèestvuju na psiholo¹kom testiranju oktobra 2006. godine, i to:

a) uèenici srednjih ¹kola, koji su postigli odlièan uspeh tokom ¹kolovanja i natproseène rezultate na meðunarodnim i republièkim takmièenjima i olimpijadama znanja, osvajanjem jednog od prva tri mesta;

b) studenti nakon zavr¹ene IIgodine ili vi¹ih godina studija, odnosno u periodu izrade diplomskog rada, ukoliko su postigli natproseène rezultate u prethodnom studiranju izra¾ene visokom proseènom ocenom (najmanje 9), i redovnost u studiranju (godina za godinu);

c) studenti na poslediplomskim studijama koji su pokazali izuzetan uspeh u toku studija (proseèna ocena tokom osnovnih i postiplomskih studija najmanje 9 i redovnost u studiranju) i umetnièkim radom, ¹to se potvrðuje preporukom mentora.

Na konkurs se mogu prijaviti kandidati do navre¹nih 28 godina starosti.

Ukupno æe biti dodeljeno do 190 stipendija, i to:

Uèenici srednje ¹kole do 35 stipendija;
Prirodno-matematièke nauke – do 25 stipendija;
Tehnièko-tehnolo¹ke nauke – do 35 stipendija;
Biolo¹ke i medicinske nauke –do 35 stipendije;
Dru¹tveno-humanistièke nauke – do 30 stipendija,
Umetnosti – do 30 stipendija (muzièke umetnosti – 12, likovne umetnosti – 7, primenjene umetnosti 6, dramske umetnosti – 5).

II. U cilju obezbeðivanja uslova za ¹to objektivniji izbor stipendista, Fondacija æe organizovati psiholo¹ko testiranje kandidata koji ispunjavaju napred postavljene uslove, zainteresovanih za kori¹æenje sredstava Fondacije u ¹kolskoj 2006/2007. godini.

Psiholo¹ko testiranje æe se odr¾ati u oktobru mesecu 2006. godine, i to:

u Beogradu – na Filozofskom fakultetu,
u Ni¹u – u velikoj sali Rektorata.
u Novom Sadu – u Institutu za matematiku,

PRVO TESTIRANJE æe se odr¾ati 14.oktobra , a DRUGO TESTIRANJE  21.oktobra 2006. godine. Obave¹tenje o poèetku testiranja biæe blagovremeno istaknuto na oglasnim talbama Filozofskog fakulteta u Beogradu, Rektorata u Ni¹u i Instituta za matematiku u Novom Sadu.

Studenti fakulteta Univerziteta u Pri¹tini obaviæe testiranje na Univerzitetu u Ni¹u (velika sala Rektorata).

Prilikom dolaska na testiranje, kandidati treba da ponesu i odgovarajuæi lièni dokument – indeks, ðaèku knji¾icu ili liènu kartu.

(Poziv za uèe¹æe na psiholo¹kom testiranju se ne odnosi na uèenike i studente koji veæ koriste stipendiju Fondacije, kao i na kandidate iz umetnièkih struka.)

Naknadna testiranja neæe se organizovati.

Samo prijave kandidata koji su uèestvovali na oba testiranja biæe razmatrane u postupku odluèivanja o dodeli stipendija Fondacije u ¹kolskoj 2006/2007. godini.

ZA STIPENDIJE IZ OBLASTI UMETNIÈKIH STRUKA MOGU SE PRIJAVITI KANDIDATI KOJI NISU UÈESTVOVALI NA PSIHOLO©KIM TESTIRANJIMA, sem kandidata koji studiraju istoriju muzike, muzièku pedagogiju, muzikologiju, teatrologiju i druge teorijske odseke na fakultetima umetnosti i na Interdisciplinarnim studijama Univeriteta umetnosti, za koje je predviðeno obavezno uèe¹æe na psiholo¹kom testiranju.

III. Zainteresovani kandidati podnose prijavu za testiranje i dodelu stipendija Republièkoj fondaciji za razvoj nauènog i umetnièkog podmlatka, Beograd, Zahumsa 14.

Prijave za stipendiju sa potrebnom dokumentacijom podnose se do 29. septembra 2006. godine. Prijava se mo¾e dobiti svakog radnog dana u slu¾bi Fondacije, kao i u odeljenjima Ministarstva prosvete i sporta u Ni¹u (Kej Mike Paligoriæa 2) i Kragujevcu (ul. Radoja Domanoviæa 1) i u Novom Sadu (Institut za matematiku, Trg Dositeja Obradoviæa 4).

