©ta mislite o laganju?

Started by Bred, 05-09-2006, 20:33:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Bred

Kad vidimo da neko la¾e, uvek treba postaviti pitanje za¹to to radi. Potrebno je da procenimo èoveka, da vidimo da li je to njegova unutra¹nja potreba koja ima patolo¹ki karakter ili je to manipulativna potreba koja bi mogla vrlo lako da zavr¹i i u kriminalu.

Obja¹njava: dr Sanda Ra¹koviæ-Iviæ, psihijatar-psihoterapeut

Zapitajte se
Onaj koga la¾u treba da se zapita za¹to ga neko la¾e. Svaka komunikacija mora i onog ko la¾e i onog kome se la¾e da dovede do samoposmatranja.
U osnovi psihopatologije la¾i uvek le¾i narcizam, odnosno potreba da se bude bolji, znaèajniji, veæi, lep¹i, uspe¹niji. Reè je o osobama zaljubljenim u same sebe, a istovremeno prilièno nesigurnim. One poku¹avaju da steknu sigurnost i da la¾ima poprave mi¹ljenje drugih o sebi. I najpoznatiji la¾ov na svetu baron Minhauzen bio je veoma narcistièan. S druge strane, postoje i la¾i koje su èesto na ivici kriminalnog kada se ljudi bave intrigama, spletkama, upotrebljavaju sva sredstva ¾eleæi da doðu do nekakve koristi. To veæ spada u domen prava, morala i karaktera.

Kako nekome reæi da la¾e?
Reè „la¾e¹” je veoma o¹tra i te¹ka. Iako je su¹tinski taèna, ona izaziva salvu agresije. Zato je uvek bolje reæi: „Èini mi se da ne govori¹ istinu”, „Znam da ne govori¹ istinu”, „To nije taèno”. ©to se tièe onih koji la¾u da bi ostvarili odreðenu korist ili manipulisali, njima treba jasno staviti do znanja da te stvari nisu istinite. Èoveku koji manipulativno la¾e treba skrenuti pa¾nju da time najvi¹e ugro¾ava samog  sebe, svoj opstanak kao moralnog biæa, te da mo¾e lako da ugrozi i svoju slobodu.

Da li je nekad korisno lagati?
Tzv. nedu¾ne la¾i su dozvoljene. Ti ljudi la¾u da bi se spasli od nekog ko je dosadan; nekad je la¾ prihvatljivija od istine koja je gruba i koja u tom odreðenom sluèaju ne donosi ni¹ta. Na primer, ako vam neko stalno tra¾i pare na zajam a znate da vam nikad neæe vratiti, vi mu ka¾ete da nemate da mu pozajmite iako imate.

Za¹to nas la¾u?
Objekt laganja treba da se zapita za¹to ga neko la¾e. Svaka komunikacija, makar bila bazirana i na la¾i, mora i onog ko la¾e i onog kome se la¾e da dovede do samoposmatranja. Roditelj bi trebalo da se zapita za¹to ga dete la¾e, a dete da se zapita za¹to la¾e roditelje, pa da to nekako probaju da artikuli¹u. Kada se la¾i jave u odnosima odraslih ljudi, uvek je reè o kratkom spoju u komunikaciji, pa ne mo¾ete da iznesete èistu istinu jer se ona ili te¹ko podnosi, ili je prebolna, ili onaj drugi, opet zbog nekog svog narcizma, ne mo¾e da prihvati istinu.

Minhauzenov sindrom
Reè je o patolo¹kim la¾ovima koji imaju potrebu da la¾u i izmi¹ljaju i najbanalnije stvari. Najbolji naèin leèenja tih ljudi je psihoterapija jer uvek postoje jaki psiholo¹ki razlozi zbog kojih èovek toliko la¾e. Eventualno mogu da se prepi¹u i neki anksiolitici, jer kod kompulzivnih la¾ljivaca imate oseæanje teskobe, anksioznosti ukoliko se ne ka¾e neka la¾.