U prijavi kandidat treba da navede sve èinjenice koje su od znaèaja za ostvarivanje prava na stipendiju prema uslovima iz ovog Poziva, kao i da prilo¾i odgovarajuæa dokumenta. Uz prijavu kandidat podnosi sledeæa dokumenta:

- Uverenje o upisanoj godini studija (za uèenike: potvrda o upisu srednje ¹kole) za ¹kolsku 2006/2007. godinu;
- uverenje o proseku ocena tokom prethodnih godina studija (svedoèanstva o uspehu u ¹koli- za srednjo¹kolce; uverenje o diplomiranju i potvrda o ostvarenom proseku ocena na postdiplomskim studijama za studente postdiplomskih studija);
- diplome za posebne uspehe na takmièenjima znanja i umetnièkim takmièenjima i dr. (kandidati prila¾u overene fotokopije navedenih dokumenata ili obiène fotokopije s tim ¹to prilikom konkurisanja podnose originale dokumenata na uvid);
- izvod iz evidencije Zavoda za tr¾i¹te rada koji ne mo¾e biti stariji od 3 meseca da kandidat nije u radnom odnosu (samo za postdiplomce).

IV. Izbor korisnika stipendijaobaviæe se rangiranjem kandidata na osnovu rezultata psiholo¹kog testiranja i uspeha pokazanog tokom ¹kolovanja.

Izbor korisnika iz oblasti umetnosti obavlja se na osnovu prethodno pokazanih rezultata u umetnièkom radu i usavr¹avanju (ocene iz ¹kole – studija, nagrade za umetnièke rezultate i dr.)

Kandidati æe biti obave¹teni o rezultatima konkursa pismenim putem.

Prava i obaveze korisnika stipendije defini¹u se ugovorom o dodeljivanju stipendija za ¹kolsku 2006/2007. godinu.

Visina stipendije odreðuje se prema Pravilniku o kori¹æenju sredstava Republièke fondacije.

Isplata stipendija za ¹kolsku 2006/2007. godinu teèe od 1. oktobra 2006. godine do 30. septembra 2007. godine i obnavlja se za narednu ¹kolsku godinu, ukoliko je korisnik ostvario redovnost na studijama (u srednjoj ¹koli) i zadr¾ao prosek ocena najmanje 9 (odlièan uspeh – za srednjo¹kolce).

Pored stipendija, Fondacija æe, u zavisnosti od raspolo¾ivih sredstava, stipendistima obezbeðivati materijalnu podr¹ku za struèno usavr¹avanje u zemlji i inostranstvu i za pohaðanje teèajeva stranih jezika.

Stipendisti Fondacije su osloboðeni plaæanja naknade za postdiplomske studije.

Korisnik stipendije ne mo¾e istovremeno koristiti i druge stipendije i kredite, odnosno ukoliko ih koristi, du¾an je da, po dobijanju stipendije Fondacije, prestane sa njihovim kori¹æenjem.

Sve dodatne informacije mo¾ete dobiti na telefon 011/2401-911

rok za konkurisanje: 29-09-2006

Izvor: Infostud

pereca

#1
Stipendije koje dodeljuje Francuska Ambasada u Srbiji   

  Stipendije koje dodeljuje Francuska Ambasada u Srbiji (www.ccf.org.yu)
®elimo da Vam skrenemo pa¾nju i na èinjenicu da Francuska vlada dodeljuje stipendije za postdiplomske studije (nivo Master 2) u trajanju od 12 meseci iz razlièitih oblasti.
Na studije se mogu upisati kandidati koji su zavr¹ili èetvorogodi¹nje univerzitetske studije (koji veæ imaju diplomu) i koji odlièno vladaju francuskim jezikom. Zainteresovani kandidati treba da po¹alju svoj dosije pre 31. decembra.
          Ostale stipendije
Studenti zainteresovani za studije u Francuskoj, takoðe, mogu da se kandiduju za programe sledeæih stipendija (pre 15. januara 2007.) :
    • Stipendije za razmenu studenata i profesora Frankofone univerzitetske agencije
    (www.auf.org);
• Stipendije Erasmus Mundus koje dodeljuje Evropska Komisija u trajanju od 2 godine iz oblasti zdravstva: informacije su dostupne na sajtu www.europubhealth.org.

Zainteresovani studenti mogu da se obrate slu¾bi za informacije o studijama u medijateci Francuskog kulturnog centra: Sandra Krstiæ: [email protected]

rok za konkurisanje: 15-01-2007

pereca

Konkurs "20 000 dinara mesecno za najbolje studente"

Fond za mlade talente Republike Srbije objavljuje konkurs za stipendiranje 1.000 najboljih studenata zavr¹nih godina osnovnih studija univerziteta èiji je osnivaè Republika Srbija za ¹kolsku 2006/2007. godinu, u iznosu od 20.000 dinara (neto) meseèno po studentu. Vlada ¾eli da stipendije budu podsticaj za dalji rad i razvoj vrednih i obdarenih studenata i da im pomogne da zavr¹e svoje studije u predviðenom roku.
OSNOVNI USLOVI KOJE KANDIDATI TREBA DA ISPUNJAVAJU SU:

·    da su dr¾avljani Srbije i Crne Gore ili da imaju status izbeglice;
·    da imaju prebivali¹te u Republici Srbiji, a boravi¹te – za lica koja imaju status izbeglice;
·    da nisu navr¹ili 25 godina ¾ivota
·    da upisuju zavr¹nu godinu osnovnih studija u ¹kolskoj 2005/2006. godini
·    da im je proseèna ocena najmanje 8,50
·    da su do zatvaranja konkursa polo¾ili sve ispite iz prethodno upisanih godina
·    da su spremni da prihvate obavezu da rade u Republici Srbiji najmanje pet godina po zavr¹etku studija, odnosno postdiplomskih studija, ako ih budu upisali.
UZ PRIJAVU KANDIDATI DOSTAVLJAJU:
·    kratku biografiju;
·    potvrdu o upisu zavr¹ne godine osnovnih studija, uz potvrdu da su polo¾ili sve ispite iz prethodno upisanih godina;
·    potvrdu fakulteta o smeru, studijskoj grupi, polo¾enim ispitima, proseènoj oceni, sa spiskom svih ispita predviðenih nastavnim planom i programom fakulteta;
·    uverenje o dr¾avljanstvu;
·    fotokopiju liène karte, odnosno dokument kojim dokazuju status izbeglice;
·    izjavu o stipendijama koje su ranije dobijali i koje trenutno koriste.
Rangiranje i izbor kandidata æe se obaviti na osnovu uspe¹nosti i efikasnosti studiranja, uz po¹tovanje ravnomerne regionalne zastupljenosti univerziteta i fakulteta, kao i zastupljenosti po oblastima studiranja.

PRIJAVE SE DOSTAVLJAJU ISKLJUÈIVO NA SLEDEÆU ADRESU:
MINISTARSTVO PROSVETE I SPORTA
NEMANJINA 22-26
11000 BEOGRAD
KONKURS JE OTVOREN DO 17. OKTOBRA 2006. GODINE

Bred

Bravo pereco!!! Izdvoji ovo kao top temu.

pereca

UNIVERZITET U NOVOM SADU
Fond za stipendiranje darovitih studenata


Na osnovu èlana 7. Pravilnika o kori¹æenju sredstava Fonda za stipendiranje darovitih studenata Univerziteta u Novom Sadu, Savet Fonda raspisuje
K O N K U R S
za dodelu stipendija darovitim studentima
Univerziteta u Novom Sadu za ¹kolsku 2006/2007. godinu


Savet Fonda je, na osnovu raspolo¾ivih sredstava, odobrio stipendije za 38 studenata Univerziteta u Novom Sadu iz sledeæih oblasti:
Prirodno-matematièkih nauka (PMF)                                                                      5 studenata
Tehnièkih nauka (FTN, Graðevinski fakultet, Tehnièki fakultet "M.Pupin")  10 studenata
Poljoprivrednih nauka (Poljoprivredni fakultet)                                                    2 studenta
Tehnolo¹kih nauka (Tehnolo¹ki fakultet)                                                              2 studenta
Medicinskih nauka (Medicinski fakultet)                                                              2 studenta
Ekonomskih nauka (Ekonomski fakultet)                                                              5 studenata
Pravnih nauka (Pravni fakultet)                                                                              6 studenata
Humanistièkih nauka (Filozofski, Pedago¹ki fakultet)                                        3 studenta
Umetnosti (Akademija umetnosti)                                                                         2 studenta
Sporta (Fakultet sporta i fizièkog vaspitanja)                                                      1 student

Pravo na stipendiju imaju studenti treæe i vi¹ih godina studija, a studenti Medicinskog fakulteta èetvrte i vi¹ih godina, koji nisu ponovili ni jednu godinu i imaju prosek polo¾enih ispita 9,00 i vi¹e.