Preæutati ili slagati istinu
Uvek treba proceniti. Ljudi nekad pribegavaju la¾ima da bi saèuvali onog drugog. Na primer, kako nekome saop¹titi te¹ku dijagnozu? Te¹ko je „sruèiti” istinu u lice kada vidite da èovek nije spreman da se s tim nosi. Bolje je takvoj osobi saop¹tavati vesti na ka¹ièicu. Ima ljudi koji su hrabri i jaki, kod njih mo¾ete da dozvolite sebi, kao lekar, ili u drugim stvarima da im saop¹tite istinu, ali i tada pa¾ljivo.

b92

zoe

Ozbiljna je tema ali meni samo pade na pamet sta je moj brat rekao kada mu vaspitacica u obdanistu nije dala obecanu bombonu... "Ko laze, taj i krade!" :) Tako deca gledaju na neke stvari...

Brian_May

Mozda idem u  :OFF, ali sam vec nekoliko puta cuo kako ljudi kazu da postoji razlika izmedju ''slagati'', i ''precutati istinu''. Meni sve to dodje isto. Sta ostali  misle??
:/

zoe

E pa nije isto! Nekad je zaista manje bolno "precutati istinu" kad vec neces ni da lazes ni da saspes svu surovost istine u lice...

Smrda

nije isto...ali je tanka,jako tanka granica i na zalost ljudi se cesto koriste izrazom ''precutati'' kao izgovorom!!!!
ja licno ne podnosim laganje...bolje da mi se kaze,pa sta bude bude.....

AquArius

E pa sad, laz ume biti i korisna.
Ponekad moze izazvati i nesto pozitivno.
Doduse retko se koristi u te svrhe.

U stvari mene mrzi da lazem.
Mislim da to iziskuje previse napora.
Vise nego istina.
Naucnici i dokazali.
Kad lazes koristis 14 nekakvih centara u mozgu, kad govoris istinu - "samo" 7.
Eto ga sad.

A i ... umem naivno da mislim da su i drugi slicni meni, "istiniti" most of the time.
Ali to ne biva tako...

Smrda

to za napor...skroz je istinito.....par puta sam nesto precutala..i onda uletela u trip kome sam sta rekla,kome nisam...uzas jedan,mnogo zahteva taktike.....uf,smor zivi...

Bred

ako nesto u zivotu mrzim-to je laz! a nanjusim je na kilometar. i nema veze da li smo samo drugovi, poznanici ili smo u vezi-nema laganja!

willie the scot

svi lazu,pitanje je samo hocete li lagati bez potrebe...
ja sam laganje doveo do savrsenstva sa sve mimikom i odgovarajucom glumom,sopstvena majka ne moze da me provali...
moze biti jako korisna stvar...na sta to smrdis sine?..."palili su travu i lisce ispred skole dok smo imali fizicko"...
bez obzira koliko uspesni bili laganje ne treba koristiti bez preke potrebe jer unistava samopouzdanje.

Smrda

cesto ume da predje u naviku......

willie the scot

nisam bas odavno...oops..

Darker

ne la¾em bez preke potrebe, a ima veeeeeeeelike razlike izmeðu preæutkivanja i laganja. Preæutikivanje ja znak nedostatka mu¹kih sekundarnih polnih karakteristika, a laganje je isticanje istih :> :> :>

AquArius

Quote from: Darker on 05-10-2006, 00:29:51
ima veeeeeeeelike razlike izmeðu preæutkivanja i laganja. Preæutikivanje ja znak nedostatka mu¹kih sekundarnih polnih karakteristika, a laganje je isticanje istih :> :> :>

Vrcavo, nema sta.
Fala Bogu sto nisu svi muski isti  :cvet

Coolgemini

Postoje dve vrste lazi:korisne i stetne...Prve se koriste da bi se izvukla neka korist i sa jedne i sa druge strane i da niko od prisutnih sagovornika ne bi bio ostecen..Njih koristim stalno jer smatram da se u sadasnjem svetu ,prepunim frke i obaveza, ne moze bash normalno funkcionisati isticanjem istine...ali stetne lazi koje se namenski i namerno proizvode radi zadovoljavanja samo jedne inicijativne strane i nekog psiho-komplexa nikako ne opravdavam i tolerishem..Mozda mogu oprostiti,ali ne i zaboraviti :!

Bred

Precutkivanje-da, nemam nista protiv ali samo i jedino u cilju nepovredjivanja odredjene osobe ukoliko nije bas neophodno.