Prilo¾ena dokumentacija treba da sadr¾i:
-  molbu sa svim liènim podacima (adresa, broj telefona, mejl)
-  uverenje fakulteta o polo¾enim ispitima sa posebnom napomenom da li je kandidat polo¾io sve ispite iz prethodnih ¹kolskih godina

Posebni bodovi biæe dodeljeni za:
-  prva mesta (nagrade) na republièkim, saveznim i meðunarodnim takmièenjima
-  potvrdu meðunarodnih institucija o znanju jezika (ranga Tofl, Gete institut i sl. kada kandidati osvoje preko polovine od maksimalnog broja bodova)

Student koji dobije stipendiju du¾an je da se u svemu pridr¾ava prava i obaveza utvrðenih posebnim op¹tim aktima i odlukama organa Fonda, kao i pojedinaènim ugovorom koji zakljuèi sa Fondom.

Molbu sa liènim podacima (uz dokaze o ispunjenosti uslova za dodelu stipendije i potvrde o postignutim rezultatima) dostaviti po¹tom ili lièno na adresu:
Univerzitet u Novom Sadu
Fond za stipendiranje darovitih studenata
Trg Dositeja Obradoviæa 5/IV
21000 Novi Sad

Prijave se primaju od 25. septembra do 25. oktobra 2006. godine, radnim danom od 9 do 14 èasova.

zoe

 INFOSTUD.com  Stipendije -  Stipendije Zadu¾bine Studenica
KONKURS
za dodelu stipendija za ¹kolsku 2006/2007. godinu


Zadu¾binu Studenica osnovali su Srbi iz Amerike sa ciljem da pomognu obrazovanje mladih talenata u Otad¾bini. Nadahnuti primerom prvog srpskog prosvetitelja, Svetog Save, osnivaèi smatraju da je obrazovanje najva¾nija stvar u napretku svakog naroda.

Nadamo da æemo, dodelom stipendija i poma¾uæi srpskim studentima da se ¹koluju, pomoæi ideale zbog kojih je Zadu¾bina Studenica i osnovana - ljubav prema Bogu i otad¾bini, odanost istini, pravdi i po¹tenju, slobodi i ravnopravnosti.

Da biste konkurisali potrebno je da prilo¾ite:

• Formular za prijavljivanje (nalazi se na Internet sajtu Kongresa srpskog ujedinjenja: www.serbianunity.net/Studenica)
• Biografija – nabrojte dosada¹nja postignuæa i rezultate
• Potvrda o upisu ¹kolske 2006/2007. godine
• Potvrda o proseku ocena na dosada¹njim studijama
• Kr¹tenica Srpske pravoslavne crkve

Prijave mo¾ete poslati po¹tom ili doneti lièno na adresu: Kongres srpskog ujedinjenja u Beogradu – Zadu¾bina Studenica,  Vasina 20, 11000 Beograd od 2. do 9. oktobra 2006. godine, sa naznakom "Konkurs 2006/07".

Rezultati konkursa biæe objavljeni 7. novembra 2006. godine u Beogradskoj kancelariji KSU i na sajtu www.serbianunity.net/Studenica.

Nepotpune i neblagovremeno pristigle prijave neæe se razmatrati. Dokumentacija se ne vraæa.



rok za konkurisanje: 09-10-2006 




pereca

Koka-Kola talenti

Poka¾i strast - ostvari san!

Prijavi se na konkurs "Coca-Cola Talenti"!
[/color][/font][/size][/b]


Budi jedan od sedam studenata koje æemo stipendirati do krаја studija i kojima æemo pored organizovane prakse i obuke, ponuditi i moguænost zaposlenja u na¹oj kompaniji.

Stièes pravo uèe¹æa na konkursu ako si student:

- fakulteta èiji je osnivaè Republika Srbija
- sa prosekom ocena iznad 8,5
- sa datim uslovom za treæu godinu studija
- sa odliènim poznavanjem engleskog jezika i rada na raèunaru

Po¹alji motivaciono pismo i biografiju na engleskom jeziku, kao i uverenje o polo¾enim ispitima i proseku ocena iskljuèivo na e-mail adresu: [email protected]

Rok za prijavljivanje na konkurs je od 04.10. do 24.10.2006.

Za sve informacije o pravilima i uslovima konkursa poseti:
www.cchbc-talents.co.yu

Kontaktiraæemo samo kandidate koji uðu u u¾i izbor.

Nepotpune prijave neæe biti razmatrane. Obave¹tenja se ne mogu dobiti liènim ili telefonskim putem.

Coca-Cola HBC je poslodavac koji pru¾a jednaku ¹ansu za zaposlenje kadidatima bez obzira na pol, rasu, godi¹te, seksualnu orjentaciju, politièko opredeljenje, braèni status, fizièke predispozicije, versku i etnièku pripadnost.

Projekat se realizuje u saradnji sa Ministarstvom prosvete i sporta.

Izvor: www.infostud.co.yu

pereca

AMBASADA ©VAJCARSKE

raspisuje
KONKURS
ZA DODELU JEDNOGODI©NJIH STIPENDIJA U ©VAJCARSKOJ
za akademsku godinu 2007/2008
[/b][/color][/size][/font]

©vajcarska komisija za stipendiranje inostranih studenta (ESKAS) raspisuje konkurs za dodelu jednogodi¹njih stipendija za postdiplomce, upisane na jedan od fakulteta u Srbiji ili u Crnoj Gori (bez fakulteta umetnosti).

Bli¾e informacije kao i formulari za aplikaciju su dostupni preko web stranice Ambasade ©vajcarske: www.eda.admin.ch/belgrade (Scholarships)

Zadnji rok za dostavljanje prijava sa kompletnom dokumentacijom na adresu Ambasade ©vajcarske, Birèaninova 27, 11000 Beograd,  je  24. novembar 2006.


Izvor: www.infostud.co.yu

Bred

Najboljim studentima 1.000 evra

DONATORI Grèka „Eurobanka EFG" u saradnji s Ministarstvom prosvete nagradiæe najbolje studente dr¾avnih univerziteta u Srbiji sa po 1.000 evra namenjenih tro¹kovima ¹kolovanja. Nagrade æe biti dodeljene 24 novembra, a vrednost ukupnog programa „Eurobank EFG ¹kolarina" je milion evra. Najavljeno je da æe broj akademaca koji æe dobiti nagradu biti poznat krajem oktobra, ali se spiskovi jo¹ ne znaju, jer fakulteti nisu dostavili podatke onih s prosekom iznad 9,5 zbog ispitnih rokova koji traju. Prema lanjskim iskustvima, od 16.600 akademaca na dr¾avnim fakultetima, oko 340 studenata postiæi æe zahtevani rezultat. Pomaganje visokom obrazovanju od strane privatne banke je jedinstven sluèaj u Srbiji, a studenti koji dobiju „galantnu" pomoæ neæe imati nikakve obaveze ni prema banci ni prema Ministarstvu. ij ||||

24sata

Bred

Dodela stipendija talentovanim ðacima

POMOÆ Gradonaèelnik Nenad Bogdanoviæ najavio je da æe Grad i naredne godine stipendirati talentovane srednjo¹kolce i studente, kao i studente sa invaliditetom.

Bogdanoviæ je obeæao da æe Grad sa po 15.000 dinara meseèno pomagati 100 srednjo¹kolaca, 110 studenata prirodnih i tehnièkih nauka i 90 studenata dru¹tvenih i umetnièkih fakulteta i vi¹ih ¹kola, za ¹ta æe iz bud¾eta biti izdvojeno 54 miliona dinara. Stipendije u istom iznosu dobiæe i 85 studenata sa invaliditetom, u ukupnom iznosu od 15,3 miliona dinara. Popust na komunalne proizvode i usluge ostvarila su 59.832 socijalno ugro¾ena domaæinstva, zbog èega æe oko 65 miliona dinara biti odobreno javnim komunalnim preduzeæima za nadoknadu popusta na komunalne proizvode i usluge u sistemu objedinjene naplate. ||||

24sata

Bred

    
Stipendije za najbolje

KONKURS Sekretarijat za socijalnu i deèju za¹titu objavio je konkurse za dodelu 100 stipendija talentovanim srednjo¹kolcima i 200 za najbolje studente (110 za studene prirodnih i tehnièkih nauka i 90 studentima dru¹tvenih i umetnièkih fakulteta i vi¹ih ¹kola), kao i 85 stipendija studentima sa invaliditetom.

Za stipendije mogu da konkuri¹u redovni uèenici i studenti s proseènom ocenom 4,7, odnosno 9,2. Prijave treba podneti u Tir¹ovu ulicu broj 1, najkasnije 30 dana od dana objavljivanja konkursa. ||||

http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=3515

sandric

Quote from: Bred on 30-11-2006, 09:31:50
   
Stipendije za najbolje

KONKURS Sekretarijat za socijalnu i deèju za¹titu objavio je konkurse za dodelu 100 stipendija talentovanim srednjo¹kolcima i 200 za najbolje studente (110 za studene prirodnih i tehnièkih nauka i 90 studentima dru¹tvenih i umetnièkih fakulteta i vi¹ih ¹kola), kao i 85 stipendija studentima sa invaliditetom.

Za stipendije mogu da konkuri¹u redovni uèenici i studenti s proseènom ocenom 4,7, odnosno 9,2. Prijave treba podneti u Tir¹ovu ulicu broj 1, najkasnije 30 dana od dana objavljivanja konkursa. ||||

http://www.24sata.co.yu/vesti.php?id=3515

Konkurs vazi samo za studente koji su Beogradjani,studiraju 3,4 ili 5 god i nemaju nijedan preneti ispit iz ranijih godina

Bred

Stipendije i nagrade za 630 mladih talenata
Najbolji studenti zavr¹nih godina dobijaæe 12 meseci po 20.000 dinara
Na konkursu iz republièkog Fonda za mlade talente pod nazivom „20.000 dinara meseèno za 1.000 najboljih studenata”, dodeljene su 484 stipendije.

NAGRADE - Republièki Fond za mlade talente takoðe je nagradio i 146 srednjo¹kolca koji su osvojili jedno od prva tri mesta na nacionalnim i meðunarodnim takmièenjima iz razlièitih oblasti.

Premijer Vojislav Ko¹tunica, koji je i predsednik Fonda za mlade talente, naglasio je da dr¾ava ima obavezu da poma¾e svoje najdarovitije mlade ljude. Republika, prema njegovim reèima, pridaje najveæi znaèaj podsticanju najdarovitijih uèenika i studenata, kako bi se svaki talenat iskoristio na dobro dru¹tva i naroda.

- Tek kada oni koji su oti¹li poènu da se vraæaju, a oni koji su ovde odluèe tu i da ostanu, to æe biti dokaz da smo ostvarili najva¾niji nacionalni cilj i tada æemo u Evropi i svetu biti meðu ravnopravnima - rekao je Ko¹tunica, èestitajuæi stipendistima i najuspe¹nijim srednjo¹kolcima.

Stipendije podrazumevaju da æe najbolji studenti zavr¹nih godina dobijati 12 meseci po 20.000 dinara, ¹to ih obavezuje da u roku polo¾e sve ispite.

Obavezni su takoðe da steknu diplomu za ¹est meseci od dana polaganja poslednjeg ispita i da potom rade najmanje pet godina u Srbiji.

Od kada je osnovan, polovinom 2005. godine, Fond je nagradio 1.592 uèenika i studenta i za te namene utro¹eno je oko 553 miliona dinara.

Sveèanosti je prisusvovao i ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanoviæ, a u ime stipendista i najboljih takmièara zahvalile su Irena Josifovski, desetogodi¹nji „srpski Mocart" iz novosadske Muzièke ¹kole „Isidor Bajiæ", i Sonja Manojloviæ iz Matematièke gimnazije u Beogradu, koja je nosilac medalje na meðunarodnim takmièenjima.

- Shvatila sam da postoji jo¹ neko ko prati na¹ rad i zato hvala - rekla je ova talentovana uèenica. ||||


24sata

mrvica

Da li neko zna gde mogu da pronadjem spisak dodeljenih Hemofarm stipendija? Hvala!

maya

 da li postoji neki konkurs za stipendije za brucose ,a da se pri tome pored odlicnnog uspeha i niskih primanja roditelja ,ne traze i medalje sa medjunarodnih ili nekih drugih takmicenja...
ja ispunjavam prva dva uslova,ali ne i treci...